Thursday, 31 January 2013

ANTARA FILEM YANG DIHARAMKAN


[AMARAN: beberapa klip video dalam senarai ini mengandungi adegan yang amat ganas atau mengganggu.] Untuk hampir keseluruhan sejarah pengeluaran filem, filem tertentu telah diharamkan oleh penapisan filem atau organisasi kajian atas sebab-sebab politik atau moral. Biasanya, sebuah filem yang diharamkan melalui penyuntingan untuk membuang adegan yang jelas, dan kemudian dikeluarkan semula. Entri berikut termasuk filem-filem yang pada satu ketika, telah dibenarkan untuk tontonan umum.

Nota: Semua filem dibawah sudah aku tengok, memang mengerikan dan menjijikan........!


Grotesque

Merupakan filem seram jepun pada 2009. Plot Cerita berlandaskan kehidupan pasangan  kekasih yang diculik, whilst on their first date and are subjected to horrific torture by their insane kidnapper. Because of extremely disturbing footage dimana biji mata ditarik keluar hidup-hidup dan adegan pemotongan Grotesque diharamkan di kebanyakan negara, termasuk UK. Filem ini telah dikritik kerana melibatkan penceritaan yang sedikit atau pembangunan watak.
The Human Centipede 2

Filem seram 2011 yang ditulis dan diarahkan oleh Tom Six (Dutch filmmaker). Filem sekuel hingga 2010. Filem ini menceritakan kisah seorang lelaki British yang secar kebetulan terlihat lipan Manusia pertama, dan memutuskan untuk membuat sendiri lipan yang terdiri daripada 12 orang. Ia pada asalnya diharamkan di United Kingdom oleh BBFC kerana kandungan "revolting" tetapi akhirnya diberi perakuan 18 certificate after over 30 cuts were made. Filem ini juga telah diharamkan di Australia untuk tempoh masa yang singkat.

Memberi filem satu Perincian daripada 7 daripada 10, Bloody Disgusting penulis Brad Miska berkata filem itu adalah satu sambutan "cemerlang kepada pengkritik filem seram. Ia membuat satu kenyataan yang kuat bahawa ia adalah hanya filem dan cara kerja beliau terlalu serius.A Serbian Film

Diharamkan di Sepanyol, Norway dan Brazil, Sebuah Filem Serbia boleh dikatakan salah satu filem yang paling kontroversi sepanjang zaman. Faktor penyumbang pengharaman adegan rogol, sumbang mahram dan pembunuhan kanak-kanak. Sebuah Filem Serbia menerima ulasan bercampur dari pengkritik sesetengah yang mengutuk filem kerana keganasan seksual yang melampau seksual. Plot berlandaskan unsur lucah dan penuaan bintang, yang bersetuju untuk mengambil bahagian dalam satu filem terakhir untuk membuat rehat yang bersih dari perniagaan-only to discover that he has been drafted into making a pedophilia themed snuff film, from which there is no escape.The Texas Chainsaw Massacre

Apabila dikeluarkan pada tahun 1974, The Texas Chainsaw Massacre telah diharamkan secara terang-terangan di banyak negara, dan pelbagai pawagam mengharamkan filem selepas selepas menerima aduan mengenai sifat keganasan yang melampau. Filem ini telah dipasarkan sebagai cerita benar untuk menarik penonton yang lebih luas, walaupun plot sepenuhnya fiksyen. Pada hakikatnya filem itu telah diilhamkan oleh jenayah pembunuh bersiri terkenal, Ed Gein, yang mengumpul token daripada mangsa, seperti puting, topeng kulit dan kepala, dan disimpan di rumahnya.


Cannibal Holocaust


Merupakan sebuah filem seram Itali yang diharamkan sehingga ke hari ini di lebih lima puluh negara. Setelah dikeluarkan, pengarah Ruggero Deodata telah ditangkap dan didakwa dengan pembunuhan, selepas khabar angin mengatakan  Cannibal Holocaust was a snuff film, dia kemudiannya dibersihkan daripada semua dakwaan. Filem itu difilemkan di hutan hujan Amazon dan ciri-ciri ahli sebenar suku kaum pribumi.

Plot terdiri daripada carian untuk krew filem dokumentari kaum bumiputera Amazon dan telah hilang selama dua bulan. Tujuh haiwan terbunuh dalam penghasilan filem tersebut. Satu contoh termasuk adegan di mana monyet tupai telah dipancung, dan ahli-ahli suku kaum memakan otak. Cannibal Holocaust juga terlibat adegan pembunuhan grafik, termasuk penyulaan beberapa watak. Ia dianggap sebagai salah satu filem yang paling menjijikkan dalam kewujudan filem.

1 comments:

  1. semuenyer berGenres Thriller kan admin?..
    well,aku nie 'open' dn tak ade msalah pon dgn trailer diatas nim,..cumenyer aku lebih tertumpu kpd Jepun punyer,bg aku..jepun nie mmng ekstrem dn brutal,abis semue nde die nk lebih,..Horror/Hentai/Hot
    kan admin..memandangkan kau lbih arif dri aku..
    kau pun buleh rase sense jepun kan?tgk pd entri kau byknye jepun.. (p)

    ReplyDelete

Setiap Manusia mempuyai Kesilapan, Aku memperbaiki Kesilapan itu Dari Komen Anda walau sepedas manapun..........!