Wednesday, 2 January 2013

PEMERDAGANGAN MANUSIA DI MALAYSIA


Permerdagangan manusia adalah perdagangan gelap manusia terutama untuk tujuan eksploitasi seksual komersial atau kerja secara paksa. Tujuan lain biasanya menjadi seperti ekstraksi organ, atau jaringan tubuh bahkan ibu pengganti (penganti ibu kandung) atau remova ovum.

Protokol untuk Mencegah, Menekan dan Menghukum Permerdagangan Manusia, terutama terhadap Perempuan dan kanak-kanak (juga disebut sebagai Protokol Penyeludupan Manusia) disahkan oleh PBB di Palermo, Italia pada tahun 2000, dan merupakan perjanjian antarabangsa diseluruh dunia dimana ianya telah di usulkan di Konvensi PBB dalam penentangan Transnational Organized Crime.Protokol Permerdagangan manuisa adalah salah satu dari tiga Protokol diterapkan untuk melengkapi Konvensi.  Protokol global yang pertama merupakan instrumen yang mengikat secara hukum dalam permerdagangan manusia lebih dari setengah abad, dan satu-satunya yang menetapkan definisi yang disepakati oleh dalam perdagangan orang. Tujuan Protokol ini adalah untuk mempermudah pemusatan dalam kerjasama antarabangsa dalam penyidikan dan penuntutan perdagangan manusia. Tujuan tambahan pula dari Protokol tersebut adalah untuk melindungi dan membantu mangsa perdagangan orang dengan penuh hormat terhadap hak asasi manusia mereka. Protokol Trafficking mendefinisikan perdagangan manusia.
Stastitic pemerdagangan manusia di malaysia

Malaysia adalah destinasi, dan sedikit sebanyak, sumber dan negara transit bagi wanita dan kanak-kanak yang tertakluk kepada pemerdagangan orang, khususnya syarat pelacuran paksa dan untuk lelaki, wanita, dan kanak-kanak yang berada dalam keadaan buruh paksa. Majoriti mangsa pemerdagangan manusia adalah pekerja asing yang berhijrah ke Malaysia secara rela dari Indonesia, Nepal, India, Thailand, China, Filipina, Burma, Kemboja, Bangladesh, Pakistan, dan Vietnam untuk mencari peluang ekonomi yang lebih besar, sesetengah daripada mereka kemudiannya menghadapi dipaksa menjadi buruh atau ikatan hutang di tangan majikan, ejen pekerjaan, atau perekrut buruh tidak formal.

Walaupun ramai pesalah pemerdagangan manusia di Malaysia adalah orang-orang perniagaan secara individu, sebahagian besar sindiket jenayah yang dianjurkan juga di sebalik beberapa pemerdagangan warga asing di Malaysia. Sebilangan besar wanita muda direkrut untuk bekerja di restoran dan hotel di Malaysia, sesetengah daripada mereka berhijrah melalui penggunaan "Hubungan tetamu Pegawai" visa, tetapi kemudian dipaksa ke dalam perdagangan seks komersil di Malaysia. Seperti wanita dari China digelar "China Dolls". Banyak syarikat-syarikat buruh dari sumber luar Malaysia nampaknya merekrut pekerja berlebihan, yang kemudian sering tertakluk kepada syarat-syarat buruh paksa. Sesetengah warga Malaysia didagangkan dan luar negara ke Singapura, Hong Kong, Perancis, dan United Kingdom untuk eksploitasi seks komersil. Terdapat kira-kira dua juta didokumenkan pekerja asing di Malaysia pada tahun 2009, dan dianggarkan 1.9 juta lagi tidak mempunyai dokumen.Ramai pekerja asing yang berkerja di ladang, tapak pembinaan, kilang tekstil, dan bekerja sebagai pembantu rumah di Malaysia disekat pergerakan mereka dalam penipuan dan penipuan dalam gaji, dirampas pasport, atau ikatan hutang, yang merupakan amalan biasa dalam pemerdagangan manusia. Sesetengah majikan di Malaysia dilaporkan tidak membayar pekerja asing domestik dan mereka mengupah tiga hingga enam bulan dalam usaha untuk mendapatkan balik bayaran agensi pengambilan, menjadikan mereka terdedah kepada pemerdagangan. Pelarian terutamanya terdedah kepada pemerdagangan, dan rakyat Malaysia daripada masyarakat luar bandar dan kumpulan pribumi juga terdedah. Ikatan Relawan Rakyat (RELA) terus melakukan serbuan yang menyasarkan komuniti pendatang haram dan menahan pelarian, pemohon suaka, dan mangsa pemerdagangan manusia bersama-sama dengan didakwa pendatang haram dan pelacur asing. Sesetengah mangsa pemerdagangan dikurung di gudang atau rumah pelacuran. Kerajaan Indonesia dan Malaysia mempunyai pindaan iaitu Memorandum Persefahaman (MOU) pada tahun 2006 yang meliputi pengambilan pembantu rumah Indonesia di Malaysia, yang membenarkan majikan Malaysia untuk merampas dan memegang pasport pekerja domestik.

