Thursday, 24 January 2013

KERETA KLASIK YANG COOL
Sebuah kereta klasik adalah sebuah kereta yang lama atau old school car but still cool, definisi yang sebenar adalah berbeza-beza di serata dunia.. Kelab Kereta Klasik Amerika menegaskan bahawa kereta mesti berusia antara 20 dan 40 tahun untuk menjadi klasik, manakala kereta 45 tahun dan lebih old school jatuh ke dalam Kelas Antik. Dalam julat 'kereta klasik' UK dari Veteran (pra perang dunia pertama), Vintage (1919-1930), Post-Vintage (1930-an). Post second perang dunia kereta yang tidak begitu ditetapkan.
so.......... here the most coolest classic car yang sempat aku cari, not just cool but........ awesome!


1.Pontiac Bonneville Special

Pontiac Bonneville Special adalah sebuah kereta konsep khas yang dibina dan dilancarkan di General Motors Motorama dalam 1954, kereta Pontiac yang pertama mempunyai 2 seater sports yang pernah dihasilkan. Direka oleh pereka terkenal Harley J. Earl dan dibina oleh Homer C. LaGassey Jr dan Paul Gilland, "Special" adalah sebuah kereta eksperimen, dua pintu, grand touring sport coupe  yang menggabungkan penemuan gaya inovatif seperti kanopi all-plexi dengan gull-wing panel pada badan fibreglass yang kelihatan anggun. Nama "Bonneville" telah diilhamkan oleh Earl Bonneville Salt Flats di Utah manakala pemerhatian speed trials juga ditempat yang sama.
Dua prototaip "Special", satu dicat emerald green dan satu lagi metallic bronze, telah dibina dengan tujuan untuk dilancarkan secara serentak di Grand Ballroom Waldorf di New York dan Pan Auditorium Pasifik di Los Angeles pada tahun 1954.


Reka bentuk Istimewa telah menarik dorongan visual dari Amerika yang tertarik dengan reka bentuk yang berhubung dengan aeronotika dan roket pada tahun 1950-an, menggunakan profil terowong angin inspirasi dan high-tech bright work di seluruh badan, hud dan gril. Kaca dilindungi lampu ceruk, dua baris jalur hiasan pada tetingkap pada fenders dan berkembar jalur Perak pada hud yang membawa fungsi penceduk udara adalah antara ciri-ciri yang paling berbeza. Gaya hujung belakang adalah petunjuk yang paling over-the-top visual. Disediakan antara dua sirip fender yang agak berani ultramoden ekzos berkembar chrome-ports, Serupa dengan Porsche hari ini, dan enclosure with space-age wheel disc yang memberikan kereta penampilan berkuasa jet.


2.DeLorean DMC-12DeLorean DMC-12 (biasanya dirujuk hanya sebagai The DeLorean kerana ia adalah satu-satunya model yang pernah dihasilkan oleh syarikat tersebut) merupakan sebuah kereta sports yang dibina oleh Syarikat DeLorean John DeLorean Motor untuk pasaran Amerika pada 1981-82. Menampilkan pintu gull-wing  dengan kaca "underbody", yang bukan struktur panel keluli tahan karat dilekatkan, kereta menjadi ikon untuk penampilan versi diubahsuai sebagai mesin masa dalam Back to the Future film trilogy..
Prototaip pertama muncul pada bulan Oktober 1976, dan pengeluaran secara rasmi bermula pada tahun 1981 di Dunmurry, pinggir bandar selatan barat Belfast, Ireland Utara. Semasa penghasilan, ciri-ciri beberapa kereta telah berubah, seperti gaya hud, roda dan dalaman. Kira-kira 9,000 DMC-12s telah dibina sebelum pengeluaran dihentikan pada tahun 1982.Reka bentuk badan DMC-12 merupakan produk Giorgetto Giugiaro Rekabentuk Ital dan berpanel dalaman SS304 keluli tahan karat. Kecuali untuk tiga kereta bersalut emas 24-karat, semua DMC-12s didedahkan dengan cat atau clearcoat.  Painted DeLoreans memang wujud, walaupun semua dicat selepas kereta dibeli dari kilang. Beberapa ratus DMCS dihasilkan tanpa panel tahan karat, bagi pekerja latihan, dan dirujuk sebagai Black Car atau Mules, merujuk kepada panel kaca hitam bukannya tahan, walaupun ianya tidak pernah dipasarkan. Calar kecil di badan panel keluli tahan karat boleh dikeluarkan dengan pad bukan logam  ( pad logam boleh meninggalkan zarah besi tertanam dalam keluli tahan karat yang boleh memberikan penampilan tahan karat "berkarat"). Panel keluli tahan karat adalah tetap bagi plastik bertetulang kaca (GRP, gentian kaca) monocoque underbody. Underbody dilekatkan bagi casis double-Y bingkai, yang berasal dari platform Lotus Esprit.


3.GM Futurliner Parade of Progress


GM Futurliners bas diolah semula dan direka dalam tahun 1940-an oleh Harley Earl untuk General Motors. Telah digunakan dalam GM's Parade of Progress, bagi mengembara di seluruh Amerika Syarikat mempamerkan kereta baru dan teknologi. Futurliners telah digunakan pada 1940-1941 dan sekali lagi 1953-1956. Sebanyak 12 telah dibina, dan 9 masih dikenali dan wujud pada tahun 2007.
Setiap Futurliner dipaparkan dalam kemajuan moden dalam bidang sains dan teknologi seperti enjin jet, bunyi stereoponis, ketuhar gelombang mikro, televisyen dan banyak lain-lain inovasi moden pada masa itu.
Parade or progress telah dihentikan pengeluaranya pada Perang Dunia Kedua. Kebanyakan Kenderaan telah diubahsuai oleh GM dan Parade disambung semula pada tahun 1953, dan telah dihentikan pada tahun 1956, menjadi mangsa teknologi Futurliners.

0 comments:

Post a Comment

Setiap Manusia mempuyai Kesilapan, Aku memperbaiki Kesilapan itu Dari Komen Anda walau sepedas manapun..........!