Thursday, 10 January 2013

MULTILATION UNTUK ALAT KELAMIN WANITA

Female genital mutilation (FGM), juga dikenali sebagai memotong kemaluan wanita dan berkhatan untuk wanita, ditakrifkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sebagai "semua prosedur yang melibatkan pembuangan sebahagian atau keseluruhan luaran kemaluan wanita, atau kemudaratan lain untuk kemaluan wanita organ-organ untuk sebab-sebab bukan perubatan. "
FGM biasanya dijalankan pada perempuan dari masa beberapa hari yang lama untuk akil baligh. Ia mungkin berlaku di hospital, tetapi biasanya dilakukan, tanpa anestesia, oleh circumciser tradisional yang menggunakan pisau, pisau cukur, atau gunting. Menurut WHO, ia diamalkan di 28 buah negara di barat, timur, dan bahagian utara-timur Afrika, di bahagian Timur Tengah, dan dalam sesetengah masyarakat pendatang di Eropah, Amerika Utara, Australasia. WHO menganggarkan bahawa 100 -140000000 wanita dan gadis di seluruh dunia telah mengalami prosedur, termasuk 92000000 di Afrika.amalan ini dijalankan oleh sesetengah masyarakat yang percaya ia mengurangkan nafsu wanita.WHO telah menawarkan empat klasifikasi FGM. Tiga utama Jenis I, penyingkiran hud klitoris, hampir setiap kali disertakan oleh penyingkiran kelentit (clitoridectomy); Jenis II, penyingkiran kelentit dan labia dalaman; dan Jenis III (infibulation), pembuangan kesemua atau sebahagian daripada labia dalaman dan luaran, dan biasanya kelentit, dan gabungan luka, meninggalkan satu lubang kecil untuk laluan air kencing dan darah haid-luka bersatu dibuka untuk hubungan dan melahirkan anak. Kira-kira 85 peratus daripada wanita yang menjalani Jenis pengalaman FGM I dan II, dan 15 peratus Jenis III, walaupun Jenis III adalah prosedur yang paling biasa di beberapa negara, termasuk Sudan, Somalia, dan Djibouti. Beberapa tindakan pelbagai dikategorikan sebagai Jenis IV. Ini terdiri daripada tusukan simbolik atau menindik kelentit atau labia, membakar untuk membunuh rembasan kelentit, memotong ke dalam faraj untuk memperluaskan ia (gishiri memotong), dan memperkenalkan bahan-bahan menghakis untuk ketatan.( Aku tahu apa yang anda sedang fikirkan he..he..he..)Pihak pembangkang untuk FGM memberi tumpuan kepada pencabulan hak asasi manusia, kekurangan persetujuan berpengetahuan, dan risiko kesihatan, yang termasuk pendarahan maut, sista epidermoid, kencing berulang dan jangkitan faraj, sakit kronik, dan komplikasi Obstetrik. Sejak tahun 1979, terdapat usaha bersepadu oleh badan-badan antarabangsa untuk menamatkan amalan tersebut, termasuk penajaan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Hari Antarabangsa Toleransi Sifar kepada mutilasi Alat kelamin wanita, yang diadakan setiap bulan Februari 6 sejak tahun 2003. Sylvia Tamale, sarjana undang-undang Uganda, menulis bahawa terdapat satu badan besar penyelidikan dan aktivisme di Afrika sendiri yang kuat menentang FGM, tetapi beliau mengingatkan bahawa sesetengah feminis Afrika membantah apa yang dia kenali sebagai infantilization imperialis wanita Afrika, dan mereka menolak cadangan bahawa FGM  tetapi penolakan kejam kemodenan. Tamale menunjukkan bahawa terdapat aspek budaya dan politik untuk penerusan amalan yang membuat pembangkang kepada satu isu yang kompleks.

Wanita boleh meminta reinfibulation (RI) - pemulihan yang infibulation - selepas melahirkan anak, isu kontroversi, dengan pakar bedah yang melakukan prosedur yang dianggap sebagai berkelakuan unethically dan mungkin haram. Di Sudan, RI dikenali sebagai El-Adel ( berkhatan atau, secara literal, "putting right" or "improving"). Dua luka yang dibuat di sekitar faraj, maka jahitan dimasukkan ke dalam tempat untuk mengetatkan ia kepada saiz pinhole. Vanja Bergrren menulis bahawa kesan tersebut dalam meniru keperawanan. RI juga boleh dijalankan hanya sebelum perkahwinan, selepas perceraian, atau walaupun di kalangan wanita tua.

 Defibulation atau deinfibulation, adalah teknik pembedahan untuk mengubah penutupan pembukaan faraj selepas infibulation Jenis III, dan terdiri dari pemotongan menegak membuka akses normal ke faraj. Ini boleh diiringi oleh penyingkiran tisu parut dan pembaikan bibir faraj. Prosedur ini telah dibangunkan untuk membaiki integriti klitoris, seperti oleh Pierre Foldes, pakar urologi dan pakar bedah Perancis, dan Marci Bowers, pakar bedah Amerika yang mengkaji kerjanya; mereka menggunakan tisu klitoris utuh dari dalam tubuh wanita untuk membentuk kelentit baru.

0 comments:

Post a Comment

Setiap Manusia mempuyai Kesilapan, Aku memperbaiki Kesilapan itu Dari Komen Anda walau sepedas manapun..........!