Tuesday, 29 January 2013

FILEM ANIMASI PENDEK


Tidak kira berapa pun umur anda, saya pasti ramai antara anda pasti sukakan animasi dan kartun. Teringat masa kanak-kanak dulu setiap petang buka TV turn on channel Cartoon Network. Lebih-lebih lagi daripada apa yang didapati di saluran kabel tempatan seperti Astro dan sebagainya, banyak animasi yang menarik boleh didapati di Youtube! Filem pendek khas, kerana ramai daripada mereka datang dengan cerita yang menarik.

Senarai di bawah merupakan antara filem pendek animasi popular yang anda mesti tonton. Terdapat banyak filem animasi pendek yang menarik di Youtube, jadi jika anda pernah menonton salah satu daripadanya yang tidak termasuk dalam senarai, sila berkongsi dengan aku didalam komen!


Zero


 Zero adalah animasi stop-motion yang diarahkan oleh Christopher Kazelos. Ia telah memenangi anugerah Animasi Terbaik dari LA Shorts Fest and the Rhode Island International Film, dan telah diterjemahkan ke dalam lebih daripada 35 bahasa semenjak upload di Youtube. Lebih daripada kisah cinta walaupun, Zero juga kelihatan diskriminasi, sebagai cerita membayangkan sebuah dunia di mana status semua orang dalam masyarakat ditentukan oleh bilangan mereka. Dan Ya.............. nombor watak utama kita adalah sifar. Watch this video yang diilhamkan oleh pengembaraan "rags to riches".

Kiwi


Aku tak pasti mana datang nya inspirasi filem in, but one thing’s for sure, it hits that soft spot in your heart.. Dicipta oleh Doni Permedi sebagai sebahagian Animasi Tesis Sarjana, berkisarkan satu usaha burung kecil Kiwi yang mahu tahu apa rasanya untuk terbang. [spoiler] Kita tidak akan mengetahui apa yang berlaku di penghujung filem tersebut!
Lifted"Lifted" tahun 2006 komputer animasi Pixar filem pendek yang diarahkan oleh Gary Rydstrom. Ini adalah filem pertama yang diarahkan oleh Rydstrom, tujuh kali memenangi Academy Award bagi editor bunyi dan pengadun, dan pertama yang dihasilkan oleh Katherine Sarafian. Filem dikeluarkan theatrically dengan Pixar Ratatouille (29 JUN 2007). Lifted salah satu kegemaran aku ia bukan nya betul-betul mangharukan it's funny.

Alma


Alma filem pendek sepanyol 2009 yang dihasilkan oleh ex-Pixar animator Rodrigo Blaas. Ia telah menerima pengiktirafan ketara di anugerah Pesta Fantastic. Perkataan "alma" dalam bahasa Sepanyol bermaksud "jiwa"

Seorang gadis muda berjalan dalam salji di jalan Barcelona. Dia bersandung merentasi dinding dengan nama-nama yang ditulis dalam kapur di atasnya. Beliau menambah namanya, Alma, di dinding. Bertentangan dinding adalah apa yang kelihatan sebagai kedai mainan tertutup. Patung dalam tetingkap kelihatan seperti Alma, dan dia terpesona olehnya............... But don’t get fooled by the light music and the Christmas setting, as the story harbors a dark, chilly twist to it.

Alarm


Aku pasti ramai orang pernah terjadi mengenai perkara di dalam filem pendek ini termasuk aku sekali. Pernah cuba set penggera anda pada beberapa kali untuk memastikan bahawa anda bangun pada masanya? Watak utama di sini menjadikan ia ke tahap yang berbeza kerana dia set up beberapa jam penggera. Dan bukan hanya di dalam bilik tidur but all over the house!

Dicipta oleh Mesai, dan animasi pasukan bebas di Korea dengan pengarah Moo-hyun Jang, menonton video untuk mendapatkan idea tentang bagaimana anda melihat pada waktu pagi apabila anda "berjuang" dengan jam penggera anda. Nah..............


Geri's Game


Geri, watak utama dalam filem bermaincatur terhadap dirinya sendiri pada musim luruh di taman. Jadi bagaimana anda sebenarnya menang dalam permainan catur terhadap diri sendiri? Watch till the end untuk mengetahui. Filem pendek telah memenangi Filem pendek Best animasi  1997 Academy Awards. Dan oh........, satu perkara remeh sedikit di sini: Geri muncul di Toy Story 2 sebagai lelaki yang tetap sehingga Woody.


French Roast

Filem pendek ini datang dengan pengajaran moral  don’t judge a book by its cover. Dicipta oleh Fabrice O. Jubert, animator yang digunakan untuk bekerja di DreamWorks, French Roast adalah tentang seorang ahli perniagaan bertaraf tinggi yang terlupa membawa dompet beliau manakala well he get some kopi di kedai kopi mewah. Masa dalam mencari penyelesaian tanpa mendapat malu, beliau terus memesan kopi. Sebagai dan kopi seterusnya, protagonis bertemu beberapa watak-watak dalam filem yang akhirnya membantu dia keluar dari kesusahan tersebut. French juga telah dicalonkan untuk Filem Terbaik Animasi ringkas di 2009 Academy Awards.
Kalau Suka Klik...........!

1 comment:

  1. Haha,samer arh dgn aku Dude..antare yg ats hnye Zero yg aku pilih
    dn aku suker karya Aniboom

    ReplyDelete

Setiap Manusia mempuyai Kesilapan, Aku memperbaiki Kesilapan itu Dari Komen Anda walau sepedas manapun..........!