Friday, 18 January 2013

ISU SKANDAL PROJEK I.CProjek IC adalah nama yang digunakan di Malaysia untuk menggambarkan dakwaan sistematik pemberian kerakyatan kepada pendatang (sama ada pendatang haram atau undang-undang) dengan memberikan mereka dokumen pengenalan yang dikenali sebagai IC (kad pengenalan), dan seterusnya, MyKad. Amalan yang dikatakan berpusat di negeri Sabah di Malaysia Timur. Istilah ini digunakan terutamanya oleh media serta lain-lain pengulas politik dan orang awam. Satu lagi istilah yang digunakan ialah Projek M, di mana "M" dirujuk untuk Mahathir Mohamad, bekas Perdana Menteri Malaysia kerana didakwa terlibat dalam menerajui projek ini. Objek dakwaan Projek IC adalah untuk mengubah corak demografi Sabah untuk membuat ia lebih memihak kepada kerajaan yang memerintah dan parti-parti politik tertentu, terutama yang berkaitan untuk mengubah corak mengundi pilihanraya. Bekas Dewan Rakyat senator dan ADUN Chong Eng Leong mendakwa pada tahun 2012 bahawa terdapat 700,000 "Projek IC warganegara" dan 200,000 daripada mereka berada di daftar pemilih negeri.

Projek, dalam bentuk yang meluas dan intensif, disyaki telah bermula pada awal 1990-an selepas kemasukan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) ke dalam politik Sabah. Walau bagaimanapun, terdapat juga dakwaan imigresen besar-besaran dan penaturalisasian migran dalam tahun 1970 di bawah kerajaan Pertubuhan Kebangsaan Sabah Bersatu (USNO), dan pada awal 1980-an di bawah kerajaan BERJAYA.Pada skala seluruh negara, imigresen haram sosial utama isu. Masalah ini dikaitkan dengan dakwaan pengundi hantu juga dilihat di bahagian-bahagian lain di Malaysia semasa pilihan raya.

Sabah bersama Sarawak, Singapura dan Malaya bersama-sama membentuk persekutuan Malaysia pada 16 September 1963. Sabah adalah negeri yang berbilang kaum dengan kaum majoriti tidak jelas, tetapi dengan Kadazandusun sebagai kumpulan etnik terbesar. Tidak seperti negeri-negeri lain di Semenanjung Malaysia, majoriti pribumi atau bumiputera di Sabah adalah orang bukan Islam. Pada tahun 1960, negeri ini terdiri daripada.


 • 32% Kadazandusun,
 • 23% Cina,
 • 15.8% umat Islam yang lain,
 • 13.1% Bajau,
 • 5.5% Indonesia
 • 4.9% Murut,
 • 1.6% Filipina
 • 0.4% Melayu

Projek IC tidak begitu bimbang dengan 25% bukan warganegara kerana ini menandakan pendatang tanpa IC Malaysia. Titik utama perdebatan apabila membandingkan statistik bagi tahun 1960 dan 2006 adalah dengan Merujuk kepada peningkatan mendadak "Melayu", serta sebilangan besar "Bumiputera lain". Terdapat juga penurunan ketara dalam peratusan penduduk bukan Islam, iaitu, Kadazandusun, Murut, dan Cina. Selepas Barisan Nasional kembali kuasa pada tahun 1994, sistem penggiliran telah diperkenalkan, di mana jawatan ketua menteri diputar di kalangan wakil-wakil tiga komuniti yang berbeza di Sabah, iaitu kaum Bumiputera Islam, Bumiputera Bukan Islam, dan Cina. Walau bagaimanapun, selepas tahun 2005, BN memutuskan untuk melakukan jauh dengan sistem penggiliran, memberi jawatan kepada wakil UMNO, yang diketuai oleh arus Ketua Menteri Musa Aman. Berikutan pilihan raya 2008 negeri, BN kini mengawal negeri memenangi 59 daripada 60 kerusi Dewan Undangan Negeri yang ditawarkan. Daripada 59 kerusi BN, 32 adalah daripada UMNO, manakala selebihnya dipegang oleh pelbagai pihak yang kebanyakannya bukan Islam.
Modus Operandi


