Thursday, 14 February 2013

KAJIAN CRYPTID ATAU MAHLUK ANEH YANG WUJUD DI BUMI
Cryptid merupakan makhluk yang kewujudannya telah dicadangkan, tetapi tidak diterima oleh komuniti saintifik. Istilah ini dicipta pada tahun 1983 oleh seorang yang bernama John E. Wall. Beratus-ratus cryptids wujud di seluruh dunia dengan beberapa yang paling terkenal sebagai Yeti, Ness Monster Loch, dan El Chupacabra. Dalam usaha untuk mengkaji kewujudan makhluk yang tidak dapat dijelaskan anda perlu untuk menjelajah beberapa tempat yang paling terpencil di Bumi, termasuk Hutan Hujan Amazon, Papua New Guinea, Antartika, bahagian Kanada, Rusia, Vietnam, dan Congo. Artikel ini mengkaji cerita tentang cryptid yang pernah wujud di muka bumi ini scroooooooooll.........!

[Foto Pteranodon]Pteranodon adalah genus pterosaurs termasuk beberapa reptilia terbang terbesar yang diketahui, dengan wingspans lebih dari 6 meter (20 kaki). Ia wujud semasa tempoh Cretaceous geologi Amerika Utara di Kansas, Alabama, Nebraska, Wyoming, dan South Dakota. Fosil spesimen Pteranodon telah didapati daripada pterosaur, dengan kira-kira 1,200 spesimen diketahui oleh sains, ramai daripadanya dipelihara dengan tengkorak dan rangka yang hampir lengkap dinyatakan. Ia adalah satu bahagian penting dalam masyarakat haiwan dalam Seaway Negeri Barat.

Pteranodon adalah reptilia, tetapi bukan dinosaur. Dengan definisi, semua dinosaur tergolong kepada kumpulan Saurischia dan Ornithischia, yang tidak termasuk pterosaurs. Walau bagaimanapun, Pteranodon sering dipaparkan dalam buku dinosaur dan berkait rapat dengan dinosaur oleh orang awam.

Laporan yang paling kontroversi yang timbul pada 25 Julai 1977, apabila sekumpulan tiga kanak-kanak dari Lawndale, Illinois, mendakwa bahawa dua ekor burung gergasi mengejar mereka dan kemudian menyambar budak berusia sepuluh tahun bernama Marlon Lowe. Salah satu daripada burung dilaporkan diapit ke atas bahu Lowe dengan kukunya, mengangkat beliau kira-kira dua kaki dari tanah, yang dibawa kepadanya beberapa jarak, dan kemudian menbebaskan dia.

Dalam tahun 1950-an, gambar yang luar biasa telah diterbitkan dalam sebuah buku "believe it or not" di Amerika Syarikat menunjukkan gambar koleksi askar Perang Saudara Amerika berdiri atas bangkai burung yang sangat besar. Menurut cerita, burung itu telah ditembak jatuh oleh tentera semasa Perang Saudara Amerika pada tahun 1864 berhampiran bandar Vicksburg. Cerita ini mengatakan bahawa penerbitan yang dirujuk kepada makhluk sebagai "beberapa jenis burung yang tidak diketahui atau raksasa."

[Cerita Pembunuhan Bigfoot Patterson-Gimlin]


Patterson Gimlin adalah merakam filem "Bigfoot", yang kononnya difilemkan pada 20 Oktober 1967, oleh Roger Patterson dan Robert Gimlin di Sungai Klamath luar Orleans, California. Filem ini telah tertakluk kepada banyak cubaan untuk membongkar dan mengesahkan ia. Skeptis telah diadili bahawa filem tersebut merupakan satu penipuan dengan seorang lelaki menyamar sebagai beruk, tetapi ahli-ahli teori berpendapat filem itu menggambarkan cryptid, makhluk yang tidak diketahui oleh sains.

Rakaman ini merupakan salah satu bukti terbaik bagi kewujudan Bigfoot dan telah diperiksa oleh ramai penyelidik. Kisah rasmi sekitar video adalah bahawa ia telah difilemkan oleh Patterson dan Gimlin dimana mereka terjumpa Bigfoot besar di tepi sungai. Namun pada tahun 2009, teori lain muncul yang mencadangkan bahawa klip terkenal menunjukkan pembunuhan beramai-ramai Bigfoot dijalankan oleh Patterson, Gimlin, dan enam lelaki lain.

Tidak seperti video Bigfoot lain, filem Patterson-Gimlin adalah unik kerana ia merakam Sasquatch secara terbuka. Dalam kebanyakan Bigfoot video yang disediakan, makhluk dilihat bersembunyi di sebalik pokok atau camouflaged di atas tanah. Ini menjadikan rakaman Patterson sedikit unik dan luar biasa. Seperti teori pembunuhan beramai-ramai, pada tahun 2006, versi baru filem Patterson-Gimlin muncul. Salinan itu lebih lama dan menunjukkan lapan lelaki membunuh satu keluarga Bigfoot.

