Saturday, 19 January 2013

SKANDAL ISU PROJEK I.C SABAH BAHAGIAN 2
Hubungan Malaysia-Filipina boleh dikatakan intim kerana kedua-dua negara ini berkongsi perairan, berkongsi penduduk, berkongsi budaya dan pelbagai aspek lain. Jika Malaysia dijajah British, Filipina pula dijajah oleh Sepanyol dan kemudian oleh Amerika Syarikat. Filipina mempunyai kedutaan di Kuala Lumpur, dan Malaysia mempunyai kedutaan di Manila.
Hubungan Malaysia dengan Filipina menjadi panas kerana dua negara ini terlalu hampir, malah mungkin saling tindih.

Perkembangan politik di Filipina adalah petanda baik bagi hubungan Filipina-Malaysia. secara umumnya ini merupakan anggapan erstwhile Naib Presiden Gloria Macapagal-Arroyo sebagai Presiden yang 14 Republik di Filipina pada 20 Januari, ini menandakan satu permulaan yang segar dan memberikan semangat baru kepada hubungan negara dengan jiran ASEAN dan negara-negara di Amerika, Eropah, terutamanya Islam di Timur Tengah, dan seluruh dunia.

Walaupun Pentadbiran baru berpegang teguh kepada teras dasar semasa, luar negara. Arroyo telah menerima pakai pendekatan yang lebih agresif, pro-aktif, rasional dan pragmatik untuk diplomasi dengan tujuan untuk menjalin lebih dekat, kerjasama yang mesra dan dipertingkatkan dengan rakan-rakan dua hala dan pelbagai hala. Memperkenalkan strategi kebaharuan dalam mempromosikan Filipina sebagai zon mesra pelaburan, pembekal bertaraf dunia barangan, perkhidmatan dan bakat, dan sebagai destinasi pelancongan yang selamat, Presiden yang dilantik khas keliling duta-orang kredibiliti ditubuhkan dan kecekapan terbukti - untuk melengkapkan kerja misi negara di luar negara. Pengawasan Arroyo dari Filipina telah diiktiraf oleh pegawai-pegawai Malaysia, dan harapan yang tinggi bahawa hubungan antara kedua-dua negara akan mekar dan mencapai tahap yang baru.

Hubungan rasmi antara Filipina dan Malaysia menjangkau 42 tahun - hanya dua tahun yang singkat kewujudan Malaysia sebagai sebuah Negara berdaulat. Perkongsian budaya dan warisan Melayu yang sama, sudah pasti, merentasi sempadan geografi, kedua-dua negara telah melatih tumpuan mereka untuk berbunga penuh perkongsian adik-beradik tulen, meninggalkan sejarah yang berkotak-kotak tidak tanpa pelayaran beberapa kasar. Namun, manakala perjalanan ke perkongsian bahawa ia adalah hari ini mempunyai, pada masa-masa, agak tidak menentu dan sukar, Filipina dan Malaysia dapat melihat kembali sejarah dengan bangga bahawa mereka diatasi halangan, dan melalui tahun telah memelihara hubungan yang dibezakan oleh kesopanan , saling hormat menghormati dan kerjasama dalam rangka kerja ASEAN, di mana kedua-duanya adalah ahli pengasas, bersama-sama dengan Indonesia, Singapura dan Thailand.
  • Selama dua tahun, iaitu Jun 1966 - Jun 1968, hubungan antara Filipina dan Malaysia adalah tenang dan stabil, di mana pada masa Perjanjian Anti-Penyeludupan antara kedua-dua negara telah membuat kesimpulan. -Dua negara juga terlibat secara aktif dalam pembentukan Persatuan Negara Asia Tenggara (ASEAN).
  • Kerajaan kedua-dua negara bertukar-tukar nota mengesahkan pematuhan mereka kepada perjanjian yang lepas, iaitu Accord Manila dan Kenyataan Bersama 1963. Terakhir dirujuk ke kanan Kerajaan Filipina untuk terus meneruskan tuntutannya ke Sabah.


