Saturday, 12 January 2013

RITUAL PENGORBANAN KANAK-KANAK DI UGANDA


Dalam Sub-Sahara mutilations upacara Afrika dimana Ritual pembunuhan kerap berlaku kerap sehingga awal abad ke-21 dan berlaku sekali-sekala di Uganda. Walau bagaimanapun, dari 2005 dan seterusnya penemuan mengerikan skor tubuh kanak-kanak dicincang dengan teruk telah ditemui di tepi jalan, mangsa daripada kepercayaan yang berkembang pesat dalam kuasa korban manusia. Menurut Laporan 2009 Polis, 125 suspek korban manusia telah ditangkap pada akhir Januari 2010, dan 54 dibawa ke mahkamah dan didakwa dengan kesalahan jenayah seperti pembunuhan, penculikan, menculik, menyebabkan kemudaratan dan cuba untuk menjual kanak-kanak. Walau bagaimanapun, tindakkan tidak disabitkan setakat ini. Luar Bandar daerah berhampiran Kampala, Uganda, telah terjejas teruk oleh penculikan kanak-kanak untuk tujuan korban dan dicengkam ketakutan. Di tepi-jalan poster telah diletakkan gambar kanak-kanak mengenai amaran bahaya penculikan oleh pengamal sihir untuk tujuan korban kanak-kanak.Satu kajian konteks Uganda menunjukkan perbezaan yang besar antara golongan elit yang kaya dan Uganda purata yang berjuang untuk memcari rezeki. Ia adalah hampir mustahil untuk seseorang yang dilahirkan dalam sebuah keluarga miskin untuk mendekati tangga sosial. Jurang antara golongan kaya dan miskin digabungkan dengan rasa tidak puas hati dengan status quo politik, rasuah endemik dan perasaan umum bahawa negara telah hilang arah maka banyak rasa tidak puas hati dan kekecewaan. Ia adalah dalam persekitaran sedemikian bahawa pengamal sihir hidup menjanjikan pada orang terdesak malalui cara ajaib untuk merapatkan jurang daripada mempunyai dan tidak mempunyai, dari kegagalan kepada kejayaan dan dari kemiskinan kepada kekayaan. Mereka menunjukkan pada elit kecil yang telah menjadi kaya dalam masa yang agak singkat semasa ledakan ekonomi Uganda pada awal abad ke-21 dan mendakwa bahawa mereka telah dibantu oleh banyak golongan kaya untuk mendapatkan kekayaan mereka. Menurut ketua Anti-Manusia negara Pengorbanan Pasukan Petugas korban kanak-kanak secara langsung dikaitkan dengan peningkatan tahap pembangunan dan kemakmuran, dan kepercayaan yang semakin meningkat bahawa sihir boleh membantu orang menjadi kaya dengan cepat.


Pengamal sihir akan berunding untuk roh sesiapa sahaja yang mampu membayar yuran. Roh melalui pengamal akan berkomunikasi dan sedikit korban bertujuan untuk memujuk mereka. Biasanya pengorbanan terdiri daripada ayam dan kambing tetapi apabila pengorbanan itu gagal untuk membuat pelanggan makmur serta-merta pengorbanan permintaan 'roh' manusia. pengamal sendiri boleh percaya bahawa ini merupakan upacara ajaib berkuasa tetapi dalam beberapa kes tujuannya adalah untuk memberikan pelanggan satu tugas yang mustahil supaya pengamal tidak gagal. Dalam kes-kes lain pengamal sebenarnya memdapat keuntungan  yang banyak dan kekayaan dengan memudahkan dan menjalankan pengorbanan manusia sebagai bayaran yang dikenakan adalah biasanya sangat tinggi. Anak-anak muda sering menjadi mangsa kerana mereka adalah agak mudah untuk diculik. Keinginan untuk kekayaan segera di pihak yang inginkan kekayaan dan ketamakan, manakala pengamal sihir yang telah mencipta pasaran bersedia untuk kanak-kanak dibeli dan dijual pada harga yang tinggi. Kanak-kanak telah menjadi komoditi pengorbanan pertukaran dan kanak-kanak adalah lebih daripada isu agama atau budaya, ia telah menjadi satu perniagaan komersial.

Isu korban kanak-kanak di Uganda telah ditonjolkan dalam media sejak tiga tahun lalu dengan ABC dan BBC menghasilkan laporan yang menarik dan dokumentari. Perhatian media bertepatan dengan kempen media oleh Uganda NGO seperti RACHO, ANPPCAN-Uganda dan iman berasaskan organisasi seperti Kementerian penjagaan anak Kyampisi (KCM). Perhatian media telah meletakkan kerajaan Uganda bawah tekanan untuk dilihat melakukan sesuatu tentang isu korban kanak-kanak dan telah mengakibatkan pembentukan sebuah kerajaan rasmi pasukan petugas untuk menangani kejahatan teersebut dalam masyarakat Uganda. Malangnya, pasukan petugas terdiri daripada hanya seorang pegawai dengan motosikal dan kerja-kerja tanpa bajet yang sepatutnya. Oleh itu, Uganda ramai yang percaya bahawa isyarat kerajaan Uganda adalah lebih kepada perkara berpakaian untuk mengelakkan kritikan tempatan dan antarabangsa daripada memcuba untuk menangani akar kejahatan tersebut.


0 comments:

Post a Comment

Setiap Manusia mempuyai Kesilapan, Aku memperbaiki Kesilapan itu Dari Komen Anda walau sepedas manapun..........!