Thursday, 3 January 2013

LAGENDA GRIGORI RASPUTIN
Gereja Ortodoks Timur secara rasminya dikenali sebagai Gereja Katolik Ortodoks dan biasanya dirujuk sebagai Gereja Ortodoks, adalah gereja kedua terbesar Kristian di dunia, dengan pengikut anggaran 225-300000000, terutamanya di Timur dan Eropah Tenggara dan Timur Tengah.Ia adalah denominasi agama majoriti penduduk Rusia, Belarus, Ukraine, Moldova, Georgia, Romania, Serbia, Montenegro, Macedonia, Bulgaria, Greece, dan Cyprus; penduduk minoriti yang signifikan wujud di Lubnan, Jordan dan Syria. Ia mengajar bahawa ianya Suci, Gereja Katolik dan Apostolic ditubuhkan oleh Yesus Kristus serta Apostles itu hampir 2,000 tahun lalu.

Gereja Ortodoks terdiri daripada pertubuhan pemerintahan sendiri secara ecclesial, setiap geografi di peringkat kebangsaan dan yang berbeza tetapi teologi disatukan. Setiap seseorang mentadbir (atau autocephalous) pertubuhan, sering tetapi tidak semestinya merangkumi sebuah negara, shepherded oleh Synod Suci yang bertugas, antara lain, adalah untuk mengekalkan dan mengajar tradisi kerasulan dan patristic dan amalan gereja yang berkaitan. Seperti Gereja Roman Katolik, Perjamuan Anglikan, Assyria Gereja Timur, Ortodoks Timur dan beberapa gereja lain, biskop Ortodoks menjejaki keturunan mereka kembali kepada para rasul melalui proses penggantian apostolik.

Yefimovich Grigori Rasputin 1869-29 atau 30 Disember merupakan pengamal Kristian Ortodoks di Rusia dan mistik.Sesetengah orang yang mengenali Rasputin digelar sebagai "Rahib gila", manakala yang lain pula menganggap dia "strannik" (atau jemaah agama) dan juga starets (старец, "elder", tajuk yang biasanya dikhaskan untuk sami-confessors), dipercayai menjadi penyembuh psikik dan iman.

Rasputin yang diambil kerja oleh Tsar Nicholas II dan Alexandra sebagai tabib satu-satunya anak lelaki mereka, Tsarevich Alexei, yang mengalami hemofilia, serta menjadi tokoh berpengaruh dalam tahun-tahun akhir pemerintahan Tsar. Bantahan dibuat bahawa yang Rasputin membantu untuk menjatuhkan kerajaan tsaris, membawa kepada kejatuhan dinasti Romanov pada tahun 1917. Manakala Pendapat Kontemporari   pula menyaksikan Rasputin sebagai wali mistik, penyembuh berpandangan jauh, dan nabi atau, sebaliknya, sebagai pendusta agama fasik.  Terdapat ketidaktentuan sepanjang hayat dan pengaruh Rasputin, sebagai penganut berdasarkan riwayatnya diragui, desas-desus dan legenda. Dalam tanahairnya dia dihormati sebagai seorang lelaki yang soleh oleh orang-orang dan banyak ulama, di kalangan mereka seperti Elder Nikolay Guryanov.

Rasputin dilahirkan didalam golongan petani dari perkampungan kecil Pokrovskoye, di sepanjang Sungai Tura dalam guberniya Tobolsk (kini Wilayah Tyumen) di Siberia. Tarikh kelahirannya kekal dalam keraguan untuk beberapa lama dan yang dianggarkan di antara tahun 1863 dan 1873 baru-baru ini, dokumen-dokumen baru telah muncul mendedahkan tarikh lahir Rasputin sebagai 10 Januari tahun 1869.

