Sunday, 10 February 2013

FESYEN MENGERIKAN MASA LAMPAU
Fesyen adalah satu istilah am untuk gaya popular atau amalan, terutama dalam pakaian, kasut, solekan atau apa-apa yang berkaitan dengan aksesori harian kita. Fesyen merujuk kepada trend yang tersendiri dan sering dalam gaya dengan mana seseorang berpakaian, serta gaya yang lazim dalam tingkah laku. Fesyen juga merujuk kepada ciptaan terbaru pereka. Istilah yang lebih teknikal, pakaian menjadi begitu dikaitkan dengan "fesyen" bahawa penggunaan diturunkan pada deria khas seperti kostum atau pakaian penyamaran, manakala "fesyen" ertinya pakaian lebih am dan kajian yang mendalam. Walaupun aspek fesyen boleh menjadi feminin atau lelaki. Pada masa sekarang fesyen atau lebih dikenali kebanyakan orang sebagai trend dimana Industri fesyen adalah produk zaman moden.

Menjelang awal abad ke-20 dengan kebangkitan teknologi baru seperti mesin jahit, kebangkitan kapitalisme global dan pembangunan sistem kilang pengeluaran, dan percambahan kedai runcit seperti kedai-kedai pakaian semakin pesat dan memerlukan pengeluaran besar-besaran yang dihasilkan dalam saiz standard dan dijual pada harga tetap. Kebanyak anak-anak muda pada masa sekarang trend atau fesyen mereka lebih kepada korean style kalau boleh dia orang nak jadi orang korea (fakta). Ketepi kan isu tersebut, apa yang nak aku kongsikan di sini adalah fesyen yang mengerikan pada masa lampau, bagaimana rupa fesyen yang mengerikan itu scroooooooooll..............!
[Hood]Hud adalah sejenis topi yang meliputi kebanyakan kepala dan leher dan kadang-kadang muka. Mereka boleh dipakai untuk perlindungan daripada persekitaran, sebagai satu bentuk pakaian tradisional atau seragam, untuk mengelakkan pemakainya dari melihat atau untuk menghalang pemakainya daripada dikenal pasti. Zaman Moden pada masa sekarang kebanyakan pereka fesyen menerapkan gaya Hoodie pada rekaan mereka dan ianya mendapat sambutan. Vaults lengan panjang atau Hoodie pertama kali dihasilkan di Amerika Syarikat bermula pada tahun 1930-an. Gaya pakaian moden pertama yang dihasilkan oleh Champion (Champion or alternatively also stylized as Champion U.S.A  pengilang pakaian Amerika, yang mengkhususkan rekaan dalam sukan) pada tahun 1930-an dan dipasarkan kepada buruh yang bekerja yang mengalami suhu beku semasa bekerja di bahagian utara negeri New York.

Pada masa lampau pula Hud atau Hoodie untuk menyembunyikan atau mengawal si pemakainya sering meliputi keseluruhan kepala, dengan keputusan bahawa pemakainya boleh melihat sedikit atau tiada, seperti penutup mata, atau ia boleh untuk mencegah pengenalan diri si pemakainya. Ia boleh digunakan pada atau oleh orang yang telah ditangkap atau diculik, atau kira-kira untuk mengalami pelaksanaan kehakiman, amalan ini dikenali sebagai hooding.
[Capirote]
Capirote adalah topi tajam bentuk kon yang digunakan di Sepanyol. Dari segi sejarah, capirote kon kadbod merupakan flagellants (Flagellants pengamal bentuk yang melampau mencederakan daging mereka sendiri dengan sebat dengan pelbagai instrumen) di Sepanyol. Ia juga digunakan semasa hukuman mati di Sepanyol, dan juga semasa Pasitan, di mana orang yang dikutuk akan dipaksa untuk memakai satu dan diletakkan di bawah penghinaan orang awam.

Dari perintah Nazareth Ia juga merupakan pakaian seragam persaudaraan termasuk Nazarenos dan "Phariseos". Semasa Paskah ajaran dan reenactments di beberapa kawasan di Sepanyol.
Tudung yang dipakai oleh Ku Klux Klan beberapa menpunyai persamaan kepada capirote Sepanyol. Inspirasi reka bentuk Klan moden datang dari Kelahiran Bangsa DW Griffith, yang pakaian pereka mungkin dari gaya tudung dari capirote purba.
[Grotesque Visors]The close helmet, juga dikenali sebagai teraju topi keledar tentera yang dipakai oleh kesatria dan lain-lain di era lewat Zaman Pertengahan dan Renaissance. Ia juga digunakan dijadikan perisai, senjata, cuirassiers ke dalam pertengahan abad ke-17. Ia adalah topi keledar sepenuhnya disertakan dengan visor pivoting dan integral bevor.

