Friday, 4 January 2013

KEKEJAMAN BERGEN BELSEN ( FILEM )
Bergen-Belsen (atau Belsen) adalah sebuah kem konsentrasi Nazi dimana dalam zaman sekarang dikenali sebagai Lower Saxony di barat laut jerman, barat daya bandar Bergen berhampiran Celle. Asalnya ditubuhkan sebagai kem tawanan perang, pada tahun 1943 sebahagian daripada ia menjadi sebuah kem tahanan. Pada asalnya ini adalah satu "kem pertukaran", di mana tebusan Yahudi telah dijalankan dengan tujuan pertukaran antara banduan untuk tahanan perang Jerman yang diadakan di luar negara. Akhirnya, kem tersebut telah diperluaskan untuk menampung orang-orang Yahudi dari kem-kem tahanan lain.

Pada mulanya ianya ditubuhkan untuk digunakan kem orang-orang pelarian yang berdekatan, tetapi ia merupakan yang paling biasa dikaitkan dengan kem tahanan. Dari tahun 1941 hingga 1945 hampir 20,000 tahanan Rusia perang dan 50,000 lagi tahanan meninggal dunia di kem tersebut, sehingga 35,000 daripada mereka mati akibat penyakit tipus pada bulan pertama tahun 1945, sejurus sebelum dan selepas pembebasan.


Kem tersebut telah dibebaskan pada 15 April, 1945 oleh Bahagian Berperisai British ke-11,  Mereka menemui sekitar 53.000 banduan di dalam kem tersebut dimana kebanyakan mereka kebuluran dan sakit tenat, dan lagi 13,000 mayat berlimpangan di sekitar kem tersebut. kengerian kem, didokumenkan di dalam filem dan gambar dan secara umum membuat nama "Belsen" lambang jenayah Nazi di paparkan di negara-negara Barat pada tahun 1945.

Pada tahun 1935, Pasukan Wehrmacht memulakan pembinaan berdekatan kompleks ketenteraan yang besar kepada bandar Bergen yang ketika itu Provinsi di Hanover. Ianya menjadi kawasan latihan tentera yang terbesar di Jerman dan telah digunakan untuk latihan kenderaan berperisai, berek tentera disiapkan pada tahun 1937. Kem tersebut telah beroperasi secara berterusan sejak itu dan hari ini dikenali sebagai Kem Hohne atau Bergen-Hohne Kawasan Latihan. Ia digunakan oleh Angkatan Tentera British.

Pekerja yang telah membina bangunan asal telah ditempatkan di kem-kem berhampiran Fallingbostel dan  Bergen-Belsen Pembinaan Kem Tentera. Setelah kompleks tentera tersebut telah siap pada tahun 1938/39, kem pekerja tidak digunakan lagi. Walau bagaimanapun, selepas menyerang Poland pada September 1939, Pasukan Wehrmacht mula menggunakan pondok sebagai tawanan perang kem.

Kem pondok tersebut berhampiran Fallingbostel dikenali sebagai Stalag XI B merupakan salah satu kem yang terbesar Wehrmacht POW, menempatkan sehingga 95.000 banduan daripada pelbagai negara. Dalam Jun 1940, tawanan perang Belgium dan Perancis telah ditempatkan di Bergen, sekali lagi Jerman bersedia untuk menyerang Kesatuan Soviet, menjadi sebuah kem bebas yang dikenali sebagai Stalag XI-C. Ia bertujuan untuk menempatkan sehingga 20,000 tawanan perang Soviet dan merupakan salah satu daripada tiga kem di kawasan tersebut. Manakala yang lain pula adalah di Oerbke (Stalag XI D (321) dan Wietzendorf (Stalag XD (310). Pada akhir Mac 1942, kira-kira 41.000 tawanan perang Soviet telah meninggal dunia pada akibat kelaparan, keletihan dan penyakit. Menjelang akhir perang, jumlah orang yang mati telah meningkat kepada 50,000. Apabila kem tersebut di berhenti operasinya pada awal tahun 1945, dimana Wehrmacht disyerahkan kepada SS, tanah perkuburan yang mengandungi lebih 19.500 banduan soviet telah mati.