Pelarian Filipina yang telah tiba di Sabah sejak sekian lama sejak era Gloria Macapagal-Arroyo lagi. Apabila tentera Filipina disertai tentera marin Amerika memburu puak pemisah di Mindanao, bilangan pelarian ini semakin bertambah di Sabah. Mereka ini beragama Islam. Pada peringkat awal mereka ini membina komuniti tersendiri dengan membina perkampungan air dan tidak di tanah daratan. Tetapi lama-kelamaan mereka turut berniaga di pasar tamu di Kota Kinabalu dan lain-lain.
Pelarian Filipina ini langsung tidak menguntungkan penduduk Sabah.Terutama sekali penduduk suku kaum Kadazan-Dusun. Parti Bersatu Sabah pimpinan Datuk Joseph Pairin Kitingan dan parti-parti berasaskan Kaum Kadazan-Dusun tidak senang dengan kebanjiran pelarian Filipina ini.Terlalu banyak kekacauan yang berlaku di Sabah disebabkan oleh pelarian-pelarian Moro ini sejak mereka mula-mula diberi peluang oleh Tun Datu Mustapha ketua Menteri Sabah pada era 1970-an,Sabah juga turut dibanjiri oleh pendatang dari Indonesia melalui Tawau.
Apabila PBS keluar dari kerajaan Barisan Nasional dan memerintah negari Sabah tahun 1990, rungutan tentang pelarian yang mendapat kad pengenalan Malaysia semakin bertambah.Kerana kehadiran mereka telah mengganggu peluang masyarakat tempatan,atas budaya samseng pelarian Moro menubuhkan kumpulan-kumpulan pemeras ugut dan pengedaran dadah. Naman saja membawa budaya Islam namun menjatuhkan maruah agamanya dengan membuat perlakuan jenayah. Terdapat juga cadangan agar mereka diusir keluar dari bumi Sabah .Ketua-ketua kaum tempatan telah berulang-kali menyuarakan pandangan kepada kerajaan Malaysia, namun pemimpin-pemimpin pusat dari Semenanjung gagal memahami masalah perkauman di Sabah .
Angkatan Tentera Malaysia berada dalam keadaan dilema kerana kerajaan Filipina tidak mahu menerima pelarian ini kerana mereka tidak mempunyai sebarang dokumen. Pelarian Filipina ini tentu tidak mahu pulang kerana mereka akan ditangkap dan dipenjarakan kerana pernah membantu pejuang pemisah sebagaimana nasib Nur Misuari. Malaysia pula ditekan / dituduh kerana melindungi kumpulan Abu Sayyaf dan aktiviti lanun dan penculikan di Jolo. Pulau-pulau kecil di Laut Sulu bagaikan tempat persembunyian paling selamat dan mereka berleluasa di sana.


