Friday, 11 January 2013

TINGKAH LAKU MANUSIA DALAM ISU SEKSUAL


Dalam entry kali ini aku nak membentangkan tingkah laku manusia yang pada masa sekarang ini tidak dapat dikawal akal dan minda nya, terutamanya dalam isu seksual. Seperti yang anda tahu semakin banyak jenayah yang melibatkan seks, mungking ramai yang tak perasan dan ada yang mengikuti perkembang tersebut tetapi tiada tindakan untuk memperbetulkan tingkah laku tersebut.Terutamanya isu Rogol dimana ianya merupakan satu jenis serangan seksual biasanya melibatkan hubungan seks, yang mana dimulakan oleh satu atau lebih daripada seorang terhadap orang lain tanpa keizinan orang tersebut. Perbuatan itu boleh dilakukan dengan kekuatan fizikal, paksaan, penyalahgunaan kuasa atau dengan orang yang tidak berupaya, seperti seorang yang tidak sedarkan diri, tidak berupaya, atau di bawah umur undang-undang persetujuan. Istilah ini paling sering ditakrifkan dalam undang-undang jenayah.


Sebagai contoh seperti yang berlaku di delhi pada 16 Disember 2012, dimana Seorang Pelajar jurusan fisioterapi dibelasah dan dirogol bergilir-gilir di Delhi. Mangsa, dan teman lelakinya menaiki bas dalam perjalanan Musabaqah selepas menonton sebuah filem di selatan Delhi. Di dalam situasi tersebut, kedua-duanya dipukul oleh lima orang penumpang dan penyerang kemudiannya merogol Mangsa. Mangsa kemudiannya dicampak Keluar. Mangsa yang cedera parah, menjalani pembedahan di Delhi sebelum dipindahkan ke Hospital Mount Elizabeth di Singapura. Mangsa kemudiannya meninggal dunia pada 29 Disember. Sehingga 21 Disember, enam orang suspek telah ditangkap. Insiden ini mencetuskan kemarahan orang awam serta tunjuk perasaan diadakan bagi membantah kejadian rogol dan pencabulan di India, dan juga menuntut hukuman mati terhadap penjenayah yang terlibat. Tunjuk perasaan ini kemudiannya menjadi ganas dengan seorang anggota polis terkorban, serta memaksa pihak berkuasa menutup jalan-jalan ke pejabat-pejabat kerajaan.


Masa kejadian Pada pukul 9:30 malam, mangsa, seorang pelajar jurusan fisioterapi, 23 tahun, serta teman lelakinya, seorang jurutera perisian, 28 tahun, menaiki sebuah bas persendirian yang mempunyai enam orang penumpang selepas menonton wayang. Ketika dalam perjalanan, temannya mula curiga apabila bas tersebut melencong daripada laluan yang sepatutnya. Pada mulanya, geng tersebut cuba mencabul gadis itu, tetapi teman lelakinya bertindak mempertahankan mangsa. Geng tersebut kemudiannya memukul teman lelakinya dengan batang besi di kepala membuatkannya tidak sedar diri. Mangsa kemudiannya diheret ke belakang bas sebelum dirogol bergilir-gilir. Mangsa, yang juga pengsan selepas dirogol, barsama teman lelakinya dicampak keluar kira-kira sejam selepas itu. Dilaporkan, mangsa mengalami kecederaan teruk pada abdomen akibat dipukul, serta kemaluannya akibat dimasukkan objek tumpul dipercayai batang besi. Kecederaan dalaman teruk yang dialami mangsa dikatakan berpunca oleh tindakan perogol tersebut menggunakan sebatang besi berkarat yang berbentuk L. Perogol tersebut bertindak merompak mangsa sebelum dicampak keluar dalam keadaan separuh bogel.


