Wednesday, 9 January 2013

RITUAL PEMBUNUHAN TOA PAYOH

Toa Payoh ritual pembunuhan yang telah berlaku di Singapura pada tahun 1981. Pada 25 Januari badan seorang gadis berusia sembilan tahun telah ditemui dibuang di sebelah lif blok rumah pangsa di daerah Toa Payoh dan dua minggu kemudian, seorang budak berusia sepuluh tahun telah ditemui mati berdekatan. Kanak-kanak telah dibunuh, kononnya sebagai pengorbanan darah kepada dewi Hindu Kali. Pembunuhan telah didalangi oleh Adrian Lim, seseorang yang sederhana, yang telah menipu puluhan wanita untuk mempercayai dia mempunyai kuasa ghaib. Mangsa beliau ditawarkan wang dan perkhidmatan seks dalam pertukaran untuk penawar, kecantikan dan nasib baik. Dua wanita menjadi pembantu setia beliau; Tan Mui Choo berkahwin dengan beliau, dan Hoe Kah Hong menjadi salah satu "isteri yang suci". Apabila pihak polis menyiasat satu pertuduhan merogol yang difailkan oleh salah sasaran Lim, beliau menjadi marah dan memutuskan untuk membunuh kanak-kanak untuk menggagalkan siasatan. Pada setiap peristiwa, Hoe memancing kanak-kanak ke flat Lim di mana diberi dadah dan membunuh ketiga-tiga mereka. Lim juga melakukan serangan seksual pada gadis sebelum kematian mereka. Ketiga-tiga mereka telah ditangkap selepas polis mendapati jejak darah yang membawa ke flat mereka. Walaupun nama kes menyusulkan pembunuhan ritual, defendan berkata mereka tidak menjalankan sembahyang, pembakaran colok, nada loceng, atau mana-mana upacara lain semasa pembunuhan.
Toa Payoh ritual pembunuhan telah mengejutkan orang ramai di Singapura, terkejut dengan perbuatan tersebut dan mengambil tempat di dalam masyarakat mereka. Laporan perbuatan dan prosiding mahkamah trio diikuti dan kekal terkemuka dalam kesedaran Singapura selama beberapa tahun. Dua kali, syarikat-syarikat filem cuba untuk mengambil kesempatan ke atas sensasi yang dihasilkan oleh pembunuhan dengan menghasilkan gambar bergerak berdasarkan pembunuhan; bagaimanapun, para pengkritik menyifatkan kedua-dua filem tersebut terlibat dalam seks tanpa sebab dan keganasan, dan prestasi filem yang buruk di box office. Tindakan dan tingkah laku tiga pembunuh telah dikaji oleh ahli akademik dalam bidang psikologi jenayah, dan hukum yang ditetapkan oleh mahkamah menjadi kajian kes tempatan untuk mengurangkan tanggungjawab.

Untuk beberapa tahun, satu medium di Blok 12, Toa Payoh Lorong 7, telah melaksanakan ritual yang tidak diketahui dan bising di tengah-tengah malam. Penduduk mengadu beberapa kali kepada pihak berkuasa, tetapi upacara tidak diendahkan. Pada petang 24 Januari tahun 1981, 9 tahun Agnes Ng Siew Hock (Huang Xìuyè) hilang selepas menghadiri kelas agama di gereja di Toa Payoh. beberapa jam kemudian, mayatnya ditemui disumbat di dalam beg di luar lif di Blok 11, kurang daripada satu kilometer dari gereja. Gadis tersebut telah disiksa sehingga mati siasatan mendedahkan kecederaan pada kemaluan beliau dan menemui air mani dalam rektum beliau. Walaupun polis melancarkan siasatan intensif, mempersoalkan lebih daripada 250 orang di seluruh tempat kejadian, mereka gagal untuk mendapatkan apa-apa petunjuk. Pada 7 Februari seorang lagi mangsa berusia sepuluh tahun Ghazali bin Marzuki ditemui mati di bawah pokok antara Blok 10 dan 11. Beliau telah hilang hari sebelumnya, selepas dilihat menaiki teksi dengan seorang wanita yang tidak diketahui. Patologi forensik di tempat kejadian dianggap punca kematian sebagai lemas. Tidak ada tanda-tanda serangan seksual, tetapi terbakar di belakang dan tusukan di tangannya. Kesan sedatif kemudiannya dikesan di dalam darahnya.