Hanya Sedikit yang diketahui mengenai zaman kanak-kanak rasputin yang paling mungkin diwarisi oleh ahli keluarga beliau. Beliau mempunyai dua adik-beradik, kakaknya yang dikenali sebagai Maria serta seorang abang bernama Dmitri. Maria kakaknya, yang dikatakan telah epilepsi akibat kejadian lemas dalam sungai. Satu hari, apabila Rasputin sedang bermain dengan adiknya, Dmitri jatuh ke dalam kolam serta Rasputin melompat ke dalam untuk menyelamatkan dia. Mereka kedua-duanya ditarik keluar air oleh seseorang yang melintas tetapi Dmitri kemudian meninggal dunia akibat radang paru-paru. Kedua-dua kematian menjejaskan Rasputin serta dia kemudiannya menamakan dua anak-anaknya Maria dan Dmitri.Tsar Nicholas I
Queen Victoria


Alexei Nikoleavich

Alexandra Feodorovna
Rasputin yang mengembara sebagai jemaah di Siberia apabila dia mendengar laporan penyakit seorang cucu kepada Queen Victoria iaitu Tsarevich Alexei. Ia adalah tidak diketahui umum pada tahun 1904 bahawa Alexei mempunyai hemofilia, penyakit yang meluas di kalangan kerabat diraja Eropah yang berasal dari British. Apabila doktor tidak dapat membantu Alexei, Kerabat diraja tersebut (Queen Victoria) mencari di mana-mana untuk mendapatkan bantuan, akhirnya beralih kepada kawan baiknya, Anna Vyrubova, untuk mendapatkan bantuan Rasputin penyembuh petani berkarisma pada tahun 1905. Beliau dikatakan memiliki keupayaan untuk menyembuh melalui doa dan sememangnya dapat memberi budak lelaki itu sedikit kelegaan, di sebalik ramalan doktor bahawa dia akan mati. Setiap kali budak lelaki itu mempunyai kecederaan yang menyebabkan dirinya pendarahan dalaman atau luaran, queen victoria telah memanggil Rasputin dan Tsarevich kemudiannya berjaya menyembuhkan budak lalaki tersebut. Ini menjadikan Rasputin dimata ramai bahawa ianya kelihatan penyembuhan dirinya berkesan.


Kebanyakan mereka meragui rasputin mendakwa bahawa dia melakukannya dengan hipnosis, yang mana dalam satu kajian sebenarnya telah terbukti untuk mengurangkan gejala kerana ia merendahkan tahap tekanan serta dengan itu mengurangkan simptomatologi hemofilia. Walau bagaimanapun, semasa krisis terutamanya di kubur Spała di Poland dalam1912, Rasputin menghantar telegram dari rumahnya di Siberia, yang dipercayai telah mengandungi nasihat bagi meringankan penderitaan putera muda. Tips pragmatik beliau termasuk cadangan seperti "Jangan biarkan doktor mengganggu beliau terlalu banyak; biarlah dia berehat" Ini dianggap telah membantu Alexei untuk berehat dan membolehkan proses penyembuhan semula jadi kanak-kanak tersebut dengan sendiri didalam bilik.Yang lain pula membuat saranan yang kurang berkemungkinan bahawa dia telah menggunakan lintah untuk mencuba untuk merawat budak lelaki tersebut. Seperti air liur lintah mengandungi anticoagulants seperti hirudin, rawatan ini paling mungkin telah memburukkan lagi hemofilia itu bukannya memberikan kelegaan. Diarmuid Jeffreys telah menegaskan bahawa cadangan penyembuhan Rasputin termasuk menghentikan pentadbiran aspirin, kemudiannya baharu disediakan (sejak 1899) melegakan kesakitan (analgesik) "keajaiban ubat".Seperti aspirin adalah satu antikoagulan, dimana campuran ini akan memburukkan hemarthrosis dan menyebabkan bengkak dan kesakitan sendi.

Tsar merujuk kepada Rasputin sebagai "kawan kita" serta "manusia suci", tanda amanah bahawa keluarga itu telah diletakkan dalam dirinya. Rasputin mempunyai pengaruh yang besar secara peribadi dan politik ke atas Alexandra, serta Tsar dan Ratu Victoria menganggap dirinya seorang Tuhan serta nabi agama. Alexandra datang mempercayai bahawa Tuhan bercakap kepada beliau melalui Rasputin. Sudah tentu, hubungan ini juga boleh dilihat dalam konteks yang sangat kuat, tradisional, umur berusia antara Gereja Ortodoks Rusia serta kepimpinan negeri Rusia. Satu lagi faktor penting adalah mungkin berasal dari Jerman Protestan raja wanita. Beliau pasti sangat terpesona dengan pandangan baru Ortodoks - agama Ortodoks meletakkan banyak iman dalam kuasa penyembuhan doa.

