Saturday, 9 February 2013

RASUKAN ROH HISTERIA PARANORMAL ATAU GHAIB


Memiliki Roh adalah satu peristiwa paranormal atau ghaib di mana dikatakan bahawa Animas, syaitan, extraterrestrials, tuhan-tuhan, roh, atau lain-lain entiti (disincarnate) mengambil kawalan tubuh manusia, yang menyebabkan perubahan ketara dalam kesihatan dan tingkah laku. Istilah ini juga boleh menggambarkan tindakan yang sama mengambil tempat di objek tidak bernyawa. Konsep pemilikan rohani wujud dalam banyak agama, termasuk Kristian, Buddha, Haiti Vodou, Wicca, dan tradisi Asia Tenggara dan Afrika.
Bergantung kepada konteks budaya di mana ia dijumpai, pemilikan boleh dianggap secara sukarela atau tidak dan boleh dianggap mempunyai kesan bermanfaat atau memudaratkan. Memiliki Roh adalah silang budaya lebih biasa di kalangan wanita berbanding lelaki.[ BALI ] Indonesia

Tradisi animis pulau Bali (Indonesia) termasuk amalan yang dipanggil Sanghyang, induksi negeri berkhayal sukarela pemilikan untuk tujuan tertentu. Kira-kira sama dengan pemilikan sukarela dalam Vaudon (Voodoo), Sanghyang adalah sebuah negeri yang suci di mana hyangs (dewa) atau roh yang membantu sementara mendiami badan peserta. Tujuan Sanghyang adalah untuk membersihkan orang dan tempat-tempat daripada pengaruh-pengaruh jahat dan mengembalikan keseimbangan rohani. Oleh itu, ia sering dirujuk sebagai majlis penghikmatan.


Sanghyang Bali tarian suci, berdasarkan idea bahawa daya memasuki badan pelaku. Berkuasa, yang dikenal pasti sebagai Hyang, adalah penting entiti rohani dalam mitos purba Indonesia. Hari Dedari adalah tarian yang dilakukan oleh perempuan pra-pubescent, sama seperti dalam beberapa cara untuk tarian Legong. Selalunya perempuan dibawa di atas bahu lelaki, dan berkhayal dikaitkan dengan upacara ini. Sanghyang jaran adalah tarian yang dilakukan oleh kanak-kanak lelaki yang menunggang kelapa sawit hobbyhorses (Kuda lumping) di dalam dan di sekeliling kebakaran. Berkhayal juga dikaitkan dengan upacara ini.
Tarian Sanghyang dianggap tarian upacara suci yang harus dilakukan hanya dalam acara agama Hindu Bali, tidak semata-mata hanya untuk menghiburkan pelancong

[ Tradisi Di Malaysia ]

Kebanyakan Pekerja-pekerja wanita di kilang-kilang di Malaysia Sering kali mengalami rasukan semangat. Pemilik kilang umumnya menganggap kelakuan ini sebagai pencerobohan kepercayaan yang tidak rasional dan kuno ke dalam suasana yang moden, dan biasanya akan bertindak balas dengan bilangan dos pekerja dalam Valium dan menghantar mereka pulang. Dasar dan pemilik kilang cenderung untuk menjadi sangat mengetepikan fenomena tersebut, mengenai ia sebagai "histeria massa".

Antropologi Aihwa Ong menyatakan bahawa semangat pemilikan di Malaysia biasanya terjejas lebih kepada wanita yang sudah berkahwin, manakala pekerja kilang wanita biasanya muda dan belum berkahwin. Beliau menghubungkan ini kepada perindustrian yang pesat dan pemodenan Malaysia. Ong berhujah bahawa memiliki semangat adalah cara tradisional memberontak terhadap pihak berkuasa tanpa hukuman, dan menunjukkan bahawa peristiwa-peristiwa yang memiliki semangat yang berlaku di kilang-kilang adalah pada hakikatnya, cara membantah tidak dapat dipertahankan keadaan kerja dan gangguan seksual bahawa wanita telah dipaksa untuk bertahan.

[ ISLAM ]

Tiada ayat-ayat dalam al-Quran jelas menyokong cerita pemilikan roh. Walau bagaimanapun, ia dipercayai untuk menjadi kenyataan dari Hadis dan serta satu ayat dalam al-Quran yang menerangkan tingkah laku orang-orang yang mendapat faedah ke atas pinjaman, yang bertindak seolah-olah mereka telah dimiliki atau dikawal oleh sentuhan stanic. Umat ​​Islam diberitahu untuk "berlindung kepada Allah dari syaitan yang terkutuk" tetapi makna doa ini berkaitan dengan umat Islam takut harus mempunyai kemurkaan Tuhan, sebagai tujuan Iblis atau Syaitan kepada manusia mengelirukan dan membuat mereka menderhaka pada Allah . Ia juga dinyatakan di dalam al-Quran bahawa Iblis atau Syaitan tidak mempunyai kuasa pengaruh ke atas orang-orang yang telah dipandu Allah .

