Monday, 31 December 2012

NAZI EKSPERIMEN MANUSIA

Nazi experimentations berasaskan manusia merupakan satu siri eksperimen perubatan ke atas sebilangan besar banduan, terutamanya orang Yahudi (termasuk kanak-kanak Yahudi) dari seluruh Eropah, malah dalam beberapa kes Roma, tawanan perang Soviet dan Jerman termasukalah orang kurang upaya bukan Yahudi, oleh rejim Nazi Jerman terutamanya dalam awal tahun 1940-an, semasa Perang Dunia II dan Holocaust. Biasanya, eksperimen mengakibatkan kematian, kecacatan atau hilang upaya kekal, dan oleh yang demikian dianggap sebagai satu contoh penyeksaan perubatan. Di Auschwitz dan kem yang lain, di bawah arahan Dr Eduard Wirths, penghuni yang dipilih telah tertakluk kepada pelbagai eksperimen berbahaya yang telah direka untuk membantu anggota tentera Jerman dalam situasi tempur, membangunkan senjata baru, membantu dalam pemulihan anggota tentera yang telah cedera , dan untuk memajukan ideologi perkauman yang disokong oleh Third Reich. Dr Heim Aribert menjalankan eksperimen perubatan yang sama pada Mauthausen. Carl Værnet diketahui telah menjalankan eksperimen ke atas banduan homoseksual dalam cubaan untuk mengubati homoseksual. Selepas perang, jenayah ini telah dibicarakan dan apa yang dikenali sebagai Percubaan Doktor  dan rasa muak dalam penyalahgunaan yang dilakukan membawa kepada perkembangan Kod Nuremberg etika perubatan.
Eksperimen pada kembar


Eksperimen ke atas kanak-kanak kembar di kem tahanan diwujudkan untuk menunjukkan persamaan dan perbezaan dalam genetik kembar, serta untuk melihat jika tubuh manusia boleh di manipulasi secara semula jadi. Peneraju pusat eksperimen tersebut adalah Josef Mengele, 1943-1944 melakukan uji kaji ke atas hampir 1,500 set kembar yang dipenjarakan di Auschwitz. Manakala Kira-kira 200 individu pula terselamat dalam kajian tersebut. Kebanyakan para pengkaji yang hadir adalah dari Universiti Munich (yang terletak di bandar raya tersebut dimana ianya kekal sebagai salah satu titik tumpuan Adolf Hitler semasa revolusi) mengkaji falsafah dan perubatan dengan penekanan ke atas antropologi dan paleontologi. Mengele menyatakan  "Ianya merupakan satu konsep yang mudah berdasarkan politik (fasisme) akhir sekali menjadi faktor penting dalam hidup saya "  Mengele dengan bongkak menyatakan kekaguman nya itu untuk" konsep yang mudah politik "membawa beliau dengan mencampur pengajian perubatan dan politik sebagai pilihan kerjaya.  Mengele menerima PhD untuk sebuah tesis bertajuk
"Racial Morphological Research on the Lower Jaw Section of Four Racial Groups" yang mana disyorkan bahawa kaum seseorang itu boleh dikenal pasti oleh shape of the jaw. Pertubuhan Nazi menyaksikan pengajiannya itu sebagai satu bakat, dan Mengele telah dipindahkan ke kem tahanan Jerman Auschwitz terletak di Poland yang diduduki pada 30 MEI 1943. Bertentangan dengan kepercayaan umum bahawa  Mengele bukanlah satu-satunya doktor yang ditempatkan di Auschwitz dan juga bukan berpangkat tertinggi,
kapten Dr Eduard Wirths merupakan doktor yang bertanggung jawab di Auschwitz.  Kembar telah diatur mengikut umur dan jantina dan disimpan di berek antara eksperimen, yang mana berkisar daripada suntikan pewarna yang berbeza ke mata kembar untuk melihat sama ada ia akan menukar warna mereka dan secara literal menjahit kembar bersama-sama dalam percubaan untuk mewujudkan kembar siam.
Eksperimen pemindahan tulang, otot, dan saraf

Kira-kira September 1942 hingga 1943 eksperimen yang dijalankan di kem konsentrasi  Ravensbrück, untuk manfaat kepada Angkatan Bersenjata Jerman, untuk mengkaji tulang, otot, dan pertumbuhan semula saraf, dan pemindahan tulang dari seorang ke seorang yang lain. Seksyen tulang, otot, dan saraf telah dikeluarkan daripada subjek pelajaran tanpa menggunakan sebarang ubat bius. Sebagai hasil daripada operasi ini, ramai mangsa mengalami penderitaan yang mengnyisakan, pencacatan, dan hilang upaya kekal.

