Tuesday, 22 January 2013

10 PENEMBAK HENDAP DIGERUNI

Penembak hendap adalah ahli menembak terlatih yang mengendalikan bersendirian, berpasangan, atau satu pasukan yang mengekalkan rapat visual dengan musuh serta melibatkan sasaran dari kedudukan tersembunyi atau jarak fizikal melebihi keupayaan pengesanan kakitangan musuh, tanpa dikesan. Pasukan penembak hendap beroperasi secara bebas, dengan aset tempur sedikit sokongan daripada unit mereka. Penembak tepat biasanya mempunyai latihan yang sangat terpilih dan khusus serta menggunakan senapang dan optik tinggi ketepatan, serta sering mempunyai aset komunikasi canggih untuk memberi maklumat yang bernilai kembali ke unit mereka.Penyembunyian adalah kunci untuk menjadi penembak hendap yang baik. Sangat terlatih marksmen yang boleh menembak tepat dari jarak yang luar biasa dengan menjalani latihan kepakaran dalam senapang yang tinggi ketepatannya. Di samping itu, mereka dilatih dalam penyamaran, bidang kraf, penyusupan peninjau, dan pemerhatian, menjadikan mereka mungkin satu kehadiran yang paling ditakuti tentera dalam peperangan. Penembak tepat berkesan terutamanya apabila dikerahkan dalam kawasan peperangan bandar, atau peperangan hutan. Berikut adalah senarai sepuluh penembak tepat dalam sejarah dan beberapa tembakan terhebat yang pernah dilepaskan.Thomas Plunkettmeninggal dunia pada tahun 1851

Thomas Plunket meninggal dunia pada tahun 1851 ialah seorang askar Ireland dalam tentera British Rifles rejimen 95. Beliau berkhidmat sepanjang Perang Peninsula serta kemudiannya dalam kempen Seratus Hari 1815.
Beliau dikenang kerana lagu di Cacabelos semasa berundur ke Corunna Moore pada tahun 1809. Berikut Plunket ditembak Général de Perancis Briged Auguste-Marie-François Colbert pada jarak sekitar 600 meter menggunakan senapang Baker. Memberi ketidaktepatan yang luar biasa pada jenis senapang yang digunakan di awal abad ke-19, ia merupakan satu pencapaian yang sangat mengagumkan, atau salah satu kebetulan. Plunkett tidak mahu rakan-rakan tenteranya berfikir mengatakan ianya satu kebetulan atau hanya bertuah jadi dia memutuskan untuk melepaskan tembakan sekali lagi sebelum kembali ke garisan. Well he Reloaded his rifle dan mengambil matlamat sekali lagi kali ini, at the trumpet major yang telah datang untuk membantu jeneral. When this shot also hit its intended target, proving that Plunkett is just one badass marksman, he looked back to his line to see the impressed faces of the others in the 95th Rifles. 

Just for comparison the British soldiers were all armed with ‘Brown Bess muskets’ and trained to shoot into a body of men at 50 meters. Plunkett did 12 times that distance. Twice.


Butiran Dunia


9 Mei 1864, penembak hendap Confederate, Sgt Grace dianggap sebagai satu penembak tepat yang luar biasa pada masa itu, dan apa yang pasti kematian yang paling ironis sasaran dalam sejarah. Ia adalah semasa pertempuran Spotsylvania apabila Grace took aim with his Whitworth British Rifle. Sasaran beliau adalah John Sedgwick (gambar di atas) serta jarak ialah 1,000 meters.... During the beginning of the skirmish, the confederate sharpshooters were causing Sedgwick’s men to duck for coverSeconds Later Grace’s shot hits Sedgwick just under his left eye.. Sedgwick refused to duck and was quoted saying “What? Men dodging this way for single bullets? What will you do when they open fire along the whole line? I am ashamed of you. They couldn’t hit Elephants at this distance.” His men persisted in taking cover. He Repeated “They couldn’t hit elephants at this distance” 
Charles Benjamin "Chuck" Mawhinney (lahir 1949) adalah seorang warga Amerika dilahirkan di Oregon yang berkhidmat di Amerika Syarikat Kor Marin sebagai penembak curi semasa Perang Vietnam. Beliau memegang rekod untuk membunuh yang paling disahkan oleh penembak curi USMC, setelah mencatatkan 103 disahkan membunuh dan 216 "membunuh kemungkinan" daripada tindakan beliau dalam 16 bulan.