Kerajaan telah bersetuju untuk menubuhkan sebuah Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) untuk menyiasat masalah yang berkaitan dengan pendatang haram di Sabah, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan Jumaat.
Beliau berkata kerajaan komited untuk menyelesaikan isu itu kerana ia boleh menjejaskan kesejahteraan rakyat Sabah.
"Adalah diharapkan bahawa rakyat Sabah akan mengambil kesempatan ini RCI dan bersama-sama dengan Kerajaan mencari strategi dan pendekatan terbaik untuk menangani masalah berkenaan," katanya dalam satu kenyataan di sini.
Najib berkata keputusan itu dibuat selepas mengambil kira pandangan daripada semua pihak condideration.
"Peguam Negara telah diamanahkan dengan tanggungjawab untuk tampil dengan Terma Rujukan (TOR) dan draf awal telah disediakan.
"Untuk memastikan fungsi RCI lancar, saya telah meminta Jabatan Peguam Negara untuk mendapatkan pandangan dan maklum balas dari semua pihak mengenai draf sebelum TOR dimuktamadkan," katanya.
Perdana Menteri berkata penubuhan RCI adalah satu manifestasi penentuan ini governnmnet dalam menegakkan perlembagaan dan kedaulatan undang-undang.
Ia melaporkan bahawa bilangan pendatang haram di Sabah dianggarkan melebihi 500,000 orang.Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan butir-butir dan terma rujukan mengenai penubuhan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) Pendatang Tanpa Izin di Sabah, berkata ia akan diberi enam bulan untuk menyiapkan siasatan pada kebanjiran pendatang haram di Sabah.
Beliau berkata tempoh enam bulan akan bermula dari tarikh suratcara pelantikan telah dikeluarkan kepada pengerusi RCI dan ahli-ahli panel dan bahawa laporan itu akan dikemukakan kepada Yang di-Pertuan Agong.
Suruhanjaya itu akan dipengerusikan oleh bekas Hakim Besar Sabah dan Sarawak Tan Sri Steve Shim Lip Kiong manakala Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan setiausaha agung Datuk Saripuddin Kasim telah dilantik sebagai setiausaha.
RCI akan mempunyai empat pesuruhjaya iaitu bekas Universiti Malaysia Sabah Naib Canselor Prof Datuk Dr Kamaruzaman Ampon, bekas Peguam Negara Sabah Tan Sri Herman Luping, bekas Setiausaha Kerajaan Negeri Sabah Datuk KY Mustafa dan Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia timbalan pengerusi, Datuk Henry Chin Poy Wu .
Cadangan kerajaan persekutuan untuk menubuhkan suruhanjaya di bawah Suruhanjaya Siasatan 1950 telah mendapat persetujuan Yang di-Pertuan Agong, katanya kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan pemimpin Barisan Nasional (BN) negeri di Bangunan Umno dekat sini.
Turut hadir ialah Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman.
Perdana Menteri juga mengumumkan terma rujukan bagi suruhanjaya itu, yang adalah untuk menyiasat bilangan pendatang di Sabah yang telah dikeluarkan kad pengenalan atau kewarganegaraan.
Beliau berkata siasatan itu akan memberi tumpuan kepada sama ada pengeluaran kad pengenalan biru atau kewarganegaraan kepada pendatang telah dibuat berdasarkan undang-undang.
Komisen juga akan menyiasat sama ada mereka yang memperolehi kad pengenalan biru atau resit pengenalan sementara (biru) atau kewarganegaraan secara haram telah didaftarkan dalam daftar pemilih, katanya.
Selain daripada itu, Najib berkata RCI juga akan menyiasat sama ada pihak berkuasa yang berkenaan telah mengambil apa-apa tindakan atau membuat usaha untuk memperbaiki prosedur operasi standard, kaedah dan peraturan-peraturan untuk mengelakkan bukan keseragaman dengan undang-undang dalam hal perkara itu.
Siasatan lanjut juga diperlukan dalam perkara-perkara yang berkaitan dengan prosedur operasi standard, kaedah dan peraturan-peraturan mengenai pengeluaran kad pengenalan biru atau kewarganegaraan kepada pendatang di Sabah dengan mengambil kira piawaian antarabangsa dan norma-norma yang digunakan di Malaysia, katanya.
"Ia akan mengesyorkan pindaan atau perubahan untuk mengukuhkan atau meningkatkan prosedur operasi standard, kaedah dan peraturan-peraturan," katanya.
Najib berkata RCI juga telah ditubuhkan untuk mencari punca bagi peningkatan dalam populasi di Sabah, berdasarkan beberapa kategori, iaitu, rakyat Sabah yang tinggal di negeri ini, termasuk mereka yang telah dikeluarkan dengan kad pengenalan biru dan kewarganegaraan melalui sijil kelahiran (pendaftaran lewat), pekerja asing (termasuk ahli keluarga), pendatang tanpa izin (termasuk ahli keluarga) dan pelarian, serta kesan ke atas bilangan pengundi dalam daftar pemilih.
"Kami juga menyiasat implikasi sosial kepada masyarakat di Sabah timbul daripada pengeluaran kad pengenalan biru atau kewarganegaraan kepada pendatang dan bilangan pendatang di Sabah yang telah diberi kad pengenalan biru atau kewarganegaraan dengan mengambil kira status mereka sebagai bernegara orang, "katanya.
Najib berkata penubuhan suruhanjaya itu membuktikan komitmen tinggi kerajaan persekutuan untuk menyiasat isu-isu yang berkaitan dengan pendatang di Sabah.
Beliau berkata kerajaan berharap bahawa rakyat Sabah akan mendapat manfaat daripada penubuhan suruhanjaya itu dan memberi sokongan mereka kepada usaha-usaha kerajaan untuk mencari strategi dan pendekatan terbaik untuk menangani masalah tersebut. Sebelum ini, beberapa pihak di Sabah, termasuk parti-parti komponen BN negeri dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO), kuat dalam menyuarakan kebimbangan mereka ke atas masalah pendatang haram di negeri itu dan mahu kerajaan BN untuk menangani masalah tersebut.
Berdasarkan jawapan yang diberikan dalam parlimen tahun lepas, penduduk di Sabah, yang merupakan 651.304 pada tahun 1970, meningkat kepada 929.299 satu dekad kemudian. Walau bagaimanapun, dua dekad selepas itu, ia meningkat kepada 1.5 juta dan pada tahun 2000, ia adalah 2.468.246 orang.


