Tuesday, 1 January 2013

SATANIC RITUAL ABUSE


Satanic ritual abuse atau nama singkatan SRA, kadang-kadang dikenali sebagai aktiviti ritual dalam pemujaan ritualistik berkaitan dengan iblis atau syaitan dimana ianya dirancang secara sengaja atau aktiviti ritual kekejaman dan debagainya merupakan aktiviti tidak bermoral yang berasal di Amerika Syarikat pada 1980-an, merebak ke seluruh negara dan akhirnya beberapa bahagian dunia yang lain.  Sebelum pemendapan pada lewat 1990-an. Dakwaan SRA melibatkan laporan penderaan fizikal dan seksual individu dalam konteks ritual ghaib atau Iblis.Pada definisi yang paling melampau, SRA melibatkan konspirasi di seluruh dunia yang melibatkan golongan kaya dan berkuasa elit dunia di mana kanak-kanak telah diculik atau dibiakkan untuk korban, pornografi dan pelacuran.


Perbicaraan McMartin atas tuduhan kes penderaan seksual tahun 1980-an antara dakwaan yang berkait rapat dengan aktiviti ritual tersebut. Ahli keluarga McMartin, yang mengendalikan prasekolah (Tadika) di California, telah didakwa dengan perbuatan pelbagai penderaan seksual ke atas kanak-kanak semasa dalam jagaan mereka. Tuduhan telah dibuat pada tahun 1983. Tangkapan dan penyiasatan praperadilan berlangsung pada 1984-1987, dan percubaan melarikan diri 1987-1990. Selepas enam tahun perbicaraan jenayah, tiada sebarang sabitan dikenakan ke atas nya, dan kesemua tuduhan digugurkan pada tahun 1990. Apabila perbicaraan itu berakhir pada tahun 1990, ia telah menjadi perbicaraan terpanjang dan paling mahal dalam sejarah Amerika. Kes tersebut merupakan sebahagian daripada hari penjagaan penderaan seks histeria, panik moral atas penyalahgunaan ritual syaitan pada 1980-an dan awal 1990-an.

Hampir setiap aspek SRA merupakan kontroversi, termasuk definisi, sumber dakwaan dan bukti daripadanya, testimoni mangsa yang didakwa, dan kes-kes mahkamah yang melibatkan tuduhan dan penyiasatan jenayah.  Keadaan kelam kabut tersebut memberi kesan kepada peguam, ahli terapi, dan pengendalian pekerja sosial 'dakwaan penderaan seksual kanak-kanak. Tuduhan mulanya dihuraikan dengan meluas dalam perbezaan kumpulan, termasuk fundamentalis agama, penyiasat polis, peguam bela kanak-kanak, ahli terapi dan pesakit dalam psikoterapi. Kontroversi tersebut secara beransur-ansur menular ke serata dunia kerana ianya berkaitan dengan etika moral, manakala aspek dakwaan dihuraikan dengan nama-nama yang agak kurang terbuka dimana ianya dirujuk melalui agama seperti "kejam" atau hanya "upacara penyalahgunaan" dan dikaitkan dengan gangguan identiti yang memisahkan dan teori konspirasi kerajaan.

Suasana panik tersebut telah dipengaruhi sebahagian besarnya oleh keterangan kanak-kanak dan orang dewasa yang telah diperolehi dengan menggunakan terapeutik dan teknik soal siasat yang kini dianggap diragui. Publisiti awal yang dihasilkan oleh autobiografi kini diragui Michelle (1980) dikekalkan dan dipopularkan sepanjang dekad oleh McMartin. Testimoni, menyenaraikan gejala, khabar angin dan teknik kepada penyiasatan atau mendedahkan memori mengenai SRA telah disebarkan melalui persidangan profesional, melalui perhatian rancangan temu bual dan menyebarkan suasana panik tersebut di seluruh Amerika Syarikat dan seterusnya. Dalam beberapa kes dakwaan menyebabkan perbicaraan jenayah dengan keputusan yang berbeza-beza selepas tujuh tahun di mahkamah, perbicaraan McMartin tidak disabitkan dengan mana-mana daripada tertuduh, manakala kes-kes lain yang menghasilkan penggunaan ayat yang panjang. Kepentingan ilmiah dalam topik perlahan-lahan dibina, akhirnya menyebabkan kesimpulan bahawa fenomena ini merupakan moral dalam keadaan panik.

