Wednesday, 23 January 2013

MAYAT PAYA GRAUBALLE MAN DAN TOLLUND MAN




Mayat paya Eropah Utara mayat manusia yang telah ditemui secara semula jadi dimumia dalam tanah berlumpur gambut didapati di bahagian-bahagian pelbagai benua. Badan itu, kadang-kadang dikenali sebagai orang paya, kedua-duanya dari segi geografi dan kronologi yang meluas, bertarikh antara 9000 SM dan Perang Dunia Kedua. Faktor penyatuan badan paya adalah bahawa mereka telah ditemui di tanah gambut dan sebahagiannya dipelihara tahap sebenar pemeliharaan berbeza, dari orang-orang yang sempurna dipelihara kepada orang-orang yang telah terselamat sebagai tidak lebih daripada rangka.
Tidak seperti mayat manusia yang paling kuno, badan paya telah mengekalkan kulit mereka dan organ-organ dalaman yang disebabkan oleh keadaan luar biasa kawasan sekitarnya. Syarat-syarat ini termasuk air sangat berasid, suhu rendah, dan kekurangan oksigen, menggabungkan pemeliharaan. Walaupun fakta bahawa kulit mereka dipelihara, tulang mereka secara amnya tidak, sebagai asid dalam gambut larut fosfat kalsium tulang.





The Grauballe Man merupakan susuk tubuh yang disaluti paya yang telah ditemui pada tahun 1952 dari paya gambut berhampiran kampung Grauballe di Jutland, Denmark. Susuk tubuh dari seorang lelaki dewasa pada lewat abad ke-3 SM, semasa Zaman Besi awal. Berdasarkan kesan luka yang ditemui padanya, mungkin  telah dibunuh dimana ia mempunyai kesan terbuka dikelar pada lehernya. Mayat tersebut kemudiannya disimpan di dalam paya dan mayat secara semula jadi dipelihara selama lebih beribu 2. Mayat itu ditemui di tanah berlumpur gambut Jutland dan beberapa contoh yang lain seperti Tollund Man dan Elling Woman, sekali gus menjadi sebahagian daripada tradisi yang diwujudkan pada masa itu, pembunuhan seperti ini termasuk Grauballe Man merupakan satu contoh korban manusia dimana ianya merupakan satu upacara yang mungkin penting di Zaman Besi Germanic paganisme.



The Grauballe Man telah digambarkan sebagai "salah satu daripada penemuan yang paling hebat dari prasejarah Denmark" kerana ia adalah merupakan satu susuk tubuh yang disaluti paya dan sangat dipelihara pernah direkodkan. Selepas penggalian pada tahun 1952, ia telah dipindahkan ke Muzium Prasejarah di Aarhus di mana ia menjalani penyelidikan dan pemuliharaan. Pada tahun 1955, paparan di Muzium Moesgaard berhampiran Aarhus, di mana ia masih boleh dilihat pada hari ini.

Badan paya tersebut kemudian menjalani penyelidikan, termasuk post-mortem, dan kemudian pemeliharaan, yang telah dianjurkan oleh konservator C. Lange-Kornbak, yang terpaksa membuat keputusan yang merupakan cara terbaik untuk melakukannya. Beliau mengkaji pelbagai kaedah untuk memelihara badan paya tersebut, sebelum membuat keputusan mengenai program tanning dalam kulit dan kemudian stuffing dengan kulit kayu oak. Pada tahun 1955, badan paya itu dipamerkan di Muzium Moesgaard berhampiran Aarhus, dikeluarkan untuk satu masa pada tahun 2001-2002 apabila ia menjalani kajian yang lebih saintifik moden, termasuk kajian radiologi, pengimbasan CT, visualisasi 3D, Stereolitografi dan analisis kandungan usus.





The Tollund Man adalah mayat semulajadi mumia seorang lelaki yang hidup pada abad ke-4 SM, semasa tempoh dicirikan di Scandinavia sebagai Zaman Besi Pra-Rom. Mumia tersebut ditemui pada tahun 1950 dikebumikan di paya gambut di Jutlanddi Denmark, yang dipelihara badannya. Yang dikenali sebagai badan paya.  Kepala dan mukanya adalah begitu dipelihara bahawa tiada satu kesilapan pada masa penemuan mangsa pembunuhan. Dua belas tahun sebelumnya penemuan Tollund Man , Elling Woman ditemui dalam paya yang sama.

The Tollund Man 50 meter (160 kaki) dari tanah yang kukuh, dikebumikan di bawah kira-kira 2 meter (6.6 kaki) gambut, badannya diatur dalam kedudukan janin. Dia memakai topi kulit yang tajam yang diperbuat daripada kulit domba dan bulu, diikat dengan selamat di bawah dagunya oleh thong hide. Terdapat tali pinggang di sekeliling pinggang. Selain itu, mayat mempunyai simpul yang diperbuat daripada haiwan dianyam tertarik ketat di sekeliling lehernya.  Selain daripada itu, The Tollund Man berbogel sepenuhnya. Terdapat janggut pendek (1 mm panjang) pada dagu dan bibir atas, menunjukkan bahawa dia tidak dicukur pada hari kematiannya.








1 comment:

Setiap Manusia mempuyai Kesilapan, Aku memperbaiki Kesilapan itu Dari Komen Anda walau sepedas manapun..........!