Rasputin dengan segera menjadi tokoh kontroversi dan semakin terlibat dalam paradigma perjuangan ketara politik melibatkan pendukung kerajaan, anti-pendukung kerajaan, revolusioner dan lain-lain kuasa politik dan kepentingan. Beliau dituduh oleh orang ramai terkenal sebagai pesalah laku, bermula dari kehidupan seksual yang tidak terbatas (termasuk merogol seorang biarawati) yang tidak wajar kepada penguasaan politik ke atas keluarga diraja. Malah sebelum ketibaan beliau di St Petersburg pada tahun 1903, bandar ini yang liar terpesona dengan mistisisme dan dimana bangsawan telah taksub dengan perkara yang ghaib. Walaupun terpesona olehnya, Saint Petersburg dan golongan elit tidak menerima Rasputin secar meluas. Dan menganggap beliau tidak patut berada dengan keluarga diraja, malah rasputin dan Gereja Ortodoks Rusia mempunyai hubungan yang sangat tegang. The Holy Synod kerap menyerang Rasputin, menuduhnya mengamalkan pelbagai amalan-amalan yang tidak bermoral atau jahat.

Walaupun ia adalah satu gambaran yang lazim bahawa Rasputin yang dibunuh atas sebab-sebab politik, butir-butir mengenainya adalah tidak jelas. Menurut buku Raja Greg 1996 The Man Who Killed Rasputin, satu cubaan sebelumnya ke atas kehidupan Rasputin yang telah gagal: Rasputin yang melawat isterinya dan kanak-kanak di Pokrovskoye, kampung halamannya di sepanjang Sungai Tura di Siberia. Pada 29 Jun, 1914, selepas melawat gereja bersama, beliau telah diserang secara tiba-tiba dengan Khionia Guseva, bekas pelacur yang telah menjadi pengikut sami Iliodor. Iliodor, merupakan seorang kawan kepada Rasputin, namun telah membesar dengan tingkah laku membenci rasputin dan beliau bercakap mengenai menghormati  keluarga diraja dan telah merayu kepada wanita yang telah dirosakkan oleh Rasputin untuk membentuk satu kumpulan sokongan bersama. Guseva menusuk pisau ke dalam abdomen Rasputin, dan usus beliau digantung daripada apa yang kelihatan seperti luka seorang manusia. Yakin dengan kejayaan beliau, Guseva kononnya menjerit, "Saya telah membunuh Dajjal!"
Selepas pembedahan intensif, bagaimanapun, Rasputin pulih. Ia berkata hidup beliau bahawa "jiwa muzhik ini dikutuk yang dijahit pada tubuhnya." Anak perempuannya, Maria, diamati dalam riwayat beliau bahawa dia tidak pernah menjadi orang yang sama selepas itu dan kerap mengambil candu untuk melegakan kesakitan.


Felix Yusupovs
Pembunuhan Rasputin telah menjadi satu legenda, sesetengah menyatakan ia mungkin diada-adakan, oleh lelaki yang membunuhnya, itulah sebabnya ia telah menjadi begitu sukar untuk membezakan perjalanan sebenar mengenai peristiwa tersebut. Tarikh kematian Rasputin direkodkan dengan tidak menentu sama ada 17 Disember, 1916 atau 29 Disember, 1916. Perbezaan ini timbul disebabkan oleh hakikat bahawa wujudnya kalendar Gregorian (Gaya Baru) tidak diperkenalkan ke Soviet Rusia sehingga tahun 1918. Menurut kalendar Gregorian percubaan awal untuk membunuh Rasputin mungkin telah bermula sebelum tengah malam pada 29 Disember walaupun dia mungkin telah meninggal dunia pada awal pagi 30 Disember tahun 1916. Apa yang diketahui setelah memutuskan bahawa pengaruh Rasputin iaitu Queen Victoria telah membuat satu ancaman kepada empayar, sekumpulan bangsawan yang diketuai oleh Putera Felix Yusupov, yang Grand Duke Dmitri Pavlovich, dan ahli politik sayap kanan Vladimir Purishkevich terlibat dalam pembunuhan Rasputin di Palace Moika. Kumpulan tersebut membawa rasputin dan lain-lain di mana mereka dihidangkan dengan kek dan wain merah yang dicampur dengan sejumlah besar cyanide. Menurut legenda, Rasputin tidak terjejas oleh racun tersebut, walaupun Vasily Maklakov telah dibekalkan racun yang cukup untuk membunuh lima lelaki. Sebaliknya, kenyataan Maria menegaskan bahawa, jika bapanya tidak makan atau minum racun, ia tidak berada di dalam kek atau wain kerana, selepas serangan oleh Guseva, dia mengalami hyperacidity dan mengelak pengambilan gula yang berlebihan. Malah, beliau menyatakan keraguan bahawa dia telah diracun sama kali.