Orang asal Sabah lebih mengetahui apa yang berlaku daripada dahulu sehingga sekarang. Kalau nak diikutkan rentak politik di Sabah “unpredictable” sukar dijangka ibarat bom jangka yang bila-bila masa boleh meledak dan meletus.

Tetapi apa yang berlaku sekarang di mana berlangsungnya Suruhanjaya Diraja bagi menyiasat dakwaan Projek IC Sabah boleh DIkatakan isu nasional. Sepatutnya diketahui oleh semua rakyat Malaysia kerana ia melibatkan isu keselamatan dan kedaulatan negara sepertimana diperjuangkan oleh “sesetengah pihak”. Sekitar bulan September 2011, Wikileaks telah membongkar berdasarkan satu kabel rahsia mengenai projek IC Sabah ini. Itu cerita setahun setengah yang lalu di mana anda boleh semak dokumennya di sini…..
Antara pendedahan yang menggemparkan :
Berlakunya arahan peringkat tertinggi negara melibatkan Tun. Dr Mahathir (bekas Perdana Menteri), bekas Timbalan Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Megat Junid Megat Ayub serta Tan Sri Abdul Aziz Shamsuddinn (bekas Setiausaha Politik Tun Dr Mahathir) kepada pegawai JPN supaya mengeluarkan resit membenarkan pendatang haram di Sabah mengundi dalam pilihan raya negeri pada tahun 1994. Semunya dilakukan sekitar 1990an untuk menukar demografi negeri Sabah
Lebih 100,000 surat beranak dikeluarkan bagi pendatang pada awal tahun 1990an.
Pada 1993, sekitar 100,000 kad pengenalan biru diberi kepada pendatang haram di Sabah. Dengan dana sekitar RM80,000 pegawai JPN Sabah diarahkan untuk mengeluarkan kad pengenalan kepada Filipina, Indonesia dan pendatang Pakistan di Sabah.
Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) memberitahu suruhanjaya siasatan diraja (RCI) sejumlah 66,682 warga asing di negeri ini telah diberikan kewarganegaraan sejak pembentukan Malaysia.
Pengarah SPR Sabah pada tahun 1994 yang bernama Wan Ahmad Wan Yusof telah memberi arahan kepada JPN Sabah untuk memberi kad pengenalan kepada 16,000 pendatang haram Filifina & Indonesia untuk membolehkan golongan itu mengundi
RCI juga didedahkan pendatang haram yang dipilih dalam “Projek IC Sabah” ini diklasifikasikan sebagai pengundi bumiputera Islam dalam suatu operasi yang digelar sebagai ‘Ops Durian Buruk’ di mana identiti mereka telah diubah termasuklah nama ditukar, nombor IC ditukar, tarikh lahir ditukar dan gambar. Alasan yang diberikan, adalah untuk meningkatkan jumlah pengundi Muslim di Sabah. Benarkah? Atau….
Dan yang menariknya lagi, Suruhanjaya Di Raja telah dimaklumkan yang mana kebanyakan pendatang haram yang ditukarkan identitinya itu dan diberikan IC diagihkan kepada kalangan calon Barisan Nasional (BN) semasa berlangsungnya pilihan raya negeri tahun 1994. Adakah ia sama seperti apa yang berlaku dalam video di bawah ini di mana berlkau pada tahun 1995……

Tidak cukup dengan itu, pendatang haram ini diberikan RM20 di mana pendatang itu diajar mengundi, mereka dijemput dan dihantar dengan bas ke pusat-pusat pengundian.No comments:

Post a Comment

Setiap Manusia mempuyai Kesilapan, Aku memperbaiki Kesilapan itu Dari Komen Anda walau sepedas manapun..........!