Sunday, 3 February 2013

SAPE ALAT TRADISI KAUM SARAWAK
Sape merupakan sejenis alat yang menyerupai gitar daripada KELUARGA seruling yang berleher Pendek dan talinya dipetik. Badannya diperbuat daripada jenis kayu lembut, lazimnya kayu 'meranti' dibentuk dengan memanjang dan telah ditebuk berperanan sebagai ruangan Gema. Bentuknya kelihatan seperti seolah-olah sampan dan Sering di sebut sebagai bot seruling oleh para Sarjana dari barat. Sape cukup terkenal bagi suku kaum peribumi sarawak, khas nya kaum 'Kayan' dan 'Kenyah'. Ianya dimainkan untuk Hiburan serta mngiringi tetamu di ikuti beberapa tarian seperti Tarian Datun Julud dan Ngajat, sejenis Tarian Pahlawan Yang Sering dikaitkan dengan memburu dan pesta gawai.

Pada mulanya sape adalah instrumen yang agak terhad dengan dua tali dan hanya tiga frets. Penggunaannya adalah terhad kepada satu bentuk muzik ritual untuk mendorong khayalan. Dalam abad yang lalu, sape secara beransur-ansur menjadi instrumen sosial untuk mengiringi tarian atau sebagai satu bentuk hiburan. Hari ini, tiga, empat atau lima tali instrumen yang digunakan, dengan pelbagai bunyi daripada tiga oktaf.


Secara Teknikal, sape merupakan instrumen yang agak mudah, dengan satu rentetan membawa melodi dan rentetan yang disertakan sebagai Drone berirama. Dalam amalan, muzik merupakan agak kompleks, dengan ornamentations banyak dan variasi tema. Terdapat dua mod biasa, satu untuk tarian bagi kaum lelaki dan satu lagi untuk kaum wanita. Terdapat juga mod ketiga jarang digunakan. Muzik Sape biasanya diilhamkan oleh mimpi dan terdapat lebih 35 muzik tradisional dengan berbagai variasi. Himpunan keseluruhan secara perlahan-lahan meningkat.Alat sape ini telah dicipta dalam berbagai-bagai saiz dan mempunyai Talu yang juga berbeza-Beza iaitu sama ada dua, tiga atau pun empat Tali. Kini, Tali sape telah diganti dengan Tali Dawai Mana yang pada peringkat awal mereka menggunakan Tali dipintal daripada Sagu. Dalam konteks Interior talinya dilaras mengikut sistem Muzik barat. Salah satu dari sistem berkenaan adalah seperti:

Tali satu: dilaras Bersama tengah c pada alat piano.
Tali dua: dilaras Bersama dengan nada 'c' satu oktaf Pamah dari pertengahan c
Tali tiga: dilaras Bersama dengan nada A yang terletak pada 3 minor dibawah pertengahan c
Tali empat: 'F' dilaras Bersama dengan nada keempat diatas pertengahan c.

Tali-Tali dipetik dengan menggunakan ibu jari Pemain dan penghasilkan Melodi yang lembut pada Tali Satu Sahaja. Tali selebihnya berfungsi sebagai berdengung yang dimainkan secara Terbuka (dalam rentetan terbuka) pada derap terakhir bagi setiap keratin Sout lagu. Tali alat bagi sape telah dipasang merintangi badanya dengan sokongan oleh Tali (Brige) yang bersifat alih untuk Objektif penalaannya mengikut konteks lagu yang ingin dipersembahkan.

Sape masih dibuat di Borneo, dan inovasi moden seperti sape elektrik adalah perkara biasa.

5 comments:

 1. Nice..............! :)

  ReplyDelete
 2. waghg,, sape.. nak belajar sape

  ReplyDelete
 3. sape sound so nice

  ReplyDelete
 4. I like sape sounds

  ReplyDelete
 5. Boleh saya tahu di mana boleh belajar peralatan ini?

  ReplyDelete

Setiap Manusia mempuyai Kesilapan, Aku memperbaiki Kesilapan itu Dari Komen Anda walau sepedas manapun..........!