Tuesday, 29 January 2013

RAKAMAN VIDEO DISAAT TRAGEDI


Satu emosi tertentu timbul dalam tubuh manusia apabila kita menyaksikan peristiwa tragis pada video. Sejak penciptaan kamera video, detik-detik tertentu sepanjang masa yang telah dirakam dan disimpan untuk di tonton. Dalam klip ini, rakyat telah menderita di tangan tragedi yang tidak diduga, tetapi sebagai manusia kita belajar daripada pengalaman ini. Banyak video yang dimasukkan dalam senarai ini telah dikaji selama berjam-jam oleh intelektual dunia, dalam usaha untuk mengelak kejadian yang sama.


Tarikh: 27 Julai, 2002
Nahas: 77 Orang

Pada 27 Julai 2002, lebih 10,000 penonton berkumpul untuk menonton pertunjukan udara di lapangan terbang Sknyliv (kini dikenali sebagai Lapangan Terbang Antarabangsa Lviv) berhampiran Lviv, Ukraine. Acara ini telah diadakan untuk memperingati ulang tahun ke-60 ke-14 Tentera Udara Ukraine Udara Kor. Pada kemuncak prestasi, Tentera Udara Ukraine Sukhoi Su-27 jet pejuang, yang sedang diterbangkan oleh dua juruterbang berpengalaman, hilang kawalan manakala memasuki manuver rolling dan merempuh orang ramai. Pesawat tergelincir di seluruh tanah dan menarik satu tamparan mengerling kepada hidung pesawat pengangkutan Il-76. Ia kemudiannya mula terpecah dan membuat cartwheel ke atas orang ramai daripada penonton.

Tarikh: 20 Februari, 2003
Nahas: 100 Orang

The Station was a glam metal rock kelab malam yang  terletak di West Warwick, Rhode Island. Pada malam 20 Februari, 2003, kelab ini mengalami kebakaran kelab malam keempat dahsyat dalam sejarah Amerika, membunuh 100 orang. Kebakaran bermula hanya beberapa saat band headlining, lagu pembukaan Great White, apabila piroteknik ditolak oleh pengurus pelancongan kumpulan tersebut,Daniel Biechele, menyalakan busa akustik mudah terbakar pada kedua-dua belah alcove pemain drum. Api pertama untuk menjadi sebahagian daripada perbuatan itu, dan hanya kerana api sampai siling pula sesetengah orang menyedari ia adalah tidak terkawal.

Dalam masa kurang daripada satu minit, peringkat keseluruhan telah dilanda api, dengan kebanyakan ahli-ahli band melarikan diri untuk keluar. Walau bagaimanapun, gitar utama Great White, Ty Longley, telah terbunuh dalam bencana itu. Sebagai sistem penggera kebakaran kelab malam membuat semua orang sedar tentang bahaya yang akan berlaku, kebanyakan orang secara semula jadi menuju ke pintu depan. Terdapat empat pintu keluar mungkin dalam bangunan, tetapi orang ramai mula panik. Rempuhan berikutnya membawa kepada lorong yang sempit yang membawa kepada jalan keluar, cepat menyekat laluan sepenuhnya dan mengakibatkan kematian yang banyak. Api yang bergerak pantas melanda keseluruhan kelab dalam 5 ½ minit.


Tarikh: November 23, 1996
Nahas: 122 Orang

Pada 23 November, 1996, Ethiopia Airlines Penerbangan 961 telah dirampas dari laluan Addis Ababa ke Nairobi. Pesawat tersebut telah dirampas oleh tiga Ethiopia yang mencari suaka politik di Australia. Tiga pengganas berpengalaman menggunakan botol dilindungi arak sebagai bom palsu dan bersenjatakan kapak. Perampas menuntut pesawat akan diterbangkan ke Australia. Walau bagaimanapun, kapten memaklumkan kumpulan itu bahawa pesawat itu tidak mempunyai bahan api yang cukup untuk sepanjang jalan ke Australia. Sebaliknya terbang ke arah Australia, kapten mengguna laluan pantai Afrika. Perampas perasan bahawa tanah adalah masih boleh dilihat dan memaksa juruterbang untuk mengemudi ke timur. Kapten Leul kemudian secara senyap pergi ke Kepulauan Comoro, yang pertengahan antara Madagascar dan tanah besar Afrika.

Pesawat itu hampir kehabisan bahan api apabila ia mendekati kumpulan pulau, tetapi perampas terus mengabaikan amaran kapten. Daripada pilihan, Leul mula mengelilingi kawasan itu. Apabila pesawat kehabisan minyak, anak-anak kapal menggunakan turbin udara ram untuk mengekalkan fungsi yang paling penting, tetapi cut-off sistem hidraulik, membuat kepak beroperasi. Leul terpaksa mendarat pesawat lebih daripada 175 knot (kira-kira 320 km / j atau 200 mph). Walaupun masih berjuang dengan perampas, dia cuba untuk mendaratkan pesawat di perairan cetek 500 meters (457 m) off Le Galawa Beach Hotel, berhampiran Mitsamiouli, di hujung utara Pulau Grande Comore. Leul cuba menjadiknan nya selari dengan gelombang dalam usaha untuk melicinkan pendaratan. Enjin di sebelah kiri dan hujung kepak dirempuh air pertama. Enjin bertindak sebagai satu sudu dan melanda terumbu karang, melambatkan sebelah kiri pesawat dengan cepat, menyebabkan Boeing 767 berputar ganas kiri dan memecahkan nya. Penduduk pulau dan pelancong, termasuk sekumpulan penyelam skuba dan beberapa doktor Perancis bercuti, cepat datang untuk membantu mangsa kemalangan.