Eksperimen pembekuan

Pada tahun 1941, Luftwaffe menjalankan eksperimen dengan niat mencari cara untuk mencegah dan merawat hipotermia. Satu kajian yang memaksa subjek bertahan didalam tangki air berisi ais sehingga lima jam.Satu lagi kajian meletakkan tahanan yang berbogel di kawasan terbuka selama beberapa jam dengan suhu serendah -6 ° C (21 ° F). Selain mengkaji kesan fizikal pendedahan sejuk, experimenters juga dinilai kaedah    yang berbeza melalui mangsa yang terselamat. Eksperimen pembekuan / hipotermia dijalankan mengikut arahan pemimpin tinggi Nazi untuk mensimulasikan keadaan tentera yang menderita pada Barisan Timur, sebagai tentera yang bersiap-sedia untuk cuaca sejuk yang akan mereka lalui nanti. Locales pengetua Dachau dan Auschwitz. Dr Sigmund Rascher, seorang doktor yang berpusat di Dachau, dilaporkan terus kepada Reichsführer Heinrich Himmler dan publisiti keputusan eksperimen pembekuan beliau pada sidang perubatan 1942 yang bertajuk "Medical Problems Arising from Sea and Winter". Kira-kira 100 orang dilaporkan telah meninggal dunia akibat eksperimen ini.

Eksperimen Malaria

Februari 1942 hingga April 1945, eksperimen telah dijalankan di kem konsentrasi Dachau untuk menyiasat imunisasi rawatan malaria. Penghuni yang sihat dijangkiti melalui suntikan ekstrak kelenjar lendir nyamuk betina. Selepas dijangkiti penyakit, subjek telah dirawat dengan pelbagai ubat untuk menguji kecekapan relatif mereka. Akibatnya lebih 1,000 orang telah digunakan dalam eksperimen ini dan lebih daripada separuh telah mati.


Eksperimen gas

Antara September 1939 dan April 1945, banyak eksperimen telah dijalankan di Sachsenhausen, Natzweiler, dan kem lain untuk menyiasat rawatan yang paling berkesan untuk luka-luka yang disebabkan gas mustard. Subjek ujian secara sengaja di terdedah kepada gas mustard dan vesicants lain (cth. Lewisite) yang mana subjek dikenakan kebakaran kimia yang teruk. Luka mangsa kemudiannya diuji untuk mencari rawatan yang paling berkesan untuk kesan terbakar gas mustard.


Eksperimen Sulfonamide Julai 1942 hingga September 1943, eksperimen untuk menyiasat keberkesanan sulfonamide, ejen antimikrob sintetik, telah dijalankan di Ravensbrück Luka yang dikenakan ke atas subjek telah dijangkiti dengan bakteria seperti Streptococcus, Clostridium perfringens (agen penyebab dalam gangren gas) dan Clostridium tetani, agen penyebab dalam tetanus. Edaran darah yang diganggu dengan mengikat saluran darah di kedua-dua hujung luka untuk mewujudkan satu keadaan yang serupa dengan luka di medan pertempuran. Jangkitan itu diburukkan lagi dengan cara memaksa iaitu memasukan seratan, kaca, tanah ke dalam luka. Jangkitan itu dirawat dengan ubat sulfonamide dan lain-lain untuk menentukan keberkesanan mereka.


Eksperimen Pensterilan

Hukum untuk Pencegahan genetik keturunan yang rosak telah diluluskan pada 14 Julai 1933, yang mana disahkan pensterilan sukarela individu dengan penyakit yang mendakwa menjadi keturunan: lemah minda, skizofrenia, penyalahgunaan alkohol, gila, buta, pekak, dan kecacatan fizikal.Hukum tersebut digunakan untuk menggalakkan pertumbuhan bangsa Aryan melalui pensterilan orang yang diletakkan di bawah kuota sebagai genetik yang rosak.1% individu antara usia 17 hingga 24 telah disterilkan dalam tempoh 2 tahun,  Dengan 4 tahun, 300,000 pesakit telah disterilkan. Dari kira-kira Mac 1941 hingga januari 1945, pensterilan eksperimen telah dijalankan di Auschwitz, Ravensbrück, dan tempat-tempat lain oleh Dr Carl Clauberg. Tujuan eksperimen ini dijalankan adalah untuk membangunkan satu kaedah pensterilan yang mana adalah sesuai untuk mensterilkan berjuta-juta orang dengan minimum masa dan usaha. Eksperimen telah dijalankan melalui X-ray, pembedahan dan pelbagai jenis dadah. Beribu-ribu mangsa telah disterilkan. Selain dari eksperimen, kerajaan Nazi melakukan pensterilan ke atas rakyat nya kira-kira 400,000 individu sebagai sebahagian program pensterilan wajib. Suntikan intravena bagi penyelesaian spekulasi mengandungi iodin dan nitrat perak telah berjaya, tetapi mempunyai kesan sampingan yang tidak diingini seperti pendarahan faraj, sakit perut yang teruk , dan kanser pangkal rahim. Oleh itu, rawatan radiasi menjadi pilihan dan digemari pensterilan. Jumlah tertentu pendedahan kepada radiasi memusnahkan keupayaan seseorang untuk menghasilkan ova atau sperma. Radiasi telah diberikan melalui cara penipuan dimana banduan telah dibawa ke dalam sebuah bilik dan diminta untuk mengisi borang, yang mana mengambil masa dua hingga tiga minit. Pada masa ini, rawatan radiasi telah diberikan, dan tidak diketahui oleh banduan, mereka telah diberikan sepenuhnya steril. Ramai yang melecur teruk akibat daripada radiasi tersebut.