Bermula di sekitar tahun 1500 perisai termasuk topi keledar, menjadi lebih dipengaruhi oleh fesyen, terutama dalam pakaian awam. Hasilnya topi keledar rapat datang dalam pelbagai bentuk yang besar. Topi keledar terawal rapat menyerupai armets kontemporari. Di Itali, England dan Perancis dalam tempoh 1510-25 topi bulat dengan visors berbentuk, 'paruh Pipit' di Jerman 'Maximillian' bergalur gaya perisai yang dihasilkan jenis topi keledar yang tersendiri. Dua jenis visor telah dihasilkan, Nuremberg form yang mempunyai bentuk 'puputan', dan bentuk Augsburg yang lebih menonjolkan dan biasanya dipanggil 'monkey face'.
[Gas Masks]Topeng gas adalah topeng dimasukkan di atas muka untuk melindungi si pemakainya daripada terhidu bahan pencemar bawaan udara dan gas toksik. Topeng membentuk perlindungan dimeteraikan atas hidung dan mulut, tetapi juga boleh menutup mata dan lain-lain tisu lembut yang terdedah.

Bahan-bahan toksik Udara boleh menjadi gas (contohnya gas klorin digunakan dalam Perang Dunia I) atau zarah (seperti banyak agen biologi dibangunkan untuk senjata seperti bakteria, virus dan toksin). Banyak topeng gas termasuk perlindungan dari kedua-dua jenis. Topeng gas yang digunakan dalam pembinaan untuk melindungi terhadap wasap kimpalan, dalam deconstruction untuk melindungi terhadap asbestos atau lain-lain zarah berbahaya, dan dalam industri kimia apabila mengendalikan bahan-bahan berbahaya, seperti dalam membuat pembaikan untuk peralatan bocor atau pembersihan selepas tumpahan pekerja biasanya mengenakan gas topeng sebagai langkah berjaga-jaga terhadap kebocoran.

Menurut Popular Mechanics (Popular Mechanics adalah majalah teknologi klasik popular Amerika pada tahun 1902)"span biasa telah digunakan di Greece purba sebagai topeng gas ..." Satu jenis awal topeng gas asas dicipta pada abad ke-9 oleh Banu Musa bersaudara di Baghdad, Iraq. Mereka menyifatkan ia dalam Kitab Book of Ingenious Devices, terutamanya untuk melindungi pekerja-pekerja dalam telaga tercemar.
[Scold’s Bridle]
A scold's bridle, kadang-kadang dikenali sebagai the branks, serta brank's bridle merupakan satu peranti hukuman digunakan terutamanya pada wanita, sebagai satu bentuk penyeksaan dan penghinaan di khalayak orang tamai. Ia adalah satu muncung besi dalam rangka besi yang menutupi keseluruhan kepala. Mengekang (atau membendung plat) adalah kira-kira 2 inci panjang dan 1 inci luas, yang diunjurkan ke dalam mulut dan ditekan ke bawah di atas lidah. Membendung plat sering disematkan dengan pancang, supaya jika lidah bergerak, ia mendatangkan kesakitan dan mustahil untuk bercakap. Isteri yang telah dilihat sebagai ahli sihir, dipaksa untuk memakai mengekang tersebut yang telah dikunci di atas kepala. Mengekang kadang-kadang mempunyai cincin dan rantai yang melekat padanya supaya suaminya boleh menbuat satu perarakan di sekitar bandar dan penduduk bandar boleh memarahi beliau dan mencerca beliau dengan penghinaan, najis disapukan, kadang-kadang mangsa mati.

Pertama direkodkan di Scotland tahun 1567, branks juga digunakan di England, di mana ia mungkin secara rasmi digunakan di sisi undang-undang sebagai hukuman.  Kirk-sessions dan Barony courts di Scotland dikenakan kebanyakan nya pada orang-orang yang melampaui batas wanita dan wanita yang telah dianggap sebagai kurang ajar. Branking (di Scotland dan England Utara)  telah direka sebagai hukuman cermin untuk pencarut wanita kelas bawahan yang berfoya-foya atau menyusahkan. Ia juga digunakan sebagai hukuman sebat bagi kesalahan yang lain, terutamanya pada penghuni workhouse wanita. Orang yang dihukum diletakkan di tempat awam untuk penghinaan tambahan dan kadang-kadang dipukul.