Siasatan rasmi yang dihasilkan tiada bukti konspirasi yang meluas atau dalam Islam berkenaan penyembelihan beribu-ribu, hanya sebilangan kecil jenayah disahkan berkaitan malah persamaan untuk kisah SRA. Pada separuh kedua kepentingan tahun 1990-an di SRA  diragui dan menjadi lalai, dengan hanya minoriti orang-orang yang beriman yang memberi sebarang kepercayaan kepada kewujudan SRA.Satanic Ritual Abuse( SRA ) berasaskan ciri-ciri sejarah serangan panik moral dan teori konspirasi seperti fitnah dimana pertumpahan darah terhadap Yahudi oleh Apion pada AD 30-an, Kristian di empayar Rom, kemudian dakwaan ritual Yahudi melibatkan pembunuhan bayi Kristian dan penodaan Ekaristi dan amalan sihir abad ke-16 dan 17. Dakwaan perbuatan ngeri oleh kumpulan luar - termasuk kanibalisme, pembunuhan kanak-kanak, penderaan dan sumbang berkhidmat sebagai satu bentuk "Othering"untuk kumpulan minoriti, sebagai scapegoating dengan memberi penjelasan yang mudah untuk masalah yang kompleks dalam masa gangguan sosial. Penyeksaan dan hukuman penjara telah digunakan oleh tokoh-tokoh berkuasa untuk memaksa pengakuan dari Satanists (pengamal ritual), dakwaan yang kemudiannya digunakan untuk mewajarkan pelaksanaan mereka. Dakwaan yang lebih lama pula dikaitkan melalui penyokong kontemporari dalam usaha untuk menunjukkan pemujaan Iblis adalah sebahagian daripada konspirasi purba jahat.  Walaupun akhirnya tiada bukti untuk pemujaan menyembah syaitan-di Eropah, hanya satu pertuduhan diberikan perhatian segera kepada konteks Amerika Syarikat merupakan McCarthyisme pada tahun 1950.

Asas bagi kontemporari telah ditemui melalui lima faktor dimana ianya meningkat dalam sepangjang tahun sehingga tahun 1980-an penubuhan agama Kristian fundamentalis dan organisasi politik Majoriti Moral kebangkitan gerakan Anti-kultus yang menyebarkan idea-idea kesat pemujaan, menculik dan mencuci otak kanak-kanak dan remaja. Gereja Iblis dan yang lain dengan jelas mengamalkan Satanis berkumpulan yang dengan kebenarannya dengan kewujudan pemujaan Iblis ini menyebabkan kemunculan bidang perlindungan kerja sosial atau kanak-kanak, dan kumpulan profesional yang berdedikasi dengan perlindungan kanak-kanak dan popularisasi gangguan tekanan posttraumatic.

Satu penjelasan bagi dakwaan SRA adalah bahawa ianya berdasarkan ingatan palsu disebabkan oleh penggunaan hipnosis dan lain - lain teknik yang tidak senonoh oleh ahli terapi membuat anggaran rendah suggestibility daripada pesakit mereka. Keadaan yang diubah dan kesedaran yang disebabkan oleh hipnosis yang diterjemahkan melalui pesakit luar biasa dapat untuk menghasilkan confabulations, selalunya dengan bantuan terapi mereka. Peguambela sindrom memori palsu (FMS), istilah kontroversi yang dipromosikan oleh Yayasan Sindrom memori palsu, dakwaan bahawa kononnya "Ingatan" dalam aktiviti ritual sebenarnya kenangan palsu,dicipta iatrogenically melalui cadangan atau paksaan. The FMSF telah menggunakan idea bahawa penyalahgunaan ritual sebagai strategi untuk menggambarkan kedudukan mereka bahawa kebanyakan dakwaan penderaan seksual yang didedahkan melalui teknik yang tidak senonoh yang digunakan semasa terapi pemulihan memori adalah palsu "Ingatan" peristiwa yang tidak pernah berlaku. Menurut Kathleen Faller ini telah menyumbang kepada sensationalization kes penderaan upacara dalam media.

Paul R. McHugh, profesor psikiatri di Universiti Johns Hopkins membincangkan dalam bukunya untuk melihat perkembangan yang membawa kepada penciptaan kenangan palsu dalam keadaan panik SRA moral dan pembentukan satu FMSF sebagai usaha untuk membawa penyelidikan kontemporari saintifik dan politik melalui tindakan untuk perjuangan polarisasi tentang kenangan palsu dalam bidang kesihatan mental. Menurut McHugh, tiada asasnya yang jelas secara saintifik untuk kepercayaan teras satu pihak mengenai pebicaraan, bahawa penderaan seksual boleh menyebabkan penindasan besar-besaran secara sistemik kenangan yang hanya boleh diakses melalui hipnosis, temubual paksaan dan lain - lain teknik yang meragukan. Konsisten mengikuti pendekatan deduktif dengan diagnosis di mana teori dan penjelasan akibat aktivit dianggap penderaan kanak-kanak seksual membawa kepada penceraian, diikuti oleh satu set bukti dan rawatan yang tidak boleh dipercayai mempunyai unsur berat sebelah dan pengesahan yang kukuh yang tidak dapat dielakkan dihasilkan dakwaan tersebut dan sebab-sebab yang telah diandaikan. Pendekatan rawatan melibatkan pengasingan pesakit daripada rakan-rakan dan keluarga dalam wad psikiatri yang khusus untuk rawatan, dipenuhi dengan pesakit lain yang telah dirawat oleh doktor yang sama dengan kaedah yang sama secara logik diklifikasikan sebagai set kepercayaan. Dalam kes-kes di mana gejala yang memisahkan telah diabaikan, rawatan paksaan dihentikan dan pesakit telah dikeluarkan dari wad khusus, dakwaan rogol iblis dan penyalahgunaan, pemulihan ingatan telah dikenal pasti sebagai pemalsuan dan rawatan konvensional untuk aktiviti tersebut dibentangkan secara amnya.

0 comments:

Post a Comment

Setiap Manusia mempuyai Kesilapan, Aku memperbaiki Kesilapan itu Dari Komen Anda walau sepedas manapun..........!