Pada musim panas 1943, Stalag XI C (311) telah dibubarkan dan Bergen-Belsen menjadi kem cabang kepada Stalag XI B. Ianya dikendalkan sebagai hospital untuk semua tawanan perang Soviet di rantau tersebut sehingga Januari 1945. Penghuni-penghuni lain / pesakit tentera Itali internees dari Ogos 1944 dan berikutan penindasan Kebangkitan Warsaw pada Oktober 1944, kira-kira 1,000 anggota Tentera Utama Poland telah dipenjarakan di bahagian yang berasingan di kem tersebut.Pada bulan April 1943, sebahagian daripada kem Bergen-Belsen telah diambil alih oleh Pentadbiran Main Office (SS Wirtschafts-Verwaltungshauptamt; WVHA). Ia dengan itu telah menjadi sebahagian daripada sistem kem tahanan, dijalankan oleh SS Schutzstaffel tetapi ia menjalankan kes khas.Pada mulanya telah ditetapkan Zivilinterniertenlager ("kem Pengasingan awam"), pada Jun 1943 ia telah ditukar Aufenthaltslager ("holding camp"), sejak Konvensyen Geneva menetapkan bahawa jenis kemudahan mesti terbuka untuk diperiksa oleh jawatankuasa antarabangsa. Holding Camp adalah untuk orang-orang Yahudi yang bertujuan  ditukar kepada orang awam Jerman interned di negara-negara lain, atau untuk mata wang. Bahigian kem tersebut dibahagikan ke dalam beberapa subseksyen untuk kumpulan individu ("Hungarian camp" kem khas untuk Poland Yahudi, "special camp" untuk Poland Yahudi,  "neutrals camp" untuk warga negara berkecuali dan "Star camp" untuk Belanda Yahudi). Antara musim panas 1943 dan Disember 1944 sekurang-kurangnya 14.600 orang Yahudi, termasuk 2.750 kanak-kanak yang telah dipindahkan ke kem induk Bergen-Belsen.

Apabila British dan Kanada menyerang Bergen-Belsen pada tahun 1945, tentera Jerman meminta rundingan di zon gencatan senjata dan pengecualian di sekitar kem untuk mencegah penyebaran penyakit tipus. Pada April 11, 1945 Himmler bersetuju untuk mengadakan serahan kem tanpa sebarang pertarungan. Wakil Wehrmacht membuat rundingan dengan British pada 8hb Kor. Pada kira-kira 1 pagi, 13 April, satu perjanjian telah ditandatangani, menetapkan kawasan seluas 48 kilometer persegi (19 batu persegi) di sekitar kem sebagai zon yang berkecuali. Apabila tentera British dan Kanada memasuki kawasan tersebut mereka menjumpai beribu-ribu mayat bergelimpangan dan dikuburkan dan (termasuk kem-kem satelit) sekurang-kurangnya 53.000 penghuni akut akibat sakit dan kebuluran. Tentera British telah menerangkan keadaan kawasan tersebut oleh Dimbleby BBC Richard, yang menyertai mereka:

...Here over an acre of ground lay dead and dying people. You could not see which was which... The living lay with their heads against the corpses and around them moved the awful, ghostly procession of emaciated, aimless people, with nothing to do and with no hope of life, unable to move out of your way, unable to look at the terrible sights around them ... Babies had been born here, tiny wizened things that could not live ... A mother, driven mad, screamed at a British sentry to give her milk for her child, and thrust the tiny mite into his arms, then ran off, crying terribly. He opened the bundle and found the baby had been dead for days. This day at Belsen was the most horrible of my life.

Selepas hari tersebut susulan seterusnya telah dibuat dimana tawanan yang masih hidup telah dikeluatkan dan berpindah kem tentera berhampiran Jerman Panzer, yang menjadi kem Bergen-Belsen DP. Sepanjang tempoh empat minggu, hampir 29000 mangsa telah berpindah ke situ. Sebelum penyerahan itu, mereka telah berjaya memusnahkan fail pentadbiran kem tersebut, sekali gus membasmi bukti yang bertulis. Kakitangan pihak bersekutu jerman selebihnya kini dipaksa oleh tentera Bersekutu yang bersenjata untuk mengebumikan mayat dalam lubang pada tahun tersebut. Bergen-Belsen kem tahanan kemudiannya dibakar dengan flamethrowing "Bren gun" dan kereta kebal Churchill Crocodile kerana wabak penyakit tipus dan serangan kutu.


Usaha secara besar-besaran telah dilakukan untuk membantu mangsa dengan makanan dan rawatan perubatan, yang diketuai oleh Brigadier Glyn Hughes, Timbalan Pengarah Perkhidmatan Perubatan Tentera 2, manakala 9,000 meninggal dunia pada bulan April, dan menjelang akhir Jun 1945 , 4000 telah meninggal dunia (selepas pembebasan sejumlah 13.994 orang meninggal dunia).

Flamethrowers British memusnahkan berek di Belsen
dimana ianya dibakar selepas pembebasan.
Bekas Pengawal telah memuatkan mayat banduan yang telah
 mati ke sebuah trak untuk dikebumikan, 17-18 April 1945

Sebahagian daripada 60 banduan dan setiap dikendalikan oleh
 dua doktor Jerman dan dua orang jururawat Jerman, di mana
pesakit telah dibasuh dan diasingkan 1-4 MEI 1945
Dr Fritz Klein berdiri di kalangan mayat semasa Mass Grave 3


[Klip video dibawah adalah sebuah filem mengenai pembebasan kem konsentrasi Nazi Bergen-Belsen. part 01 - 12]


0 comments:

Post a Comment

Setiap Manusia mempuyai Kesilapan, Aku memperbaiki Kesilapan itu Dari Komen Anda walau sepedas manapun..........!