Banyak subjek yang meninggal dunia hasil eksperimen yang dijalankan oleh Nazi, manakala yang lain telah dibunuh selepas ujian telah diselesaikan untuk mengkaji kesan post mortem. Mereka yang terselamat lazimnya  ditinggalkan dalam keadaan cacat, mengalami hilang upaya kekal, lemah badan, dan tekanan mental. Pada OGOS 19, 1947, doktor yang ditangkap oleh tentera Bersekutu telah dibicarakan di Amerika Syarikat vs Karl Brandt et al., yang biasanya dikenali sebagai percubaan doktor '. Pada perbicaraan itu, beberapa doktor berhujah dalam pembelaan mereka bahawa tiada undang-undang antarabangsa mengenai eksperimen perubatan.

Isu persetujuan berpengetahuan pernah menjadi kontroversi dalam perubatan Jerman pada tahun 1900, apabila Dr Albert Neisser pesakitnya yang dijangkiti (terutamanya pelacur) dengan sifilis tanpa persetujuan mereka. Walaupun sokongan Neisser dari kebanyakan komuniti akademik, pendapat awam, yang diketuai oleh pakar psikiatri Albert Moll, terhadap Neisser. Walaupun Neisser terus dikenakan denda mengikut Mahkamah Tatatertib Diraja, Moll dibangunkan "berasaskan undang-undang, kontrak teori positivis hubungan antara pesakit-doktor" yang telah tidak diterima pakai ke dalam undang-undang Jerman. Akhirnya, menteri keagamaan, pendidikan, dan hal ehwal perubatan yang dikeluarkan arahan yang menyatakan bahawa campur tangan pihak perubatan yang lain daripada diagnosis, penyembuhan, dan imunisasi telah dikecualikan di bawah semua keadaan jika "subjek manusia itu kompeten kecil atau bukan atas sebab-sebab lain.

Sebagai tindak balas, Drs. Leo Alexander dan Andrew Conway Ivy merangka satu memorandum sepuluh titik bertajuk Eksperimen Diizinkan Perubatan bahawa seterusnya akan dikenali sebagai Kod Nuremberg.  Kod panggilan untuk standard seperti persetujuan sukarela pesakit, mengelakkan kesakitan dan penderitaan yang tidak perlu, dan bahawa mesti ada kepercayaan bahawa eksperimen bukan akan berakhir dalam kematian atau hilang upaya. Kod tidak dinamakan dalam sebarang penemuan terhadap defendan dan tidak pernah di usulkan ke dalam undang-undang perubatan sama ada Jerman atau Amerika.

Kontemporari pengetahuan mengenai cara di mana badan manusia bertindak balas kepada pembekuan berdasarkan hampir secara eksklusif pada eksperimen Nazi. Ini, bersama-sama dengan penggunaan terkini data daripada penyelidikan Nazi atas kesan gas phosgene, telah terbukti kontroversi dan membentangkan dilema etika doktor moden yang tidak bersetuju dengan kaedah yang digunakan untuk mendapatkan data ini.

Begitu juga, kontroversi yang timbul daripada penggunaan keputusan ujian peperangan biologi dilakukan mengikut Unit Tentera Imperial Jepun 731. Walau bagaimanapun, keputusan dari Unit 731 telah disimpan diklasifikasikan oleh Amerika Syarikat sehingga majoriti doktor yang terlibat telah diberikan pengampunan.


Dibawah merupakan doktor yang menjalankan Eksperimen ke atas manusia untuk Nazi

                                                                    Dr.Eduard Wirths

                                                                   Dr.Carl Clauberg

                                                                      Albert Neisser

                                                                    Dr.Hans Eppinger

                                                                       Josef Mengele

                                                                      Adolf Hitler's2 comments:

Setiap Manusia mempuyai Kesilapan, Aku memperbaiki Kesilapan itu Dari Komen Anda walau sepedas manapun..........!