Projek ini merupakan satu perkara yang kompleks yang melibatkan parti-parti politik tertentu serta pelbagai agensi kerajaan termasuk Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia, Jabatan Pendaftaran Negara dan Jabatan Imigresen, yang terletak di bawah bidang kuasa Kementerian Dalam Negeri. Syak wasangka dan tuduhan kepada kewujudan Projek IC bermula pada sekitar pertengahan 1990-an.
Pada tahun 1999, suatu petisyen telah dibuat untuk membatalkan keputusan pilihan raya 1999 negeri untuk kawasan Likas berdasarkan kewujudan beribu-ribu nama yang meragukan yang ditemui pada daftar pemilih. Kerusi dimenangi oleh Parti Maju Sabah (SAPP) calon, Presiden, dan bekas ketua menteri, Yong Teck Lee. SAPP adalah sebahagian daripada pakatan Barisan Nasional. Pempetisyen adalah Chong Eng Leong Parti Bersatu Sabah (PBS), yang tewas di kerusi itu. PBS pada masa itu bukan sebahagian daripada BN. Salah satu daripada saksi pada petisyen itu adalah Mutalib Mohd Daud, bekas Silam Umno Bahagian Setiausaha Eksekutif. Mutalib adalah dari Semenanjung Malaysia yang berhijrah ke Sabah pada tahun 1970-an. Beliau berkata pada petisyen itu bahawa antara 43.000 ahli UMNO yang baru dilantik hanya 14.000 mempunyai kad pengenalan tulen. Mutalib juga telah menulis beberapa buku yang mendedahkan akaun dipersoalkan pemberian kerakyatan kepada warga asing. Antara buku beliau, IC Palsu: Merampas Hak Anak Sabah (1999) (IC Palsu: Mengambil Away Hak rakyat Sabah), Pengundi Untuk Disewa (Pengundi untuk Disewa), IC Projek Agenda Tersembunyi Mahathir '"(2006) (Projek IC? , Agenda Tersembunyi Mahathir?), 007 Lelaki Malaysia Terkini (2007) (Malaysia Akhir).


Saksi lain adalah Pegawai Maklumat Ketua UMNO Karim bin Ghani yang dikatakan telah menulis surat kepada semua cawangan UMNO di Sabah. Surat itu kononnya mengandungi arahan pengendalian Projek IC. Karim mendakwa bahawa dia tidak menulis surat dan tandatangan beliau telah dipalsukan. Hakim bagaimanapun melihat penafian kosong dengan syak wasangka yang mendalam. Hakim yang mempengerusikan petisyen itu, Hakim Muhammad Kamil bin Awang, diperintah memihak pempetisyen dan mengisytiharkan bahawa keputusan 1999 pilihan raya untuk Likas terbatal. Beliau juga menyebut dalam penghakiman beliau bahawa beliau telah menerima arahan melalui telefon mempunyai petisyen melanda tanpa pendengaran-arahan yang dia taat diabaikan. Pada tahun 2007, Sandakan bekas ketua daerah Hassnar Ebrahim membuat kenyataan mengaku terlibat dalam Projek IC. Dia adalah seorang bekas tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri pada tahun 1998. Beliau juga memberi keterangan dalam petisyen itu untuk pembatalan negeri Likas daerah pilihan raya perhimpunan pada tahun 1999. Hassnar telah terdedah dalam butir-butir khusus modus operandi projek yang dia telah menyaksikan. Beliau menyebut mesyuarat rahsia antara Sabah bekas ketua menteri Harris Salleh dan Menteri Persekutuan Megat Junid Megat Ayub di Hong Kong. Hassnar mendakwa bahawa 130,000 pendatang haram diberikan IC pada tahun 1985 sahaja. Beliau juga mendakwa bahawa tujuan operasi adalah untuk meningkatkan penduduk Islam Sabah


Apa yang telah diperkatakan bahawa projek itu adalah dasar rahsia gabungan Barisan Nasional (BN), khususnya Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO), dalam usaha untuk mencapai dominasi politik di negeri ini menggunakan undi pendatang. Pendatang yang dipilih dari orang-orang masyarakat yang lebih rapat akan menyerupai budaya Melayu, atau orang-orang yang paling mudah akan diasimilasikan ke dalam budaya Melayu. Penunjuk utama jika pendatang beragama Islam dan jika mereka bercakap Melayu. Ia telah diakui oleh hakim dalam petisyen 1999 Likas dalam rujukan kepada Ops Gembeling, bahawa sasaran operasi ialah "Melayu asal Bugis". Dalam respons kepada 2007 Pilihan Parlimen Jawatankuasa, berita Malaysia yang popular blog Malaysia Today mengatakan bahawa UMNO telah membuat perjanjian dengan kerajaan Libya dan kumpulan Islam militan Abu Sayyaf di Filipina untuk membawa masuk 1 juta pengundi baru Islam dari Filipina ke Sabah. Bekas Parti Keadilan Rakyat naib presiden Jeffrey Kitingan mendakwa bahawa terdapat 600,000 pendatang asing dengan IC dikeluarkan 1700000 dianggarkan di Sabah. Penduduk dianggarkan di Sabah pada tahun 2006 adalah 2.997.000. Kebanyakan warga asing di Sabah adalah dari Indonesia dan Filipina.Langkah Diambil