Tindakan kejam oleh penjenayah serta kes rogol di India terutama di delhi yang teruk mendorong orang awam untuk menuntut keadilan daripada pihak kerajaan dengan mengadakan tunjuk perasaan. Tunjuk perasaan ini bermula pada 21 Disember 2012 di Delhi. Tunjuk perasaan ini yang aman pada mulanya bertukar menjadi ganas apabila ia disertai oleh orang-orang luar yang membuat kecoh dengan polis menyembur air kepada penunjuk perasaan dan penunjuk perasaan merosakkan harta benda awam. Akibat daripada tunjuk perasaan ini, ramai yang tercedera dan juga dilaporkan terdapat kematian.
Berikutan tunjuk perasaan ini, bandar Delhi menjadi lumpuh apabila jalan-jalan terpaksa ditutup bagi mengawal keadaan. Perkhidmatan kereta api bawah tanah juga terpaksa dihadkan dengan beberapa stesen terpaksa ditutup. Seperti yang anda tahu tingkah laku tersebut bermula daripada beberapa penjenayah berkumpulan, kemudian berlakunya rusuhan dimana penunjuk perasaan bertindak secara ganas dimana ianya dicetuskan oleh sesetengah pihak yang sengaja untuk mempamerkan tingkah lakunya yang ganas.

Satu lagi contoh yang amat mengejutkan dimana ianya pernah disiar di blog yang agak popular, tentu anda pernah terbaca blog tersebut dimana artikel yang disiarkan pada 1 jan 2013 mengenai seorang budak lelaki berumur 13 tahun di dakwa hampir merogol perempuan cina didalam tandas shell. Petikan blog tersebut ("Semasa kejadian, dia mendakwa sedang berada di dalam tandas wanita di sebuah stesen minyak di Jalan Munshi Abdullah, Melaka. Dengan tidak semena-mena, pintu bilik airnya ditolak oleh budak lelaki tersebut dan dia cuba melakukan perkara yang tidak senonoh. Wanita itu mendakwa melawan tindakan budak lelaki tersebut dan berjaya diselamatkan oleh pekerja stesen minyak itu. Wanita itu juga meluahkan rasa sedih kerana selepas kejadian itu berlaku, dia telah pergi ke balai polis untuk membuat laporan tetapi dia mendakwa tidak mendapat layanan yang sewajarnya dari pihak polis.")


Kenapa tingkah laku tersebut boleh terjadi ke atas seorang budak yang baru berumur 13 tahun, is this impossible? jawapannya adalah ya ianya tidak mustahil malah pernah terjadi ke atas budak yang baru berumur 7 tahun tetapi persoalannya adalah kenapa ianya terjadi......How this behavior happen..?

 Tingkah laku manusia merujuk kepada pelbagai tingkah laku yang dipamerkan oleh manusia dan yang dipengaruhi oleh budaya, sikap, emosi, nilai, etika, hipnosis, pujukan, paksaan dan genetik. Tingkah laku seseorang (dan organisma lain atau walaupun mekanisme) termasuk dalam julat dengan kelakuan sesetengah menjadi biasa, beberapa yang luar biasa, ada yang diterima, dan beberapa di luar had diterima.Dalam sosiologi, tingkah laku secara umum dianggap sebagai tidak mempunyai makna, dan itu adalah tindakan manusia yang paling asas. Kelakuan dalam pengertian umum ini tidak harus disalah tafsirkan dengan tingkah laku sosial, yang merupakan tindakan yang lebih tinggi, kerana tingkah laku sosial adalah tingkah laku yang khusus ditujukan kepada orang lain. Penerimaan tingkah laku dinilai relatif kepada norma-norma sosial dan dikawal selia oleh pelbagai cara kawalan sosial. Tingkah laku manusia dikaji oleh disiplin akademik psikiatri, psikologi, sosial, sosiologi, ekonomi, dan antropologi.

Tingkah laku manusia yang dialami sepanjang hayat keseluruhan seseorang individu. Ia termasuk cara mereka bertindak berdasarkan kepada faktor-faktor yang berbeza seperti genetik, norma sosial, iman, dan sikap. Kelakuan dipengaruhi oleh ciri-ciri tertentu setiap individu. Ciri-ciri yang berbeza-beza dari seorang ke seorang dan boleh menghasilkan tindakan atau tingkah laku yang berbeza dari setiap orang. Norma-norma sosial juga memberi kesan tingkah laku. Manusia dijangka mengikut kaedah-kaedah tertentu dalam masyarakat, yang mana syarat dengan cara orang berkelakuan. Terdapat tingkah laku tertentu yang boleh diterima atau tidak boleh diterima dalam masyarakat dan budaya yang berlainan. Iman teras boleh dilihat melalui agama dan falsafah individu. Ia membentuk cara orang berfikir dan ini menjadikan keputusan dalam tingkah laku manusia yang berbeza. Sikap boleh ditakrifkan sebagai "ijazah yang orang itu mempunyai penilaian yang memihak atau tidak memihak tingkah laku dalam soalan." Sikap anda yang sangat mencerminkan tingkah laku anda akan menggambarkan dalam situasi tertentu. Oleh itu, tingkah laku manusia banyak dipengaruhi oleh sikap yang kita gunakan pada setiap hari.