Bertekad untuk menyelesaikan kerja yang telah dirancang, Putera Yusupov menjadi bimbang tentang kemungkinan bahawa Rasputin masih hidup dan tiada masa untuk menyembunyikan tubuhnya. Yusupov berlari naik atas dan berbincang dengan yang lain dan kemudian datang kembali ke bawah untuk menembak Rasputin melalui belakang dengan pistol. Rasputin jatuh, dan mereka meninggalkan istana untuk seketika. Yusupov, yang telah dibiarkan tanpa kot, memutuskan untuk kembali untuk mendapatkan satu dan patah balik ke di istana, dia pergi untuk memeriksa pada badan yang telah dibunuh tersebut. Tiba-tiba, Rasputin membuka matanya di depan Yusupov. Dia menyambar Yusupov dan cuba untuk mencekik dia. Pada masa itu, bagaimanapun rakan subahat yang lain tiba dan melepaskan tembakan pada Rasputin. Selepas dipukul tiga kali di belakang, dia jatuh sekali lagi. Memandangkan mereka menghampiri tubuhnya, mereka mendapati bahawa rasputin masih hidup dan berjuang untuk bangun. Sesetengah kenyataan mengatakan bahawa pembunuh beliau juga memutuskan zakarnya. Selepas mengikat tubuhnya dan membungkus beliau dalam permaidani, mereka melemparkan dia ke Sungai Neva berais dan ini menyebabkan beliau mati lemas di sungai.Tiga hari kemudian jasad Rasputin yang diracuni, ditembak empat kali, dipukul, dan lemas, telah dijumpai dan diambil keluar dari sungai. Autopsi ditubuhkan bahawa punca kematiannya adalah lemas dan mendapati bahawa dia memang telah diracun bahawa racun sahaja sepatutnya cukup untuk membunuhnya. Terdapat laporan mengatakan selepas mayatnya autopsi, air telah ditemui dalam paru-paru dan ini menyokong idea bahawa dia masih hidup sebelum dilemparkan ke dalam sungai.

Butiran pembunuhan yang diberikan oleh Felix Yusupov tidak pernah diberikan penelitian secara terperinci. Beliau mengubah beberapa kali kenyataan beliau, kenyataan yang diberikan kepada St Petersburg polis, kenyataan yang diberikan semasa dalam buangan di Crimea pada tahun 1917 - 1927  dan akhirnya kenyataan yang diberikan di bawah sumpah kepada juri fitnah pada tahun 1934 dan 1965 semua kelihatan berbeza  dan sehingga baru-baru ini tiada lain yang boleh dipercayai melainkan teori berasaskan bukti telah disediakan.

Menurut satu laporan yang diterbitkan pada 1916 laporan bedah siasat oleh Profesor Kossorotov, serta ulasan oleh Dr Vladimir Zharov pada tahun 1993 dan Profesor Pounder Derrick dalam 2004/05, tiada racun aktif ditemui dalam perut Rasputin. Satu penjelasan yang mungkin menjadi bahawa cyanide dalam kek telah mengewap disebabkan oleh suhu tinggi.

Ianya juga tidak boleh ditentukan dengan kepastian bahawa dia mati lemas dimana air yang ditemui dalam paru-paru beliau adalah biasa bukan khusus autopsi mencari. Ketiga-tiga sumber bersetuju bahawa Rasputin secara sistematik dipukul dan diserang dengan senjata berbilah, tetapi yang paling penting, terdapat percanggahan mengenai bilangan dan peluru daripada pistol yang digunakan.


2 comments:

  1. der, mananya entry end 2012 ko?? meh tinggalkan link tu kat aku..blh aku baca...apa kenangan pahit manis ko setahun tuh.......kongsi ngn kawan2 lain.......

    ReplyDelete
  2. dah bwat dah follow pon.........he..he.. aku yang ke 500 follow awak ada hadiah tak........

    ReplyDelete

Setiap Manusia mempuyai Kesilapan, Aku memperbaiki Kesilapan itu Dari Komen Anda walau sepedas manapun..........!