Note: The scold's bridle did not see much use in the New World, though Olaudah Equiano recorded that it was commonly used to control Virginia slaves in the mid-18th century. Rather, men and women were placed in the stocks as an equivalent punishment.[Plague Doctor Uniform]

A plague doctor merupakan seorang doktor perubatan khas yang menyaksikan orang-orang yang mempunyai wabak Mereka khusus diupah oleh penduduk bandar-bandar yang mempunyai banyak mangsa wabak dalam masa wabak. Sejak ketua bandar telah membayar gaji mereka, mereka merawat semua orang tidak kira di dalam golongan kaya dan miskin. Mereka biasanya tidak profesional dan terlatih dari doktor berpengalaman atau pakar bedah, dan doktor yang tidak dapat menjalankan perniagaan dengan berjaya dalam bidang perubatan atau doktor muda yang cuba untuk menubuhkan diri.

Sesetengah doktor tulah memakai pakaian khas, walaupun sumber grafik menunjukkan bahawa doktor memakai pelbagai pakaian. Pakaian yang dicipta oleh Charles de L'Orme pada tahun 1619, mereka telah mula digunakan di Paris, tetapi kemudian merebak digunakan di seluruh Eropah. Saman pelindung terdiri daripada overcoat kain berat yang telah di Wax, topeng kaca mata dengan bukaan dan hidung kon berbentuk seperti paruh untuk memegang bahan-bahan yang wangi dan jerami

Fesyen Pakaian doktor pada masa tersebut adalah pakaian yang dipakai untuk melindungi beliau daripada penyakit bawaan udara. Pakaian terdiri dari overcoat panjang buku lali dan topeng paruh seperti burung sering dipenuhi dengan bahan-bahan yang manis atau kuat berbau (biasanya lavender), bersama-sama dengan sarung tangan, but, topi sesak dan lebih pakaian luar.

Beberapa penulis moden telah menerangkan doktor wabak abad ke-14 itu memakai topeng seperti burung. Walau bagaimanapun, sejarah perubatan telah disebabkan oleh ciptaan "beak doctor" pakaian Charles de Lorme, yang diterima pakai pada tahun 1619 sebuah pakaian penuh kepala-ke-kaki sebagai pelindung, dimodelkan selepas perisai seorang askar. Ini terdiri daripada topeng-seperti burung, dan satu kulit lama (Maghribi atau Levantine) atau Wax-kanvasgaun dari leher ke buku lali. Lebihan pakaian, serta bingkap, sarung tangan, but, dan topi, telah dibuat daripada kulit Wax.


Pope Clement VI mengupah beberapa doktor tambahan semasa wabak Black Death. Mereka adalah untuk merawat penghidap penyakit Avignon. Lapan belas doktor di Venice,lima telah meninggal dunia akibat wabak tersebut, dan dua belas telah hilang dan mungkin telah melarikan diri. Wabak pertama berkaitan dengan penyakit taun tarikh 500 pertengahan, dikenali sebagai Wabak Justinian. Wabak terbesar adalah Kematian Hitam Eropah ( Black Death ) pada abad keempat belas. Pada zaman pertengahan kehilangan besar orang yang disebabkan oleh wabak berkaitan dengan penyakit taun di bandar mewujudkan bencana ekonomi. Komuniti doktor agak berharga dan diberi keistimewaan. Sebagai contoh, doktor bebas dibenarkan untuk melaksanakan autopsi, yang sebaliknya dilarang di Eropah pada zaman pertengahan, untuk penyelidikan penawar untuk wabak. Bandar Orvieto mengupah Matteo fu Angelo pada 1348 untuk 4 kali ganda kadar biasa doktor 50-Florin setahun.2 comments:

 1. waaa nice post there :) (h)

  ReplyDelete
 2. Hoѡ could this process not build your trvel confidence?
  With a loot to offer otheer pеople wishing
  to travel but don't know hoow too keep them separated in a plɑstic ziplock bag.
  Many credit card companies noա offer lkts of extra perks, including, in
  some cases, insurance. Thhis is to eոsure you hаve everything you eed in your hand luggaɡe.


  Also visit my page - vietnam tours (courtneycarras.wordpress.com)

  ReplyDelete

Setiap Manusia mempuyai Kesilapan, Aku memperbaiki Kesilapan itu Dari Komen Anda walau sepedas manapun..........!