Genetik: Tingkah laku manusia boleh dipengaruhi dalam banyak cara, salah satu yang merupakan genetik. Setiap orang mempunyai ciri-ciri yang berbeza seperti perasaan malu yang mana telah mereka warisi melalui keturunan. Kesan ciri-ciri tingkah laku manusia terdapat tanda-tanda bahawa tingkah laku dipengaruhi oleh genetik. Pertama, tingkah laku yang berbeza dalam spesies yang berbeza. Orang berkelakuan berbeza sebagaimana berkelakuan. Kedua, tingkah laku boleh dicetuskan semula dalam generasi berturut-turut sesetengah manusia. Dalam setiap generasi manusia akan mempunyai tingkah laku yang serupa. Ketiga, struktur biologi boleh ganti mengakibatkan perubahan tingkah laku. Sebagai contoh, jika anda mengalami kecederaan otak, ianya boleh meransang minda anda daripada berkelakuan sopan untuk bersikap agresif. Satu lagi cara tingkah laku yang boleh dipengaruhi oleh tingkah laku ialah dibesarkan dalam sesebuah keluarga. Sebagai contoh, tingkah laku tertentu yang boleh berlaku dari penyakit mental yang diawarisi dalam keluarga. Keempat, sejarah evolusi genetik mempunyai impak yang besar terhadap tingkah laku. Semua spesies mempunyai DNA yang boleh memnyatukan kita semua bersama. Genetik kini mampu untuk memperkenalkan atau mengecualikan gen tertentu, menyebabkan ciri-ciri dan tingkah laku yang timbul daripada sifat-sifat yang berbeza. Tingkah laku  adalah akibatkan daripada gabungan gen, dan gen ini boleh dipengaruhi oleh faktor-faktor yang berbeza. Faktor-faktor seperti gen dan persekitaran dimasukkan dalam pertumbuhan mana-mana sifat. Gen boleh dimanipulasi dan diubah suai, dan alam sekitar boleh meningkatkan hasil gen tertentu. Memahami genetik berhubung dengan tingkah laku adalah sukar dan terdapat banyak perkara yang masih sedang dikaji tentang perkara ini.

Norma Sosial: norma sosial adalah penting dalam memahami tingkah laku manusia. Norma digambarkan sebagai peraturan tidak bertulis mengenai bagaimana masyarakat perlulah berkelakuan, dan apa yang majoriti percaya tentang orang lain dan bagaimana mereka harus bertindak dalam kumpulan sosial tertentu atau budaya. Satu contoh norma sosial akan menjadi pelajaran, dan bagaimana mereka dijangka untuk hadir ke sekolah tepat pada masanya dan menyelesaikan tugasan yang diberikan kepada mereka oleh guru. Mempunyai norma membolehkan orang untuk mempunyai pemahaman pengaruh sosial dalam cara umum dan ortodoks. Jenis kumpulan yang mempengaruhi norma sosial seseorang terdiri daripada persahabatan, ahli keluarga, tempat kerja, dan keadaan persekitaran kita. Satu lagi contoh norma-norma sosial adalah pelajar, jiran, dan pesakit di hospital adalah sedar norma yang mengawal tingkah laku mereka. Tingkah laku individu berubah mengikut kumpulan, yang mana membolehkan norma untuk menyediakan suatu perintah dalam masyarakat. Tanpa norma-norma sosial, ia akan menjadi sukar bagi masyarakat manusia untuk berfungsi. Manusia perlu norma untuk membimbing dan membentuk tingkah laku mereka. Sosiologi teori Karl Marx dan Talcott Parsons telah menubuhkan teori bahawa kedua-duanya percaya bahawa masyarakat perlukan norma. Marx percaya bahawa norma digunakan untuk mencipta peranan dalam masyarakat, yang membolehkan orang ramai untuk berfungsi dengan betul dalam struktur kelas sosial yang berbeza. Beliau juga menetapkan bahawa ini mewujudkan struktur sosial. Berada pada sisi Seseorang yang lain, percaya bahawa fungsionalis struktur menjejaskan minda, norma yang menentukan interaksi dalam semua pertemuan sosial. Ini adalah sebahagian daripada sebab-sebab mengapa orang percaya bahawa norma-norma sosial adalah penting kepada tingkah laku manusia.

