Wednesday, 13 February 2013

CRYPTID ATAU MAHLUK YANG KURANG DIKENALI

Dalam cryptozoology atau cryptobotany, cryptid merupakan makhluk atau tumbuhan yang wujud telah lama disyorkan tetapi tidak lagi diiktiraf oleh konsensus saintifik. Contoh Terkenal Yeti di Himalaya, The Monster Loch Ness di Scotland, dan Sasquatch di Amerika Utara.

Skeptis mendakwa bahawa bukti bagi kewujudan cryptid biasanya terhad kepada bukti anekdot atau lain-lain bentuk bukti yang mencukupi untuk penelitian saintifik biasa oleh masyarakat zoologi am. Penyokong bersetuju bahawa keterangan cryptozoological kebanyakan nya lemah. Saintis yang ragu-ragu bahawa cryptid secara umum bersetuju bahawa beberapa kes tertentu mungkin mewakili haiwan yang tidak diiktiraf oleh sains. Senarai berikut antara mahluk yang mungkin kurang dikenali ramai dan mungkin juga kewujudan nya adalah benar scrooooooooooooll...................![Almas]


Almas dijumpai di banjaran gunung Kazakhstan dan Mongolia untuk, kononnya spesis hominid cryptozoological dikatakan menghuni Pergunungan Caucasus dan Pamir Asia Tengah, dan Pergunungan Altai selatan Mongolia. Makhluk ini tidak diiktiraf atau dikatalog oleh sains. Tambahan pula, saintis umumnya menolak kemungkinan bahawa mega fauna cryptid wujud, kerana nombor yang besar perlu untuk mengekalkan populasi pembiakan, dan kerana isu-isu iklim dan bekalan makanan membuat kehidupan mereka di habitat yang dilaporkan tidak berkemungkinan.

Almas adalah satu perkataan tunggal di Mongolia dibentuk dengan betul akan menjadi 'almaslar' Secara tipikal makhluk legenda yang serupa di seluruh Asia Tengah, Rusia, Pakistan dan Caucasus, Almas secara umumnya dianggap lebih mirip kepada"orang liar" dalam penampilan dan tabiat daripada beruk (berbeza dengan Yeti Himalaya). Almas biasanya digambarkan sebagai manusia seperti haiwan berkaki dua, antara lima dan enam dan setengah kaki tinggi, badan mereka ditutupi dengan rambut berwarna perang kemerahan, dengan ciri-ciri antropomorfik muka yang ketara, hidung rata, dan dagu . Cryptozoologists ramai yang percaya terdapat persamaan antara kedua-penerangan dan pembinaan semula moden bagaimana kemungkinan telah wujud.[Yeren]Yeren, The Wildman Shennongjia atau Manusia-Monyet, adalah makhluk legenda dikatakan hominid yang belum ditemui yang tinggal di kawasan pergunungan terpencil hutan barat Hubei.

Beberapa saksi mendakwa makhluk yang di tutupi oleh rambut berwarna kemerahan dan Beberapa spesimen putih juga telah dilihat. Ketinggian mereka dianggarkan antara 6-8 kaki, walaupun beberapa contoh yang amat besar kononnya melebihi sepuluh kaki tinggi telah dilaporkan. Secara keseluruhannya, ia adalah lebih kecil daripada Bigfoot Amerika. Tidak seperti Bigfoot, yeren hidup dengan aman dan umumnya secara senyap-senyap berjalan apabila menghadapi orang di wilayah Zhejiang.

Sesetengah cryptozoologists antara Yeren dan Gigantopithecus hominid adalah pupus, yang dahulunya didiami rantau umum. Ia juga telah disyorkan bahawa Yeren sebenarnya spesis baru orang utan berkaki dua dan berasal dari tanah besar Asia bukannya Borneo atau Sumatera. Dianggap bahawa Yeren hanya mungkin legenda. Yeren nampaknya tinggal di rantau yang sudah kaya dengan tahyul dan fenomena yang aneh, termasuk kejadian tamak haloba albinism di fauna tempatan, menambah kepada keajaiban. Ia telah disambungkan dengan legenda kuno Cina Ogres hutan ajaib dan beruang seperti manusia.

Saintis yang paling terkenal, Cina dan Barat, yang telah mengkaji kes Yeren bersetuju bahawa hampir semua bukti fizikal dan haiwan yang dituntut oleh orang-orang tempatan tidak boleh dipercayai dan sering direka, dan apa yang diberikan tiada apa-apa keterangan yang boleh dipercayai menunjukan bahawa yeren yang berkemungkinan tidak wujud.[Hodag ]Hodag adalah haiwan yang folkloric negeri Wisconsin Amerika. Sejarah tertumpu terutamanya di sekitar bandar Rhinelander di utara Wisconsin, di mana ia dikatakan telah ditemui.