Rob Furlong

Koperal Rob Furlong (lahir 1976), seorang pegawai Edmonton polis serta seorang penembak hendap bekas  Batalion 3,  Princess Patricia's Canadian Light Infantry, terkenal untuk memegang-rekod bagi penembak hendap yang terpanjang disahkan membunuh dalam pertempuran, pada 2430 m (2657 ela) ditembak Furlong, yang dilakukan di Lembah Shah-i-Kot semasa Operasi Anaconda Mac 2002, melebihi rekod sebelumnya yang ditetapkan oleh rakan sepasukan Koperal Master Arron Perry oleh 120 m (130 ela). Rekod Furlong ialah melepasi pada bulan November 2009 oleh British penembak hendap Craig Harrison yang menembak pejuang Taliban berturut-turut pada jarak 2475 m (2,707 ela).
Vasily Grigoryevich Zaytsev ( 23 Mac tahun 1915 - 15 Disember 1991) ialah seorang penembak hendap Soviet semasa Perang Dunia II, terkenal terutamanya aktiviti beliau antara 10 November serta 17 Disember 1942, semasa pertempuran Stalingrad. Dia telah membunuh 225 askar dan pegawai tentera Paksi Wehrmacht dan lain-lain, termasuk 11 penembak tepat musuh. Sebelum 10 November, beliau sudah membunuh 32 tentera Paksi dengan pelbagai senapang Nagant Mosin isu standard berkesan 900 meter. Antara Oktober 1942 dan Januari 1943, Zaytsev  kira-kira 400 yang ditembak mati dan ada yang ditembak pada jarak lebih 1000 meter.
 Lyudmila Mikhailovna Pavlichenko, Julai 12, 1916 - October 10, 1974) merupakan seorang penembak hendap Soviet semasa Perang Dunia II. Dikreditkan dengan 309 mangsa yang ditembak, dia dianggap sebagai penembak hendap wanita yang paling berjaya dalam sejarah.

Francis Pegahmagabow MM & Two Bars, (Mac 9, 1891 - 5 ogos, 1952) ialah askar Pertama paling sangat dihiasi bagi keberanian dalam sejarah ketenteraan Canadian serta penembak hendap yang paling berkesan Perang Dunia I. Tiga kali dianugerahkan Pingat Tentera dan tercedera masa pertempuran, beliau adalah seorang ahli menembak pakar dan pengakap, dikreditkan dengan menembak musuh jerman 378. Kemudian dalam kehidupan, beliau berkhidmat sebagai ketua serta ahli majlis bagi Negara Pertama Wasauksing, serta sebagai seorang aktivis dan pemimpin dalam beberapa Bangsa Pertama organisasi. Beliau berutus dengan mencatatkan angka orang asli termasuk Fred Loft, Jules Sioui, Andrew Paull serta John Tootoosis.
Staff Sarjan Adelbert F. Waldron, atau Adelbert F. Waldron III, (Mac 14, 1933 - October 18, 1995) ialah penembak hendap Tentera Amerika Syarikat berkhidmat semasa Perang Vietnam (9 Infantri Div.). Walaupun kurang dikenali, sehingga 2011 Waldron memegang rekod tembakan disahkan oleh penembak hendap dalam sejarah Amerika pada 109 sasaran. Diganti pada tahun 2011 oleh Tentera Laut Chris Kyle dengan 160 sasaran, Carlos Hathcock mempunyai 93 sasaran, Eric R. England 98 dan Chuck Mawhinney mempunyai 103 sasaran tetapi Waldron, serta dengan pengecualian Kyle, ahli-ahli Kor Marin Amerika Syarikat. Waldron ialah salah satu penerima dua kali beberapa Palang Perkhidmatan Cemerlang, kedua-duanya dianugerahkan untuk tindakan yang berasingan pada tahun 1969.
Carlos Hathcock (MEI 20, 1942 - February 23, 1999) merupakan kor marin Amerika Syarikat penembak hendap Sarjan dengan rekod tembakan 93 sasaran dibunuh disahkan. Hathcock rekod dan butiran luar biasa misi beliau telah menjadikan beliau seorang legenda dalam Kor Marin. Kemasyhuran beliau sebagai penembak hendap dan dedikasi beliau untuk menembak jarak jauh membawa beliau untuk menjadi pemaju utama Amerika Syarikat Kor Marin program latihan Sniper. Beliau telah diberi penghormatan dengan mempunyai senapang yang dinamakan sempena nama beliau: varian daripada M21 digelar Springfield Armory M25 White Feather.
Simo Häyhä ( December 17, 1905 - April 1, 2002), digelar "White Death" oleh Red Army, adalah penembak hendap Finland. Menggunakan senapang jenis yang diubahsuai Mosin-Nagant dalam Perang Musim Sejuk, beliau mempunyai bilangan tertinggi direkodkan dalam sasaran membunuh penembak hendap disahkan - 505 sasar dalam mana-mana peperangan utama.

1 comment:

Setiap Manusia mempuyai Kesilapan, Aku memperbaiki Kesilapan itu Dari Komen Anda walau sepedas manapun..........!