Kerajaan Malaysia tidak mematuhi sepenuhnya dengan piawaian minimum untuk membanteras pemerdagangan manusia, namun ia menjadikannya usaha yang ketara untuk berbuat demikian. Disebabkan penilaian bahawa kerajaan telah membuat usaha yang ketara adalah berdasarkan sebahagian komitmen untuk melaksanakan tindakan pada tahun akan datang - lebih-lebih lagi pelaksanaan undang-undang anti-pemerdagangan Malaysia menentang pemerdagangan buruh - Malaysia diletakkan di Senarai Pemerhatian Tahap 2. Kerajaan Malaysia telah menunjukkan komitmen yang lebih tinggi untuk menangani pemerdagangan manusia yang diharap membawa kepada peningkatan siasatan dan pendakwaan kesalahan pemerdagangan buruh dan mengenalpasti mangsa pemerdagangan buruh, meningkatkan usaha untuk mendakwa berkaitan pemerdagangan rasuah oleh pegawai-pegawai kerajaan dan kerjasama lebih erat dengan NGO dan pertubuhan antarabangsa untuk memperbaiki perkhidmatan mangsa di pusat perlindungan kerajaan. Sepanjang tempoh laporan, pegawai-pegawai kerajaan kanan, termasuk Perdana Menteri, terbuka mengakui masalah pemerdagangan manusia di Malaysia, kerajaan meningkatkan siasatan ke atas kes pemerdagangan manusia dan memfailkan satu nombor peningkatan tuduhan jenayah terhadap pengedar, latihan yang ketara berkembang pegawai-2007 anti-undang-undang pemerdagangan manusia, menjalankan kempen kesedaran awam mengenai pemerdagangan manusia, membuka tiga lagi pusat perlindungan mangsa pemerdagangan, dan melancarkan pelan tindakan kebangsaan lima tahun mengenai pemerdagangan. Walau bagaimanapun, usaha-usaha awal ini akan memerlukan perhatian berterusan, kerana terdapat banyak kebimbangan yang serius mengenai pemerdagangan di Malaysia, termasuk penahanan mangsa pemerdagangan dalam kemudahan kerajaan.

Kerajaan Malaysia membuat beberapa kemajuan dalam usaha penguatkuasaan undang-undang terhadap kegiatan pemerdagangan seks sepanjang tempoh laporan ini, dan kemajuan yang terhad dalam mendakwa dan menghukum pesalah pemerdagangan buruh. Undang-undang Malaysia melarang semua bentuk pemerdagangan manusia sehingga tahun 2007 undang-undang anti-pemerdagangan, yang menetapkan hukuman yang setimpal dengan kesalahan serius lain, seperti rogol. Sepanjang tempoh laporan, kerajaan telah menghukum tiga pesalah pemerdagangan seks dan melaporkan telah memulakan 180 siasatan berkaitan pemerdagangan dan mengemukakan 123 pendakwaan terhadap 69 individu, walaupun ia tidak jelas berapa banyak kes-kes ini adalah kerana mengedar yang sebenar. Pada Januari 2010, pihak berkuasa mengenalpasti kes pemerdagangan buruh mereka pertama dalam industri perikanan apabila Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia memintas Thailand [bot nelayan] di luar pantai [Sarawak] dan menahan lima pedagang manusia rakyat Thai, kes ini masih belum selesai.

Walaupun [NGO] melaporkan beberapa kes pemerdagangan buruh kepada kerajaan, pihak berkuasa tidak melaporkan sebarang tangkapan atau siasatan. Pihak berkuasa memulakan satu kajian semula dan lesen kepada 277 syarikat yang diberi kuasa untuk bertindak sebagai perekrut pekerja di Malaysia. Kerajaan tidak melaporkan sebarang pendakwaan jenayah majikan yang pekerja kepada keadaan buruh paksa atau perekrut buruh yang menggunakan tipu muslihat dan [ikatan hutang] untuk memaksa pekerja asing bekerja di luar kemahuan. Walaupun kenyataan awam oleh seorang pegawai kanan menekankan hak pekerja untuk memegang pasport mereka sendiri, kerajaan terus membenarkan {fakta | date = Jun 2012} untuk merampas pasport oleh majikan pekerja asing, dan tidak mendakwa mana-mana majikan yang merampas pasport atau dokumen perjalanan pekerja asing atau terbatas mereka ke tempat kerja. Pada September 2009, Menteri Dalam Negeri mengumumkan bahawa MOU baru yang sedang dirundingkan antara Malaysia dan Indonesia bukanlah akan membenarkan majikan merampas pasport pekerja asing, tetapi MOU tahun 2006 kebenaran kepada perampasan itu belum dipinda atau diganti.

