Saturday, 9 February 2013

ANTARA LAGENDA RAKSASA DUNIARaksasa adalah mana-mana makhluk, yang biasanya ditemui dalam legenda atau fiksyen seram yang boleh menghasilkan ketakutan atau kecederaan fizikal sama ada penampilan atau tindakan. Perkataan "Monster" berasal dari Latin monstrum. Walau bagaimanapun, akar 'monstrum' adalah 'monere'  yang tidak hanya bermakna untuk memberi amaran, tetapi juga mengarahkan, dan membentuk asas Bahasa Inggeris moden 'demonstrate'. Oleh itu, raksasa juga tanda atau arahan. Tafsiran ini bagaimana telah dicadangkan oleh Saint Augustine, yang tidak melihat raksasa sebagai kejahatan, tetapi sebagai sebahagian daripada reka bentuk semula jadi dunia, satu kesilapan jenis kategori sengaja. Di sini aku sertakan beberapa raksasa yang menjadi lagenda sejarah dunia..........!


Oni

Oni merupakan makhluk dari cerita rakyat Jepun, kebanyakan nya diterjemahkan sebagai iblis, syaitan, Ogres atau Trolls. Mereka adalah watak-watak yang popular di Jepun, seni kesusasteraan dan teater.
Gambaran Oni berbeza tetapi biasanya menggambarkan mereka sebagai, makhluk mengerikan seperti raksasa gergasi dengan kuku yang tajam, rambut liar, dan dua tanduk panjang yang semakin meningkat daripada kepala mereka. Mereka humanoid bagi sebahagian besar, tetapi kadang-kadang, mereka adalah seperti yang ditunjukkan dengan ciri-ciri yang luar biasa seperti nombor ganjil mata atau jari tambahan dan jari kaki. kulit mereka boleh menjadi apa-apa bilangan warna, tetapi merah dan biru adalah sangat biasa.

Satu lagi sumber untuk imej Oni adalah satu konsep dari China dan Onmyodo. Arah timur laut dipanggil Kimon "setan pintu", dan telah dianggap sebagai arah malang di mana roh-roh jahat berlalu. Berdasarkan tugasan 12 zodiak haiwan arah kardinal, Kimon yang juga dikenali sebagai yang ushitora atau "lembu harimau" dan tanduk lembu Oni dan taringnya seperti kucing, kuku, dan kulit harimau dibangunkan sebagai gambaran visual istilah ini.

Ogre

Ogre adalah makhluk yang biasanya digambarkan bersaiz besar, mengerikan, humanoid raksasa. Mereka sering dipaparkan dalam mitos, cerita rakyat, fiksyen dari seluruh dunia. Ogre muncul dalam banyak karya klasik sastera, dan yang paling sering digambarkan dalam cerita dongeng dan cerita rakyat sebagai memakan manusia. Dalam seni visual, Ogre sering digambarkan sebagai mempunyai kepala yang besar, rambut banyak dan janggut, selera rakus, dan badan yang kuat. Raksasa Ogre perkataan asal Perancis. Pengaku atau saksi yang paling awal adalah dalam percintaan Perceval lewat abad ke-12 Troyes de Chrétien 'ayat li contes del Graal.

Vampires

Vampire adalah mitos atau folkloric makhluk yang wujud dengan memakan intipati kehidupan (biasanya dalam bentuk darah) makhluk hidup, tanpa mengira sama ada mereka Undead atau orang yang masih hidup.  Walaupun entiti vampiric telah direkodkan dalam banyak budaya, dan mungkin kembali ke "zaman prasejarah", vampire istilah tidak dipopularkan sehingga awal abad ke-18 selepas kemasukan tahyul vampire ke Barat Eropah dari kawasan-kawasan di mana legenda vampire kerap disebut, seperti Balkan dan Eropah Timur. Walaupun varian tempatan juga dikenali dengan nama-nama yang berbeza, seperti vrykolakas di Greece dan strigoi di Romania. Ini peningkatan tahap tahyul vampire di Eropah membawa kepada histeria besar-besaran dan dalam sesetengah kes mengakibatkan mayat sebenarnya sedang di pertaruhkan dan orang dituduh vampirism.

Walaupun Vampire folkloric Balkan dan Eropah Timur mempunyai pelbagai penampilan bermula daripada hampir manusia kepada mayat reput kembung, ia adalah tafsiran oleh Gereja Kristian dan kejayaan kesusasteraan vampire iaitu JohnNovella 1819 Polidori The Vampyre yang menubuhkan pola asas vampire berkarisma dan canggih. Boleh dikatakan kerja vampire paling berpengaruh awal abad ke 19, inspirasi karya itu sebagai vampire Varney dan akhirnya Dracula. The Vampyre adalah berdasarkan cerita Lord Byron yang belim selesai"Fragment of a Novel", juga dikenali sebagai "The Burial: A Fragment", yang diterbitkan pada tahun 1819.

Mummy

Satu mumia adalah sebuah badan, manusia atau haiwan, kulit dan organ-organ yang telah dipelihara oleh pendedahan sama ada sengaja atau bersampingan dengan bahan kimia, sejuk melampau (mumia ais), kelembapan yang sangat rendah, atau kekurangan udara apabila badan tenggelam dalam tanah berlumpur, supaya badan pulih tidak akan reput lagi jika disimpan dalam keadaan sejuk dan kering. Sesetengah pihak berkuasa menyekat penggunaan istilah itu kepada badan-badan sengaja dibalsem dengan bahan kimia, tetapi penggunaan perkataan sengaja desiccated kembali sekurang-kurangnya 1730-an.

Mumia manusia dan haiwan lain telah ditemui di seluruh dunia, kedua-duanya akibat pemeliharaan alam semula jadi melalui keadaan yang luar biasa, dan sebagai artifak budaya. Lebih satu juta mumia haiwan telah ditemui di Mesir, antara nya kucing. Tertua mayat dikenali semula jadi mumia manusia adalah kepala berusia 6,000 tahun, yang ditemui pada tahun 1936 di tapak yang dinamakan Inca Cueva No 4 dalam Amerika Selatan.


Ghoul

Setan kubur adalah raksasa (folkloric) dikaitkan dengan tanah perkuburan dan memakan daging manusia, sering diklasifikasikan sebagai Undead. Dalam fiksyen, makhluk-makhluk ini tinggal di tanah perkuburan dan lain-lain tempat-tempat yang tidak berpenghuni. Kesusasteraan yang tertua yang masih hidup bahawa Hantu mungkin Seribu Satu Malam. Istilah ini pertama kali digunakan dalam kesusasteraan Inggeris pada tahun 1786, dalam novel Orientalis William Beckford Vathek yang menerangkan ghul cerita rakyat Arab.
Oleh lanjutan, setan kubur perkataan juga digunakan dalam erti kata yang menghina untuk merujuk kepada orang yang berkenan mengerikan, atau profesion yang dihubungkan secara langsung kepada kematian, seperti gravedigger (penggali kubur)

Setan kubur adalah dari Bahasa Arab ghul, dari Ghala "to seize". Marc Cramer dan lain-lain percaya istilah untuk etimologi berkaitan kepada Gallu, syaitan Mesopotamia.
0 comments:

Post a Comment

Setiap Manusia mempuyai Kesilapan, Aku memperbaiki Kesilapan itu Dari Komen Anda walau sepedas manapun..........!