Thursday, 14 February 2013

BAHAGIAN TUBUH YANG BERHARGA SELEBRITI YANG TERKENAL
Sebilangan selebriti lebih suka mencari kemasyhuran dan kekayaan dan Mereka juga mempunyai sebahagian tubuh bandan yang Berharga atau boleh dikatakan wajar. Terdapat cerita seleb atau orang yang menginsuranskan anggota mereka atau bahagian-bahagian lain untuk sejumlah wang yang besar, kerana keseluruhan kerjaya mereka adalah berdasarkan pada kaki yang indah atau darling derriere. Berikut merupakan antara bahagian-bahagian badan yang paling terkenal dipelihara, dan cerita-cerita bagaimana Mereka datang untuk hidup seterusnya kematian milik mereka scrooooooooolll............!
[Kepala Cromwell’s]


Berikutan kematian Oliver Cromwell pada 3 September 1658, beliau telah diberi upacara pengebumian awam di Westminster Abbey. Selepas mengalahkan dan melaksanakan Raja Charles I selepas Perang Saudara Inggeris, Cromwell telah menjadi Tuhan Pelindung dan pemerintah Komanwel Inggeris. Legasi beliau meninggalkan Richard anaknya, yang digulingkan oleh tentera pada tahun 1659, selepas itu pemerintahan beraja ditubuhkan dan Raja Charles II, yang tinggal dalam buangan, telah ditarik balik. Charles  mengarahkan parlimen penggalian kubur badan Cromwell dari Westminster Abbey dan penggalian kubur regicides John Bradshaw dan Henry Ireton, bagi pelaksanaan anumerta di Tyburn. Selepas tergantung dari pagi hingga empat petang,  badan mereka telah ditebang dan kepala diletakkan pada kenaikan 20-kaki (6.1 m) atas Westminster Hall. Pada tahun 1685 ribut memecahkan tiang di mana kepala diletakkan dan jatuh ke tanah, selepas itu ia berada di tangan pengumpul persendirian dan pemilik muzium sehingga 25 Mac 1960, apabila ia telah dikebumikan di Sidney Sussex College di Cambridge .


Nilai simbolik kepala berubah mengikut masa. Walaupun ia telah diletakkan di tiang atas bangunan London, ia memberikan amaran kuat kepada penonton. Dalam abad ke-18, rasa ingin tahu dan relik. Kepala telah dikagumi, dicerca dan ditolak sebagai palsu sepanjang abad. Selepas Thomas Carlyle menolak kepala tersebut sebagai penipuan Pandir dan selepas kemunculan pihak menuntut saingan kepada ketua Oliver Cromwell, analisis saintifik dan arkeologi telah dijalankan untuk membuktikan identiti sebenar. Ujian tidak meyakinkan memuncak dalam kajian saintifik yang terperinci oleh Karl Pearson dan Geoffrey Morant, yang menyimpulkan, berdasarkan kajian kepala dan keterangan lain, bahawa terdapat kepastian moral bahawa kepala milik Oliver Cromwell.
[Otak Einstein]


Otak terkenal dengan ilmu fizik Albert Einstein telah menjadi subjek kebanyakan penyelidikan dan spekulasi. Ia telah dikeluarkan dalam tempoh tujuh setengah jam kematiannya. Otak Einstein telah menarik perhatian kerana reputasi Einstein untuk menjadi salah satu daripada genius terkemuka abad ke-20, dan kebiasaan nya nyata atau penyelewengan dalam otak telah digunakan untuk menyokong pelbagai idea tentang perkaitan di neuroanatomy dengan kepintaran umum atau matematik. Kajian saintifik telah mencadangkan bahawa kawasan-kawasan yang terlibat dalam pertuturan dan bahasa adalah lebih kecil, manakala kawasan-kawasan yang terlibat dengan pemprosesan berangka dan ruang yang lebih besar. Kajian lain telah mencadangkan peningkatan bilangan sel-sel glial dalam otak Einstein.

Memelihara otak genius bukan satu fenomena baru otak untuk dipelihara dan dibincangkan dalam cara yang sama adalah ahli matematik Jerman Carl Friedrich Gauss hampir seratus tahun lebih awal. Otaknya telah dikaji oleh Rudolf Wagner seberat 1.492 gram dan kawasan serebrum sama dengan 219.588 milimeter persegi. Ia Juga sangat maju convolutions, yang telah dicadangkan sebagai penjelasan genius beliau. Otak Lain yang telah dikeluarkan dan dikaji termasuk Vladimir Lenin dan Amerika India, ishi. Otak Edward H. Rulloff, bahasawan diperhatikan dalam jenayah, telah dikeluarkan selepas kematiannya pada tahun 1871, pada tahun 1972, ia masih otak yang kedua terbesar di rekodkan.

[Jari Galileo’s]


Galileo Galilei adalah seorang ahli fizik Itali, matematik, astronomi, dan ahli falsafah yang memainkan peranan utama dalam Revolusi Saintifik. Pencapaian beliau termasuk penambahbaikan kepada teleskop dan akibat pemerhatian astronomi dan sokongan untuk Copernicanism. Galileo telah dipanggil "bapa astronomi moden" "bapa fizik moden", "bapa sains", dan "Bapa Sains Moden".