Pada tahun 1893 surat khabar melaporkan penemuan Hodag di Rhinelander, Wisconsin. Ia mempunyai kepala seperti katak, muka tersenyum lebar, kaki pendek memanjang dan kuku besar, belakang seperti dinosaur, dan ekor panjang hujung nya seperti bentuk lembing, Namun penemuan tersebut tidak disahkan.[Orang Pendek]Orang Pendek adalah nama yang paling biasa diberikan kepada cryptid, atau haiwan cryptozoological, yang dilaporkan mendiami jauh di dalam hutan pergunungan di pulau Sumatera.

Haiwan ini telah didakwa dilihat dan didokumentasikan selama sekurang-kurangnya satu ratus tahun oleh puak-puak hutan, penduduk tempatan, penjajah Belanda, dan saintis Barat dan pelancong. Kata sepakat di kalangan saksi bahawa haiwan adalah merupakan primat berkaki dua yang dilindungi dan berbulu pendek dan tinggi di antara 80 dan 150 cm.

Orang Pendek masih belum didokumentasikan sepenuhnya dan tiada akaun berwibawa tingkah laku atau ciri-ciri fizikal tersebut wujud. Walau bagaimanapun, saksi melaporkan beberapa ciri-ciri konsisten, jadi kemungkinan gambaran haiwan tersebut hanya tekaan.[Yowie]Yowie adalah istilah untuk hominid yang tidak dikenali dikatakan bersembunyi di hutan belantara Australia. Ia adalah cryptid Australia serupa dengan Yeti Himalaya dan Bigfoot Amerika Utara.

Asal usul yowie mungkin terletak dalam watak mitos dalam cerita rakyat asli Aborigin Australia. Ciri-ciri makhluk dan legenda kadang-kadang ditukar dengan orang daripada Bunyip. Menurut sesetengah penulis, laporan makhluk yowie jenis ini adalah biasa dalam legenda dan cerita suku kaum Aborigine Australia, terutamanya mereka daripada negeri-negeri timur Australia.

Asal-usul yowie panjang dalam konteks hominid yang tidak dikenali adalah tidak jelas. Sesetengah penulis abad kesembilan belas yang disyorkan bahawa ia hanya timbul melalui legenda Orang Asli. Robert Holden menceritakan beberapa cerita yang menyokong dakwaan tersebut dari abad kesembilan belas, termasuk Eropah dari 1842.

“A few days ago I saw one of these strange creatures ... on the coast between Bateman’s Bay and Ulladulla ... I should think that if it were standing perfectly upright it would be nearly 5 feet high. It was tailless and covered with very long black hair, which was of a dirty red or snuff-colour about the throat and breast. Its eyes, which were small and restless, were partly hidden by matted hair that covered its head ... I threw a stone at the animal, whereupon it immediately rushed off ...”
[Manananggal] - Penanggal


Manananggal, Wak Wak atau lebih dikenali sebagai penanggal adalah makhluk mitos dari Filipina. Ia menyerupai vampire (mungkin) , bersifat jahat mangsanya merupakan manusia dan pengamal sihir. Mitos manananggal yang popular di rantau Visayan di Filipina, khususnya di wilayah barat Capiz, Iloilo, dan antik. Terdapat pelbagai dakwaan ciri-ciri manananggal. Seperti Vampire, makhluk cerita rakyat Visayan, dan aswang, manananggal juga dikatakan membenci bawang putih dan garam. Mereka juga ada pantang dimana akan mengelakkan diri dari pisau, cahaya, cuka, rempah-ratus dan ekor pari, yang boleh dibentuk sebagai cemeti . Folklore makhluk yang serupa boleh didapati di negara-negara jiran Indonesia dan Malaysia.

Manananggal digambarkan sebagai kejam, menakutkan sering digambarkan sebagai wanita, dan mampu meleraikan badan nya sendiri dan bercambah sayap seperti kelawar yang besar untuk terbang ketika malam dalam mencari mangsa seterusnya. Dikatakan bahawa mereka kebanyakannya berubah bentuk ketika pengamal tidur dan mencari wanita hamil, bentuk yang memanjang belalai seperti lidah untuk menghisap hati janin, atau darah seseorang yang sedang tidur. Percikan bawang putih garam atau disapukan dan dihancurkan melatakkan abu di atas batang tubuh yang berdiri adalah maut kepada makhluk tersebut.

Wilayah Capiz adalah subjek atau fokus pada kebanyakkan cerita manananggal, dengan cerita-cerita lain-lain jenis makhluk mitos, seperti hantu, bunian, Hantu dan aswangs dan rakyat tempatan tertentu dikatakan percaya dalam kewujudan mereka walaupun dilanda arus pemodenan.
0 comments:

Post a Comment

Setiap Manusia mempuyai Kesilapan, Aku memperbaiki Kesilapan itu Dari Komen Anda walau sepedas manapun..........!