Pihak berkuasa tidak mengambil tindakan jenayah terhadap Kor Sukarelawan [Rakyat] (RELA) sukarelawan yang mengancam dan menganiaya pekerja asing dan memeras wang mereka, walaupun laporan berterusan mengenai penganiayaan ini. Dalam respons kepada laporan yang boleh dipercayai tentang penglibatan langsung pegawai kerajaan dalam rangkaian pemerdagangan manusia di sepanjang sempadan Malaysia-Thailand yang digariskan dalam [Senat AS] [Hubungan Luar Jawatankuasa] Laporan, lima pegawai imigresen ditahan kerana didakwa terbabit dalam gelang pemerdagangan manusia yang membawa Burma pendatang ke Thailand untuk dijual kepada sindiket pemerdagangan manusia. Walau bagaimanapun, pegawai-pegawai perlu hanya membuat pendakwaan jenayah di bawah Akta Anti-Pemerdagangan Manusia terhadap seorang pegawai dan kes terhadapnya masih belum selesai. Beberapa pemerhati melaporkan bahawa rasuah memainkan peranan dalam pemerdagangan pekerja pendatang asing, khususnya berkaitan dengan pengambilan pegawai 'membenarkan berlebihan oleh syarikat-syarikat sumber luar Malaysia, walaupun jaminan dari kerajaan bahawa amalan itu telah dikurangkan oleh peraturan-peraturan yang dilaksanakan pada bulan Julai 2009 yang memerlukan syarikat penyumberan luar untuk menunjukkan keperluan mereka untuk setiap pekerja yang diambil. Laporan juga menunjukkan bahawa pakatan sulit antara polis dan pesalah pemerdagangan kadang-kadang membawa kepada pesalah melarikan diri daripada ditangkap dan hukuman. Walau bagaimanapun, tidak ada pegawai yang disabitkan bersubahat berkaitan pemerdagangan sepanjang tempoh laporan ini.

Kerajaan menunjukkan kemajuan amat sedikit dalam melindungi mangsa pemerdagangan sepanjang tempoh laporan. Usaha untuk mengenal pasti dan melindungi kedua-dua mangsa pemerdagangan seks dan buruh keseluruhannya masih tidak mencukupi. Kerajaan tidak melaporkan pengenalan sebarang mangsa pemerdagangan Malaysia. Pada bulan Januari, pihak berkuasa menyelamatkan dan mengenalpasti 16 lelaki yang menjadi mangsa buruh paksa dari empat buah bot pukat tunda di luar pantai Sarawak - mangsa pemerdagangan pertama di industri perikanan yang dikenalpasti oleh kerajaan. [Kementerian Wanita, Keluarga dan Pembangunan Masyarakat] terus menjalankan dua pemerdagangan "perlindungan" bagi wanita dan kanak-kanak dan membuka pusat ketiga pada Julai 2009, yang ditahan disyaki dan disahkan mangsa pemerdagangan seks secara sukarela untuk 90 hari sehingga mereka dihantar pulang ke rumah negara mereka, mengikut undang-undang Malaysia. Sepanjang tempoh laporan, kerajaan juga membuka buat pertama kali dua pusat perlindungan untuk menempatkan mangsa pemerdagangan lelaki, walaupun perlindungan ini juga ada menahan mangsa tanpa kerelaan sehingga mereka dihantar pulang. Dasar kerajaan untuk menahan mangsa pemerdagangan tanpa kerelaan mereka menyediakan penghalang untuk mangsa dan [penyokong] mereka daripada membawa kes kepada perhatian kerajaan.Sepanjang tempoh laporan, 139 wanita dan kanak-kanak adalah disahkan sebagai mangsa dan ditahan di pusat perlindungan. Seramai 232 individu telah diberikan perintah perlindungan pada awalnya, tetapi akhirnya ditentukan oleh kerajaan untuk tidak menjadi mangsa pemerdagangan dan dihantar pulang sungguhpun pegawai mengakui bahawa sesetengah mungkin perlu menjadi mangsa pemerdagangan yang enggan untuk bekerjasama dengan prosiding penguatkuasaan undang-undang. Pada tahun lepas, kerajaan dilaporkan telah membuat beberapa penambah baikan dalam saringan untuk mengenal pasti individu yang memiliki [UNHCR] kad atau memiliki ciri-ciri mangsa pemerdagangan manusia dalam usaha untuk memisahkan mereka dari pendatang haram. Kerajaan terus menggunakan khidmat sukarelawan RELA dalam membuat serbuan sembarangan untuk mengenalpasti pendatang haram, sesetengah daripada mereka dilaporkan adalah mangsa pemerdagangan. Beberapa asing [kedutaan] melaporkan bahawa mereka kadang-kadang tidak dimaklumkan oleh pihak berkuasa Malaysia kehadiran warganegara mereka di pusat perlindungan mangsa pemerdagangan, dan pada masa-masa, pihak berkuasa akan menafikan-perwakilan diplomatik kepada rakyat mereka sekali kehadiran mereka diketahui. Perlindungan kerajaan menyerupai pusat tahanan imigresen, dengan menafikan kebebasan asas kepada mangsa, dan kemudahan ini tidak mempunyai pegawai perubatan, ahli psikologi terlatih, atau kaunselor mangsa terlatih. Beberapa mangsa dikurung di dalam bilik di dalam pusat perlindungan.