Nota:  (سورة البقرة, Al-Baqara, Bab # 2, Ayat # 275) (سورة إبراهيم, Ibrahim, Bab # 14, Ayat # 11 dan Ayat # 22) (سورة الحجر, Al-Hijr, Chapter # 15, Ayat # 42) (سورة النحل, An-Nahl, Bab # 16, Ayat # 99-100).
[ KRISTIAN ]

Roman Katolik doktrin negeri bahawa malaikat adalah bukan-jasmani, makhluk rohani dengan kepintaran dan akan jatuh malaikat, atau syaitan, adalah mampu untuk "iblis memiliki" individu tanpa pengetahuan atau persetujuan mangsa, meninggalkan mereka dari segi moral bercela.

Pembaptisan dengan Roh Kudus (alternatif Pembaptisan di dalam Roh Kudus atau Roh Kudus) dalam teologi Kristian adalah istilah pembaptisan menerangkan (membasuh atau pemandian) di dalam atau dengan Roh Tuhan dan sering dikaitkan dengan penganugerahan hadiah rohani dan memperkasakan untuk Kristian. Walaupun frasa "pembaptisan dengan Roh Kudus" ditemui dalam Perjanjian Baru dan semua tradisi Kristian menerima ia sebagai satu konsep teologi, masing-masing telah ditafsirkan dalam cara yang konsisten dengan kepercayaan mereka sendiri pada ecclesiology dan Kristian permulaan. Satu pandangan berpendapat bahawa istilah ini hanya merujuk kepada Pentakosta, "sekali untuk semua" peristiwa untuk seluruh Gereja diterangkan dalam bab kedua Buku Kisah. Pandangan lain memegang bahawa istilah itu juga merujuk kepada pengalaman penganut individu yang berbeza daripada keselamatan dan permulaan ke dalam Jemaat.

Pemilikan roh jahat dipegang oleh sistem kepercayaan untuk menjadi kawalan individu oleh makhluk ghaib yang jahat. Perihal harta benda jahat sering terpadam termasuk kenangan atau personaliti, sawan dan pengsan seolah-olah seseorang telah mati. Penerangan lain termasuk akses kepada pengetahuan tersembunyi (gnosis) dan bahasa asing (glossolalia), perubahan drastik dalam intonasi vokal dan struktur muka, kemunculan tiba-tiba kecederaan (calar, tanda gigitan) atau luka-luka, dan kekuatan luarbiasa. Tidak seperti dalam menyalurkan atau bentuk lain, subjek tidak mempunyai kawalan ke atas entiti yang dimiliki dan jadi ia akan berterusan sehingga terpaksa meninggalkan mangsa, biasanya melalui satu bentuk penghikmatan.

Note:  Menurut Ensiklopedia Katolik: "Dalam Perjanjian Lama, kita mempunyai hanya satu contoh, dan juga yang tidak begitu tertentu. Kita diberitahu bahawa" roh jahat dari Tuhan bermasalah "Saul (1 Samuel 16:14). Rûah Ibrani tidak perlu membayangkan pengaruh peribadi. walaupun, jika kita boleh menilai dari Josephus (Ant. Jud, VI, viii, 2; ii, 2), orang-orang Yahudi cenderung untuk memberi perkataan yang makna dalam kes ini sangat dalam zaman Perjanjian Baru, bagaimanapun fenomena telah menjadi sangat biasa. "

[ Kesimpulan ]

Memiliki Roh tidak diiktiraf sebagai diagnosis psikiatri atau perubatan oleh DSM-IV atau ICD-10. Possessees kadang-kadang mempamerkan gejala serupa kepada mereka yang dikaitkan dengan penyakit mental itu sebagai psikosis, histeria, mania, sindrom Tourette, epilepsi, skizofrenia, atau gangguan identiti yg memisahkan, termasuk tingkah laku sukarela dan satu-tambahan manusia, tambahan-sosial aspek tindakan individu. Dalam kes-kes gangguan identiti yang memisahkan di mana-personaliti mengubah adalah mempersoalkan tentang identiti, 29% telah dilaporkan untuk mengenal pasti diri mereka sebagai iblis, tetapi doktor melihat ini sebagai penyakit mental yang dipanggil demonomania atau demonopathy, monomania di mana pesakit percaya bahawa dia dimiliki oleh satu atau lebih iblis.


2 comments:

  1. Kemungkinan rasukan yang dipanggil histeria adalah penyakit mental...! 8-)

    ReplyDelete
  2. Pompuan la yang banyak Histeria nih atau boleh diatakan mengalami masalah mental :-)

    ReplyDelete

Setiap Manusia mempuyai Kesilapan, Aku memperbaiki Kesilapan itu Dari Komen Anda walau sepedas manapun..........!