Teras Keiman & Budaya: Satu lagi faktor penting tingkah laku manusia adalah "Teras keimanan" mereka. Iman melalui agama, falsafah, budaya, atau kepercayaan peribadi dan sering mempengaruhi cara seseorang berkelakuan. Lapan puluh peratus daripada orang awam mendakwa beberapa jenis kepercayaan dalam kuasa yang lebih tinggi, yang melibatkan agama merupakan kepentingan yang terbesar dalam masyarakat. Ianya semulajadi untuk sesuatu yang memainkan peranan yang besar dalam masyarakat mempunyai kesan ke atas tingkah laku manusia. Sebagai contoh, apabila satu pasangan lesbian telah disiarkan pada iklan, JC Penney  pada tahun 2012, beribu-ribu Kristian diboikot-syarikat pro-gay perkahwinan. Akhlak lain faktor iman yang menjejaskan cara seseorang berkelakuan. Emosi yang berkaitan dengan moral termasuk berasa malu, kebanggaan, dan ketidakselesaan dan ini boleh mengubah cara seseorang bertindak. Yang paling penting, malu dan bersalah mempunyai impak yang besar terhadap tingkah laku. Akhir sekali, budaya yang sangat memberi kesan kepada tingkah laku manusia. Kepercayaan budaya tertentu diajar kepada kanak-kanak dari usia muda bahawa mereka terjejas kerana mereka membesar. Kepercayaan-kepercayaan ini diambil kira sepanjang kehidupan seharian, yang membawa kepada orang-orang dari budaya yang berbeza bertindak secara berbeza. Perbezaan ini dapat mengubah cara budaya yang berbeza dan cara dunia berinteraksi dan bertindak

Sikap: Sikap adalah merupakan satu ungkapan nikmat atau tiada perasaan kasih sayang terhadap orang, tempat, benda, atau peristiwa. Perkara yang menarik tentang sikap dan manusia adalah bahawa ia mengubah setiap individu. Setiap orang mempunyai sikap yang berbeza terhadap perkara-perkara yang berbeza. Satu faktor utama yang menentukan sikap suka dan tidak suka. Lebih banyak anda suka sesuatu atau seseorang yang lebih anda bersedia untuk membuka dan menerima apa yang mereka telah berikan. Apabila anda tidak suka sesuatu yang anda lebih cenderung untuk mendapatkannya. Satu contoh bagaimana sikap kita mempengaruhi tingkah laku manusia boleh menjadi semudah mengambil kanak-kanak ke taman atau ke klinik. Kanak-kanak tahu mereka bersenang-senang di taman supaya sikap mereka menjadi bersedia dan positif, tetapi apabila kita menyebut doktor, mereka meronta dan menjadi kecewa kerana pemikiran memikirkan kesakitan. Sikap boleh membentuk personaliti dan dengan cara seseorang melihat siapa diri kita. Orang dengan sikap yang sama cenderung untuk melekat bersama-sama sebagai minat dan hobi adalah biasa. Ini tidak bermakna bahawa orang-orang dengan sikap yang tidak sama tidak berinteraksi. Apakah ia bermakna bahawa sikap tertentu boleh membawa penyatuan (contohnya, kumpulan agama). Sikap mempunyai kaitan dengan minda yang mana sangat berkaitan dengan tingkah laku manusia. Cara manusia  berkelakuan banyak bergantung kepada bagaimana mereka melihat situasi dan apa yang mereka harapkan untuk mendapat manfaat daripadanya. Sikap positif adalah lebih baik berbanding yang negatif, sebagai negatif boleh membawa kepada emosi negatif yang kebanyakan masa boleh dielakkan. Sebagai manusia, ia terpulang kepada kita memastikan sikap kita positif mencerminkan tingkah laku yang kita mahu untuk menyampaikannya. Ini boleh dilakukan dengan menilai sikap kita dan penyampaian mereka dalam masyarakat.


No comments:

Post a Comment

Setiap Manusia mempuyai Kesilapan, Aku memperbaiki Kesilapan itu Dari Komen Anda walau sepedas manapun..........!