Pada tahun 2008, penyelidik Bigfoot MK Davis, pakar dalam penstabilan video, mula untuk menyokong cerita pembunuhan beramai-ramai dan mendakwa bahawa beliau mendapati bukti untuk perlakuan tersebut. Beliau mengatakan bahawa mayat Sasquatch berdarah boleh dilihat dalam lubang pada permulaan filem itu, dalam bingkai terawal. Davis juga menunjukkan gambar yang menunjukkan Titmus Bob, Dale Moffit, dan anjing putih yang dinamakan Putih Lady seterusnya longgokan bahan merah. Davis telah membuat spekulasi bahawa Bigfoot dilihat pada video telah ditembak dua kali (sekali di kaki) dan kemudian diburu. Cerita ini juga menyebut satu lagi filem yang dikatakan menunjukkan sekumpulan lelaki yang mengheret salah satu daripada badan-badan tidak bermaya, meletakkan ia di tarp atau perlindungan kolam, dan kemudian memotong ia.

[Mokele-Mbembe]


Salah satu cryptids paling menarik di dunia adalah Mokele-mbembe. The Mokele-mbembe adalah makhluk besar yang telah dilaporkan telah dilihat di Tasik tele Komuniti Reserve, yang terletak di bahagian utara-timur Congo. Tasik tele dikelilingi oleh satu siri hutan paya yang tidak pernah diterokai. Tanah itu adalah amat jauh dan lasak.

Seorang ahli biologi bersara bernama Dr Roy Mackal berkata Tasik tele: "Ia merupakan akhir dunia. Ia memberikan anda perasaan masa prasejarah yang masih hidup. "Pada tahun 2007, Persatuan Pemuliharaan Hidupan Liar yang berpangkalan di AS mendapati bukti bahawa terdapat penduduk anggaran sebanyak 125,000 gorila tanah rendah di Tasik tele Komuniti Reserve, yang merupakan lebih daripada jumlah penduduk semasa spesis.

Selama beratus-ratus tahun, makhluk seperti reptilia telah dilaporkan wujud di Lake tele. Ia telah digambarkan sebagai gajah separuh, naga 1/2, dan kelihatan seperti gajah besar atau badak dengan leher yang panjang, ekor, dan kepala kecil. Ciri-ciri Mokele-mbembe telah menyebabkan sesetengah orang untuk menyamakan haiwan tersebut dengan sauropods. Sauropods adalah bentuk saurischian (cicak keranjingan) dinosaur. Mereka mempunyai leher yang panjang, ekor panjang, kepala kecil, dan kaki tebal. Sauropods dahulunya meluas di Bumi dan tinggalan fosil makhluk telah ditemui di setiap benua, termasuk Antartika.

Sejak tahun 1900, banyak ekspedisi telah dijalankan mencari legenda Mokele-mbembe. Dalam tahun 1919, sebuah ekspedisi 32 orang telah dihantar ke Afrika dari Institusi Smithsonian. Dilaporkan kewujudan tapak kaki besar, trek yang tidak dapat dijelaskan, dan bunyi pelik. Ekspedisi itu berakhir dengan tragedi apabila lokomotif tiba-tiba tergelincir dan dibalik-balikkan dalam kawasan dibanjiri. Kemalangan itu berlaku di tempat di mana penduduk tempatan telah dikatakan telah melihat dinosaur. Pada tahun 1979, sebuah cerita muncul suku Afrika yang terperangkap, dibunuh, dan dimakan oleh Mokele-mbembe.

[Pennsylvania White Bigfoot]Salah satu video Bigfoot terbaik ini adalah dari Pennsylvania iaitu White Bigfoot clip, yang telah diambil di Carbondale, Pennsylvania. Selama bertahun-tahun, penduduk Carbondale telah melaporkan beberapa haiwan pelik daripada Bigfoot putih. Carbondale adalah sebuah bandar kecil yang merupakan tapak lombong bawah tanah yang pertama di Amerika Syarikat. Ia digunakan untuk menjadi terminal utama Railroad Delaware dan Hudson.

Pada bulan Julai 2008, sebuah stesen berita tempatan di Pennsylvania yang melaporkan tentang "makhluk putih" selepas menerima e-mel tanpa nama. Ia telah berkata "beberapa jenis haiwan kira-kira 6 hingga 7 kaki (1,8-2,1 meter) tinggi, berbulu semua putih." E-mel khusus menyebut kawasan berhutan di Carbondale berhampiran tapak penambakan lombong. Mine penambakan adalah proses memulihkan tanah yang telah dilombong kepada keadaan ekonomi yang boleh digunakan.

Pada tahun 2010, orang awam mula melaporkan haiwan putih Bigfoot di Carbondale, Pennsylvania. Pemilik rumah mula mendengar bunyi aneh dan gangguan di dalam hutan. Dalam satu kes, seorang lelaki yang tidak dikenali menyaksikan pergerakan di belakang rumah beliau dan mampu untuk menangkap beberapa rakaman video pelik. Untuk satu saat penuh, lelaki itu merakam makhluk yang besar putih yang menyerupai bentuk Bigfoot.0 comments:

Post a Comment

Setiap Manusia mempuyai Kesilapan, Aku memperbaiki Kesilapan itu Dari Komen Anda walau sepedas manapun..........!