Selain dari penginapan standard 90 hari di salah satu pusat perlindungan, pihak kerajaan tidak menyediakan alternatif undang-undang lain untuk penyingkiran mangsa kepada negara-negara di mana mereka mungkin menghadapi kesusahan atau dikenakan hukuman. Walaupun mangsa boleh mengemukakan [saman sivil] terhadap penindas, kekurangan mereka pilihan untuk bekerja secara sah semasa pertimbangan saman mereka digalakkan cubaan tersebut. Beberapa kerajaan asing menyatakan kebimbangan mengenai kekurangan [perlindungan undang-undang] di tempat untuk pekerja asing di Malaysia, khususnya mereka yang bekerja tanpa kerelaan. Beberapa mangsa yang tidak dikenali, termasuk kanak-kanak, sering kali dilayan sebagai pendatang haram dan ditahan dalam [penjara] atau imigresen [tahanan Imigresen | pusat tahanan] sebelum dihantar pulang.

Malaysia telah membuat beberapa usaha untuk membanteras pemerdagangan orang sejak tahun lepas. Kerajaan menjalankan banyak latihan anti-pemerdagangan untuk polis Malaysia, imigresen, pendakwa, pegawai jabatan buruh, dan pegawai-pegawai kementerian Wanita, dan mula bekerjasama dengan NGO, organisasi antarabangsa, dan kerajaan asing dalam latihan-latihan tersebut. Pada bulan November 2009, kerajaan melancarkan kempen kesedaran anti-pemerdagangan awam yang termasuk iklan di media cetak, radio, dan di televisyen, termasuk penampilan televisyen oleh pegawai-pegawai kanan kerajaan untuk membincangkan pemerdagangan manusia. Pada bulan Mac 2010, kerajaan melancarkan pelan tindakan lima tahun untuk memerangi pemerdagangan manusia. Kerajaan mula menggunakan "999" nombor kecemasan sebagai hotline pemerdagangan mana panggilan akan disambungkan kepada Polis Malaysia, walaupun panggilan hanya boleh diambil dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris. Kementerian Wanita mengeluarkan risalah bagi mangsa pemerdagangan manusia dalam sembilan bahasa, yang Jabatan Imigresen mula untuk mengedarkan. Kerajaan Indonesia dan Malaysia masih belum meminda atau menggantikan Memorandum 2006 Persefahaman (MOU) yang meliputi pengambilan pembantu rumah Indonesia di Malaysia, yang membenarkan majikan Malaysia untuk merampas dan memegang pasport pekerja domestik, walaupun rundingan untuk melakukannya diteruskan sepanjang tempoh pelaporan

Kerajaan menjalin kerjasama dengan syarikat penerbangan yang mula mengumumkan kenyataan mengenai undang-undang pemerdagangan manusia dan hukuman di negara ini dalam beberapa penerbangan ketibaan. Kerajaan tidak mengambil langkah-langkah untuk mengurangkan permintaan terhadap buruh paksa atau perbuatan seks komersil. Kerajaan menyediakan latihan anti-pemerdagangan kepada tentera yang bersiap sedia untuk dikerah untuk misi pengaman antarabangsa. Pada 26 Februari, 2009, Malaysia menjadi satu pihak kepada Protokol 2000 Petua PBB sekiranya perkhimatan di perlukan.
Klip video Permerdagangan Manusia Bahagian 1 & 2 Dari MetroTV
0 comments:

Post a Comment

Setiap Manusia mempuyai Kesilapan, Aku memperbaiki Kesilapan itu Dari Komen Anda walau sepedas manapun..........!