Polis menemui kesan jejak darah yang bertaburan yang membawa kepada tingkat tujuh Blok 12. Melangkah ke koridor biasa dari tangga, Inspektor Pereira menemui simbol agama (salib, cermin, dan bilah pisau) di pintu masuk flat pertama (unit nombor 467F). Pemilik flat, Adrian Lim, mendekati dan memperkenalkan dirinya, memaklumkan kepada Pereira bahawa beliau telah tinggal dengan isterinya, Tan Mui Choo, dan teman wanitanya, Hoe Kah Hong. Lim membenar pegawai pereira untuk memeriksa kediaman beliau, polis menemui kesan darah. Lim pada mulanya cuba menjelaskan kesan tersebut adalah dari lilin, tetapi apabila dicabar dia menjelaskan ianya adalah darah ayam. Selepas polis mendapati slip kertas yang ditulis dengan butir-butir peribadi kanak-kanak yang telah mati, Lim cuba untuk meredakan syak wasangka dengan mendakwa bahawa Ghazali telah datang untuk mendapatkan rawatan dikediaman beliau untuk meredakan hidung berdarah. Semasa pemeriksaan pegawai menemui rambut dari bawah permaidani dan Lim cuba untuk mengepam ia ke bawah tandas, tetapi pegawai polis sempat menghalang beliau... forensik kemudian melakukan ujian dan mengesahkan rambut tersebut adalah kepunyaan Agnes Ng. kemudian pegawai polis memeriksa latar belakang Lim dan mendapati Lim pernah terlibat dalam penyiasatan rogol. Lim terdengar perbualan mereka dan menjadi gelisah, terus meninggikan suaranya di depan pegawai penguatkuasa tersebut. Tindakan mereka terus menimbulkan syak wasangka penyiasat bahawa ketiga-tiga mereka telah terlibat dalam pembunuhan. Pihak polis mengumpul bukti, memahteraikan kediaman Lim sebagai tempat kejadian jenayah, dan menahan Lim dan dua wanita untuk disoal siasat.

Perbicaraan 41-hari merupakan yang paling lama dan kedua telah diadakan di mahkamah Singapura pada masa tersebut. Tiada defendan menafikan kesalahan mereka. Mereka yang melantik peguam cuba untuk membuat rayuan meringankan hukuman daripada hukuman mati dengan alasan bahawa tertuduh menghidap masalah mental dan tidak boleh dipertanggungjawab sepenuhnya untuk pembunuhan. Untuk menyokong kes tersebut mereka membawa doktor dan ahli psikologi, yang menganalisis defendan dan membuat kesimpulan bahawa mereka telah menghidap skizofrenia, dan lekukan psikotik dan susunan mania. Pakar pendakwaan, bagaimanapun, telah menyanggah keterangan ini dan berhujah bahawa mereka berada dalam kawalan sepenuhnya dalam fakulti mental mereka apabila mereka merancang dan menjalankan pembunuhan tersebut. Para hakim bersetuju dengan kes pendakwaan dan dihukum gantung sampai mati. Walaupun pada hukuman mati, isteri Lim merayu kepada Privy Council di London dan merayu untuk pengampunan daripada Presiden Singapura tidak ianya berhasil. Lim tidak mendapat sebarang pengampunan sebaliknya, dia menerima nasibnya dan di gantung sampai mati. Ketiga-tiga telah digantung pada 25 November 1988.Dilahirkan pada 6 Januari 1942, Adrian Lim (Lin Baolong). merupakan anak sulung daripada keluarga kelas pertengahan. Semasa perbicaraan Digambarkan oleh kakaknya sebagai budak panas baran, beliau tercicir semasa sekolah menengah dan bekerja sebagai pemberi maklumat untuk Jabatan Keselamatan Dalaman, menyertai syarikat kabel radio Rediffusion Singapura pada tahun 1962. Selama tiga tahun, dia telah memasang dan serviced Rediffusion sets sebagai juruelektrik sebelum dinaikkan pangkat kepada pemungut bil. Pada April 1967, Lim berkahwin dengan kekasih semasa zaman kanak-kanaknya dan mempunyai dua orang anak. Dia memeluk agama Katolik. Lim dan keluarganya tinggal di bilik yang disewa sehingga pembelian tahun 1970 tiga bilik pangsapuri unit ketujuh (bilangan unit 467F) Blok 12, Toa Payoh.


Catherine Tan Mui Choo (Chen Meizhu) dikenali sebagai bargirl sesetengah  rakannya, tan mendakwa semangat boleh menyembuhkan penyakit dan kemurungan, pada masa itu, Tan bersedih diatas kematian neneknya. Tambahan pula kerenggangan beliau daripada ibu bapa mengganggu fikiran beliau  Telah dimasukkan ke sebuah pusat vokasional pada usia 13 tahun (sebuah rumah kebanyakannya untuk budak yang melakukan kes juvana).

Dilahirkan pada 10 September 1955, Hoe Kah Hong (He Jiafeng) berusia lapan tahun apabila ayahnya meninggal dunia, beliau telah dihantar untuk tinggal bersama neneknya sehingga dia berusia lima belas tahu.


Lim [berdoa di mezbah ini] Buddha, Phragann, Kali, dan pelbagai tuhan-tuhan.

0 comments:

Post a Comment

Setiap Manusia mempuyai Kesilapan, Aku memperbaiki Kesilapan itu Dari Komen Anda walau sepedas manapun..........!