Sepanjang Tempoh 1990-an, beberapa pegawai kerajaan telah ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri untuk penglibatan mereka dalam Projek IC. Satu Jawatankuasa Pilihan Parlimen mengenai Integriti telah ditubuhkan untuk mendengar keterangan beberapa tahanan pada Februari 2007. Jawatankuasa itu dipengerusikan oleh Ahli Sabah Parlimen, Tan Sri Bernard Dompok. Pada 16 Mei, 2007, Dompok berhenti sebagai pengerusi jawatankuasa atas perselisihan pada fungsi dan skop jawatankuasa,  khususnya, atas keengganan Jabatan Pendaftaran Negara untuk hadir di hadapan jawatankuasa itu. Kemudian, penemuan jawatankuasa itu tidak pernah dibuat awam.

Pada bulan Mei 2008, Ahli Parlimen (MP) Lim Kit Siang yang dibentangkan usul untuk menubuhkan sebuah Suruhanjaya Diraja untuk menyiasat masalah yang berkaitan dengan pendatang tanpa izin di Sabah. Usul itu bagaimanapun ditolak oleh Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Ronald Kiandee berkata bahawa usul itu adalah tidak relevan dan telah dibentangkan pada masa yang salah. Beberapa Ahli Parlimen dari Sabah memberikan sambutan yang suam ke arah gerakan yang dicadangkan sebaliknya lebih suka Jawatankuasa Pilihan Parlimen yang akan memerlukan penglibatan Ahli Parlimen yang dipilih, terutama dari Sabah. Selepas itu, Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengumumkan penubuhan sebuah jawatankuasa kabinet berkuasa tinggi yang dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk menyelesaikan perkara ini. Walau bagaimanapun, ahli politik kanan Sabahan Chong Eng Leong berhujah bahawa jawatankuasa yang serupa telah ditubuhkan pada tahun 2000 dan 2006 tanpa memdapat sebarang hasil . Persatuan Pengguna Sabah dan Labuan (CASH) berpendapat bahawa pengumuman, antara lain, penubuhan jawatankuasa kabinet, perkhidmatan bibir semata-mata untuk menenangkan rakyat Sabah.


Terdapat telah beberapa tindakan keras kerajaan operasi mengusir pendatang haram sejak tahun 1990-an. Tindakan keras terbaru adalah disebabkan untuk memulakan bagi bulan Ogos 2008. Operasi-operasi ini yang akan berfungsi untuk mengusir pendatang tanpa dokumentasi yang betul seperti IC atau permit kerja yang sah. ianya bukan menyampaikan untuk menangani isu Projek IC.

Pada 1 Jun 2012, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan bahawa kerajaan persekutuan telah bersetuju untuk menubuhkan sebuah Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) untuk menyiasat masalah yang berkaitan dengan imigresen haram di Sabah. Peguam Negara Malaysia telah diamanahkan untuk menarikTerma Rujukan (TOR) untuk tujuan suruhanjaya itu. Pada 11 Ogos 2012, kerajaan secara rasmi mengumumkan pembentukan RCI termasuk ahli-ahli suruhanjaya itu dan Tors. Pengulas politik telah diperhatikan bahawa RCI muncul sebagai reaksi spontan kepada Pembelotan beberapa ahli politik BN Sabah, yang meletak jawatan sebagai protes hanya beberapa hari lebih awal kerana keengganan kerajaan persekutuan untuk berurusan dengan masalah imigresen di Sabah.


Maklumat Lanjut di Sabahkini.net


1 comments:

 1. Nie Baru isu projek I.C di sabah Blom lagi isu panas-2 yang membabitkan kerajaan......! :-b

  ReplyDelete

Setiap Manusia mempuyai Kesilapan, Aku memperbaiki Kesilapan itu Dari Komen Anda walau sepedas manapun..........!