Sumbangan beliau kepada astronomi pemerhatian termasuk pengesahan teleskopik fasa Zuhrah, penemuan empat satelit terbesar Musytari (dinamakan bulan Galilea dalam penghormatan beliau), dan pemerhatian dan analisis tompok matahari. Galileo juga bekerja dalam sains gunaan dan teknologi, mencipta kompas yang lebih baik untuk tentera dan instrumen lain.

Galileo menderita bagi keengganan beliau untuk menafikan kepercayaan beliau bahawa Bumi bergerak mengelilingi matahari. Dia telah diletakkan di bawah tahanan rumah oleh Gereja. Selepas kematiannya, beliau telah dikebumikan di dalam kubur yang sederhana. Generasi kemudiannya telah mengiktiraf kebesarannya dan dia telah dibuang ke makam yang lebih besar. Semasa bergerak, penyokong beliau memutuskan jari nya dan salah satunya adalah jari tengah tangan kanan Galileo. Jarinya kini boleh dilihat di Muzium Sejarah Sains dinamakan selepas Galileo di Florence. Pemeliharaan jari tengah telah diberikan Galileo keupayaan untuk selama-lamanya flip luar gereja, yang hanya secara rasmi memohon maaf untuk heliocentricism kesilapan mengenai pada tahun 1992.

[Gigi Buddha’s]Menurut lagenda Sri Lanka, apabila Tuhan Buddha meninggal dunia (MAHA Parinibbhäna) BC 543, mayatnya dibakar dalam khawatirkan kayu gaharu di Kusinagara di India dan gigi taring kiri beliau telah diambil dari khawatirkan kayu api pada pengebumian oleh Arahat Khema. Khema kemudian memberikan kepada Raja Brahmadatte untuk pemujaan. Ia menjadi milik diraja dalam negara Brahmadatte dan disimpan dalam bandar Dantapuri (Puri Odisha).

Kepercayaan mengenai hal tersebut meningkat bahawa sesiapa yang memiliki relik gigi Suci mempunyai hak ketuhanan untuk memerintah tanah itu. Peperangan tercetus untuk mengambil hak milik relik tersebut. Pada 800 tahun selepas kematian Buddha, dalam abad ke-4 CE, gigi Budha tersebut dalam milikan Raja Guhaseeva Kalinga, yang kira-kira sepadan dengan keadaan hari semasa Odisha.

Kalinga telah menjadi Buddha dan mula menyembah relik gigi Suci tersebut. Ini disebabkan rasa tidak puas hati di kalangan sesetengah daripada rakyat dan mengadu kepada Raja Paandu dan berkata bahawa Raja Guhaseeva telah berhenti mempercayai tuhan dan bahawa dia telah mula menyembah gigi. Raja Paandu memutuskan untuk memusnahkan relik itu, dan memerintahkan ia akan dibawa ke bandar. Dikatakan selepas gigi tiba di bandar, keajaiban berlaku, dan Raja Paandu memeluk agama Buddha.

Apabila Raja Ksheeradara mendengar hal tersebut, dia pergi dengan tenteranya untuk menyerang Paandu di bandar Palalus. Penceroboh telah dikalahkan sebelum sampai ke bandar, dan Raja Ksheeradara meninggal dunia. Seorang putera dari bandar Udeni yang telah menjadi penganut Buddha datang untuk menyembah gigi suci. "Raja Guhaseeva adalah ra, dan biarlah dia berkahwin dengan anak perempuannya". Putera itu dikenali sebagai Dantha dan puteri sebagai Hemamala. Apabila anak-anaknya mendengar bahawa Raja Ksheeradara telah meninggal dunia dalam perang, mereka mengumpul bala tentera yang besar untuk menyerang Raja Guhaseeva dan memusnahkan relik. Mereka memasuki kota, tetapi Raja Guhaseeva secara rahsia telah menghantar Dantha dan Hemamala jauh dari bandar dengan relik tersebut.

[Zakar Rasputin]Zakar [ Grigori Rasputin ] mempunyai kehidupan yang agak berwarna-warni semasa ia masih terpasang kepada pemiliknya. Sejak kematiannya, ia telah terus menjadi objek tarikan. Rasputin mempunyai reputasi untuk menggunakan zakarnya sebagai kaedah menyebarkan mesej suci di kalangan wanita. Beliau menjadi seorang tokoh yang dibenci, di kalangan orang bangsawan dan biasa. Ia adalah konspirasi bangsawan yang akhirnya membunuh Rasputin dan menurut didakwaan beliau telah dikembiri. Organ Casanova terbesar Rusia kini boleh dilihat di Muzium Erotica  di St Petersburg, yang dibeli dari keturunan pembantu rumah, yang sebaliknya, mendakwa telah diselamatkan dari tempat kejadian semasa pembunuhan Rasputin.

2 comments:

Setiap Manusia mempuyai Kesilapan, Aku memperbaiki Kesilapan itu Dari Komen Anda walau sepedas manapun..........!