Sunday, 6 January 2013

PENGERTIAN LIBIDO SEBAGAI PEMACU SEKS


Libido merujuk kepada pemacu seksual seseorang atau keinginan untuk aktiviti seksual. Keinginan untuk seks adalah satu aspek seksualiti seseorang, tetapi sangat berbeza daripada seorang ke seorang yang lain, dan ia juga bergantung kepada keadaan pada suatu masa tertentu. Nafsu seks mempunyai komponen biasanya biologi, psikologi, dan sosial. Biologi, tahap hormon seperti testosteron dipercayai untuk mempengaruhi nafsu seks, faktor-faktor sosial, seperti kerja dan keluarga, juga mempunyai kesan, seperti yang dilakukan oleh faktor psikologi dalaman, seperti personaliti dan tekanan. Nafsu seks mungkin terjejas oleh keadaan perubatan, ubat-ubatan, gaya hidup dan isu-isu hubungan. Seseorang yang mempunyai sangat kerap melakukan seks secara tiba-tiba boleh meningkatkan hypersexuality, tetapi tiada ukuran untuk tahap yang sihat bagi seks. Orang tanpa jantina mungkin menghadapi kekurangan mana - mana nafsu seksual.


Seseorang mungkin mempunyai keinginan untuk seks tetapi tidak mempunyai peluang untuk bertindak pada keinginan itu, atau atas sebab-sebab peribadi, moral atau agama boleh menahan diri daripada bertindak atas dorongan tersebut. Psikologi, menggesa seseorang menindas atau disublimasikan. Sebaliknya, seseorang boleh melibatkan diri dalam aktiviti seksual tanpa keinginan sebenar untuk itu. Lelaki mencapai kemuncak nafsu seks mereka dalam usia remaja mereka, manakala wanita mencapai nafsu seks mereka dalam masa tiga puluhan. Terdapat beberapa berbagai perkara yang mempengaruhi nafsu seks manusia seperti tekanan, penyakit, kehamilan dan sebagainya.

Nafsu seks seseoarang boleh dilihat dari segi keinginan untuk seks umum atau dari segi keinginan untuk seks dengan orang tertentu. Satu keinginan umum untuk seks adalah satu motivasi penting untuk pembentukan dan penyelenggaraan hubungan intim dalam kedua-dua lelaki dan wanita, dan kekurangan atau kehilangan keinginan seksual boleh memberi kesan buruk kepada hubungan. Satu perubahan umum dalam keinginan untuk seks sama ada oleh rakan kongsi dalam hubungan untuk sebarang sebab jika berterusan dan ianya tidak dapat diselesaikan boleh menyebabkan kekurangan atau kehilangan keinginan seksual untuk rakan permainan yang lain, yang boleh menyebabkan masalah dalam hubungan. Ketidak setiaan mungkin salah satu petunjuk keinginan berterusan secara umum untuk seks, walaupun tidak dengan rakan perkongsian utama atau kerana keperluan seksual peribadi tidak perlu berpuas hati secukupnya oleh teman permainan. Masalah boleh timbul daripada kehilangan keinginan seksual secara umum atau rakan kongsi atau kekurangan berkaitan dengan pasangan itu, atau komunikasi yang lemah keperluan dan keutamaan seksual.


Sigmund Freud mendefinisikan nafsu sebagai tenaga naluri atau kekerasan, yang terkandung dengan apa yang dikenali sebagai id, struktur yang sebahagian besarnya tidak sedarkan berdasar jiwa diri si perlaku. Pembinaan asas bagi kerja Karl Abraham, Freud membangunkan idea satu siri fasa pembangunan di mana nafsu cenderung menonjolkan erogenous yang berbeza-beza, zon-1 dalam peringkat yang lisan (dicontohi oleh keseronokan seorang bayi itu dalam kejururawatan), kemudiannya pada tahap menerusi dubur (ditunjukkan oleh keseronokan seorang anak kecil yang mengawal dan membuang air besar), kemudian di peringkat yang berbentuk zakar, melalui peringkat latensi satu di mana nafsu adalah tidak aktif, kemunculan semula apabila baligh dalam peringkat kemaluan. Freud menegaskan asas pemacu libidinal boleh bercanggah dengan konvensyen tingkah laku yang bertamadun, yang diwakili dalam jiwa mengikut ke egoan. Ia adalah keperluan untuk menepati citarasa masyarakat dan mengawal nafsu yang membawa kepada ketegangan dan gangguan dalam individu, menyebabkan penggunaan ke egoan untuk melesapkan tenaga psikik keperluan ini  kebanyakannya tidak sedarkan diri ke dalam bentuk yang lain. Penggunaan berlebihan melalui sifat ego memberi keputusan dalam neurosis. Matlamat utama psikoanalisis adalah untuk membawa pemacu id ke dalam kesedaran, membenarkan mereka untuk bertemu secara langsung dan dengan itu mengurangkan pergantungan pesakit pada sifat ego.

Freud melihat nafsu sebagai melepasi satu siri peringkat perkembangan dalam individu. Kegagalan secukupnya untuk menyesuaikan diri dengan kehendak peringkat-peringkat yang berbeza boleh menyebabkan tenaga libidinal menjadi 'empangan' atau fixated pada peringkat, menghasilkan sifat-sifat watak tertentu patologi dalam dewasa. Oleh itu, individu psychopathologized bagi Freud adalah seorang individu yang tidak matang, dan matlamat psikoanalisis adalah untuk membawa fixations ini untuk kesedaran sedar supaya tenaga nafsu akan dibebaskan dan boleh didapati untuk kegunaan secara peka pada sejenis pemejalwapan konstruktif.


Menurut psikiatri Switzerland Carl Gustav Jung, nafsu dikenal pasti sebagai tenaga psikik. Dualiti (pembangkang) yang mencipta tenaga (atau libido) jiwa, yang menegaskan Jung meluahkan dirinya hanya melalui simbol: "Ia adalah tenaga yang menjelma dirinya pada proses kehidupan dan dilihat subjektif sebagai usaha dan keinginan." (Ellenberger, 697). Ditakrifkan lebih tipis, nafsu juga merujuk kepada keinginan individu untuk melibatkan diri dalam aktiviti seksual. Dalam pengertian sesuatu aktiviti, antonim libido destrudo.

Tiada ukuran pada tahap yang sihat untuk keinginan seks. Sesetengah orang mahu mengadakan hubungan seks setiap hari, atau lebih daripada sekali sehari manakala yang  lain kemungkinan sekali setahun atau tidak sama sekali. Walau bagaimanapun, seseorang yang tidak mempunyai keinginan untuk aktiviti seksual untuk beberapa tempoh masa yang lama mungkin akan mengalami masalah keinginan seksual Hypoactive atau mungkin aseksual. Seorang yang mengalami masalah keinginan seksual adalah lebih biasa di kalangan wanita, tetapi jarang berlaku di kalangan lelaki.  Disfungsi erektil hanya boleh berlaku pada lelaki dan mungkin menjadi punca kekurangan keinginan seksual, bagaimanapun, kedua-dua tidak harus keliru. Selain itu, pakar-pakar telah membawa kepada pemerhatian bahawa kemerosotan nafsu bahkan mungkin tidak berlaku dalam kes-kes lelaki dengan disfungsi erektil.Walau bagaimanapun, lelaki juga boleh mengalami penurunan dalam libido mereka kerana faktor umur.0 comments:

Post a Comment

Setiap Manusia mempuyai Kesilapan, Aku memperbaiki Kesilapan itu Dari Komen Anda walau sepedas manapun..........!