Malangnya, 122 daripada 172 penumpang dan anak kapal meninggal dunia dalam kemalangan. Ramai orang terbunuh kerana mereka mengembung live jaket mereka di dalam kabin terlalu awal, menyebabkan mereka a terperangkap di dalam oleh air yang semakin meningkat. Fakta ini secara langsung membawa kepada notis selanjutnya tentang tidak mengembungkan jaket sebelum keluar daripada pesawat.

Tarikh: November 22, 1963

John F. Kennedy Presiden ke-35 Amerika Syarikat, berkhidmat dari tahun 1961 sehingga pembunuhan beliau, pada tahun 1963. Beliau memerintah Amerika semasa ketidak tentuan yang tinggi dan ketegangan yang kukuh dengan Rusia dan negara-negara komunis yang lain. Pada November 22, 1963, JFK dengan isterinya Jacqueline, ke Texas dalam usaha untuk membubarkan puak dalam Parti Demokratik. Sebagai gerombolan Presiden memasuki daerah West End Dealey Plaza, di Dallas, Kennedy telah diserang dan ditembak sekali di belakang atas. Saat kemudian dia telah ditembak masa kedua di sebelah kepala dan meninggal dunia hampir serta-merta. Beliau hanya berusia 46 tahun.


Tarikh: September 11, 2001
Nahas: 3,000 Orang

Serangan 11 September adalah satu siri serangan berani mati diselaraskan oleh al-Qaeda ke atas Amerika Syarikat, pada 11 September, 2001. Pada pagi itu, 19 pengganas al-Qaeda yang telah merampas empat pesawat penumpang komersil dan sengaja merempuh Menara Berkembar Pusat Dagangan Dunia, di New York, mengorbankan semua orang di atas kapal terbang dan yang lain bekerja di bangunan-bangunan. Dalam masa dua jam kesan, kedua-dua menara World Trade Center runtuh. Perampas terhempas pesawat ketiga ke dalam Pentagon di Arlington, Virginia, hanya di luar Washington, DC Pesawat keempat terhempas berhampiran Shanksville di luar bandar Pennsylvania. Dan hampir 3,000 orang terkorban dalam peristiwa tersebut.

Dalam usaha menyelamat, 343 anggota bomba dan 60 pegawai polis dari New York dan Lembaga Pelabuhan terbunuh. Beratus-ratus video yang berasingan telah diambil pada pagi 11 September. Tragedi itu telah ditangkap dan disiarkan di televisyen secara langsung di seluruh dunia, dengan ramai orang menyaksikan mangsa melompat dari menara yang terbakar.

Tarikh: 11 mac, 2011
Nahas: 15,000 Orang

Dalam 100 tahun yang lalu, banyak video tragis telah ditangkap menunjukkan bencana alam di dunia. Beberapa klip berbanding video yang diambil dari Lautan 2004 India dan gempa bumi 2011 Jepun dan bencana tsunami mega. Pada 11 Mac, 2011, gempa bumi megathrust laut berlaku di luar pantai Jepun. Ia adalah gempa bumi paling kuat yang dikenali pernah melanda Jepun, dan salah satu daripada lima gempa bumi yang paling kuat sejak penyimpanan rekod bermula, pada tahun 1900. Gempa bumi mencetuskan koleksi ombak tsunami yang sangat merosakkan, sehingga 38 meter (124 kaki). Dalam beberapa kes, air meningkat sehingga 10 km (6 mi) dalaman.

Di samping kehilangan nyawa dan kemusnahan infrastruktur, tsunami menyebabkan bilangan kemalangan nuklear, di mana setakat ini, yang paling serius adalah tahap yang berterusan 7 acara, dan 20 km (12 batu) zon pemindahan di sekitar Fukushima I Loji Kuasa Nuklear. Loji tersebut telah dilindungi oleh tembok laut yang direka untuk menahan m 5,7 (19 kaki) tsunami, tetapi tidak 14 m (46 kaki) maksimum gelombang yang tiba 41-60 minit selepas gempa bumi. Kos keseluruhan gempa bumi itu melebihi $ 300 bilion, menjadikan ia bencana semulajadi yang paling mahal dalam rekod. Agensi Polis Kebangsaan Jepun telah mengesahkan kira-kira 15,000 kematian.

Kalau Suka Klik Sini

0 comments:

Post a Comment

Setiap Manusia mempuyai Kesilapan, Aku memperbaiki Kesilapan itu Dari Komen Anda walau sepedas manapun..........!