Friday, 25 January 2013

RACUN SENJATA FIKSYEN TERHEBAT

Dalam konteks biologi, racun, bahan-bahan yang menyebabkan gangguan kepada organisma, biasanya oleh tindak balas kimia atau aktiviti lain pada skala molekul, apabila kuantiti yang mencukupi diserap oleh organisma. Bidang perubatan (terutamanya veterinar) dan zoologi sering membezakan racun dari toksin, dan dari racun. Toksin adalah racun yang dihasilkan oleh beberapa fungsi biologi dalam alam, dan venoms biasanya ditakrifkan sebagai racun yang disuntik, digigit atau menyengat untuk menyebabkan kesan mereka, manakala racun lain secara amnya ditakrifkan sebagai bahan yang diserap melalui lapisan epitelium seperti kulit atau usus.

Racun pastinya antara senjata fiksyen terhebat. Hercule Poirot dan Sherlock Holmes seem to have developed the audience’s taste for untraceable, fast-acting poisons. Walau bagaimanapun, misteri pembunuhan adalah satu perkara, tetapi apabila cerita itu menjadi realiti, Belive me it's will freak you out! Berikut adalah senarai racun yang paling terkenal yang digunakan untuk membunuh manusia sepanjang sejarah.
Polonium adalah unsur kimia dengan simbol Po dan nombor atom 84, ditemui pada tahun 1898 oleh Marie dan Pierre Curie. Satu elemen yang jarang dan sangat radioaktif dengan tidak polonium isotop stabil, adalah yang serupa secara kimia untuk bismut dan telurium, dan ia berlaku dalam bijih uranium. Permohonan polonium adalah sedikit, dan termasuk pemanas dalam kuar angkasa, peranti statik, dan sumber neutron dan partikel alfa. Kerana kedudukannya dalam jadual berkala, polonium kadang-kadang dirujuk sebagai Metaloid, Walau bagaimanapun lain ambil perhatian bahawa berdasarkan sifat dan tingkah laku, ia adalah "jelas logam".

Polonium adalah racun radioaktif, pembunuh perlahan dengan ubatnya. Satu gram polonium diwapkan boleh membunuh kira-kira 1.5 juta orang dalam hanya beberapa bulan. Kes yang paling terkenal keracunan polonium adalah bekas pengintip Rusia Alexander Litvinenko. Polonium ditemui dalam cawan teh beliau - dos 200 kali lebih tinggi daripada dos median maut dalam kes pemakanan. Beliau meninggal dunia dalam tempoh tiga minggu.
Mercury adalah unsur kimia dengan simbol Hg dan nombor atom 80. Ia dikenali sebagai  Raksa dan dahulunya dinamakan air Raksa ( "hydr" air dan perak "argyros"). Satu berat, perak d-blok elemen, merkuri adalah logam sahaja yang cecair pada keadaan piawai bagi suhu dan tekanan; elemen lain yang cecair di bawah syarat-syarat ini adalah bromin, walaupun logam seperti sesium, galium, dan rubidium mencairkan hanya atas suhu bilik. Dengan titik pembekuan -38,83 ° C dan takat didih 356,73 ° C, merkuri mempunyai salah satu banjaran sempit keadaan cecair mana-mana logam.

Terdapat tiga bentuk mercury yang amat berbahaya. Elemental mercury yang boleh anda dapati di termometer kaca, ia tidak berbahaya jika disentuh, tetapi maut jika dihidu. Mercury bukan organik digunakan untuk membuat bateri, dan maut hanya apabila ditelan. Dan akhirnya, mercury organik didapati dalam ikan, seperti tuna dan ikan todak (penggunaan harus terhad kepada 170g seminggu), tetapi boleh berpotensi membawa maut dalam tempoh jangka masa yang lama. Satu kematian terkenal disebabkan oleh mercury adalah Amadeus Mozart, yang telah diberi pil mercury untuk merawat sifilis.
Sianida (cyanide) adalah sebatian kimia yang mengandungi kumpulan cyano,-C ≡ N, yang terdiri daripada karbon atom triple terikat kepada atom nitrogen. sianida yang paling sering merujuk kepada garam anion yang CN-, yang merupakan isoelectronic dengankarbon monoksida dan dengan molekul nitrogen. Kebanyakan sianida adalah sangat toksik.

Dos maut cyanide untuk manusia adalah 1.5 mg per kilogram. Kedua, ia adalah pembunuh yang pesat: bergantung kepada dos, kematian berlaku dalam masa 1 hingga 15 minit. Dalam bentuk gas - hidrogen sianida - ia adalah ejen yang digunakan oleh Nazi Jerman untuk pembunuhan besar-besaran dalam kamar gas semasa Holocaust.
Toksin botulinum adalah protein dan neurotoksin yang dihasilkan oleh botulinum bakteria Clostridium. Ia adalah bahan yang paling toksik secara akut yang dikenali, dengan anggaran dos manusia median maut 1,3-2,1 ng / kg intravena atau intramuscularly dan 10-13ng / kg apabila dihidu. Botulinum toksin boleh menyebabkan botulism, satu penyakit yang serius dan mengancam nyawa pada manusia dan haiwan. Dikenali dengan salah satu nama-nama perdagangan, Botox, ia digunakan untuk pelbagai prosedur kosmetik dan perubatan.

Suatu keadaan yang boleh membawa maut jika tidak dirawat dengan segera. Ia melibatkan kelumpuhan otot, akhirnya membawa kepada lumpuh sistem pernafasan dan, akibatnya kematian,. Bakteria memasuki badan melalui luka terbuka atau melalui meminum makanan yang tercemar. By the way, toksin botulinum adalah barangan yang sama yang digunakan untuk suntikan Botox!

Arsenik adalah unsur kimia dengan simbol As dan nombor atom 33. Arsenik berlaku dalam banyak mineral, biasanya bersama-sama dengan sulfur dan logam, dan juga sebagai kristal unsur yang tulen. Ia pertama kali didokumenkan oleh Albertus Magnus pada 1250. Arsenik adalah Metaloid. Ia boleh wujud dalam pelbagai allotropes, walaupun hanya borang kelabu mempunyai penggunaan penting dalam industri.

Arsenik telah dipanggil "Raja Racun", kebijaksanaan dan potensi - ia adalah hampir tidak dapat dikesan, jadi ia sangat sering digunakan sama ada sebagai senjata pembunuhan atau sebagai unsur cerita misteri. Tetapi itulah sehingga ujian Marsh dan menandakan kehadiran racun ini dalam makanan, air, dan sebagainya. Walau bagaimanapun, raja racun ini telah mengambil banyak kehidupan orang yang terkenal seperti Napoleon Bonaparte, George 3 England dan Simon Bolivar. Pada nota lain, arsenik, seperti beladonna, telah digunakan oleh Victoria atas sebab-sebab kosmetik. Beberapa titis membuat wajah wanita putih dan pucat. Just perfect!
3 comments:

  1. sedap kalau nak bnuh orang...................:d

    ReplyDelete
  2. Sapa Isteri dier yang curang tuh ah b-( , sesuai sangat la benda ni..... :d

    ReplyDelete
  3. Bawa tobat la wahai manusia [-(

    ReplyDelete

Setiap Manusia mempuyai Kesilapan, Aku memperbaiki Kesilapan itu Dari Komen Anda walau sepedas manapun..........!