Monday, 24 December 2012

JENAYAH PERANG UNIT 731

Jenayah perang merupakan pencabulan yang serius undang-undang dalam konflik bersenjata (juga dikenali sebagai undang-undang kemanusiaan antarabangsa atau Hak Asasi Manusia) yang menyebabkan tanggungjawab jenayah individu. Contoh kelakuan sedemikian termasuklah pembunuhan, layanan buruk atau pengusiran penduduk awam di wilayah yang diduduki ke kem-kem buruh Hamba, pembunuhan atau layanan buruk tawanan perang, pembunuhan banduan, kemusnahan yang melampaui batas, bandar-bandar, pekan dan kampung-kampung, dan apa-apa kemusnahan yang tidak wajar oleh keperluan ketenteraan, atau orang awam. Di asia contohnya JEPUN, Jenayah perang Jepun berlaku di China, Filipina, Malaysia, Singapura, Hindia Timur Belanda (kini Indonesia) dan lain-lain negara-negara Asia dalam tempoh imperialisme Jepun, terutamanya semasa Perang China-Jepun Kedua dan Perang Dunia II. Beberapa insiden juga telah digambarkan sebagai Holocaust Asia  dan peperangan kekejaman Jepun. Sesetengah jenayah perang telah dilakukan oleh anggota tentera dari Empayar Jepun pada abad ke-19, walaupun kebanyakan berlaku semasa bahagian pertama Era Showa, nama yang diberi kepada pemerintahan Maharaja Hirohito, sehingga kekalahan tentera Empayar Jepun, pada tahun 1945.

Unit tentera Jepun Khas menjalankan eksperimen ke atas orang awam dan tawanan perang di China. Salah satu yang paling terkenal merupakan Unit 731 yang dikendalikan oleh Shirō Ishii. Mangsa termasuklah terdedah kepada eksperimen namun tidak terbatas kepada pembedahan dan  pemotongan tangan tanpa sebarang anestesia (bius) dan ujian senjata biologi. Anesthesia tidak digunakan kerana ia dipercayai menjejaskan keputusan Eksperimen.


Pada tahun 1932, General Shirō Ishii, ketua pegawai perubatan tentera Jepun dan anak didik kepada Tentera Menteri Sadao Araki yang ditempatkan di dalam Makmal Penyelidikan Pencegahan Wabak Tentera. Shiro Ishii telah menganjurkan Penyelidikan berkumpulan rahsia, "Unit Togo", bagi menjalankan pelbagai bahan kimia dan penyiasatan biologi di Manchuria. Ishii telah mencadangkan penciptaan satu unit penyelidikan Jepun biologi dan kimia pada tahun 1930, selepas lawatan dua tahun belajar di luar negara, atas alasan bahawa kuasa-kuasa Barat telah membangunkan program mereka sendiri. Salah seorang penyokong utama Ishii di dalam tentera merupakan Kolonel Chikahiko Koizumi, yang kemudiannya menjadi Menteri Kesihatan Jepun 1941-1945.

Unit Togo yang di dirikan di Kubu Zhongma, kem penjara / eksperimen di Beiyinhe, sebuah perkampungan 100 km (62 batu) Harbin selatan di Selatan Manchurian Railway. Pada musim luruh kem tersebut diletupkan (dipercayai menjadi serangan) pada tahun 1935 yang diketuai Ishii untuk menutup kubu Zhongma. Beliau menerima kebenaran untuk bergerak ke Pingfang, kira-kira 24 km (15 batu) selatan Harbin, untuk menubuhkan sebuah kemudahan baru dan lebih besar.


Unit 731 (731 Nana-san-ichi butai ) merupakan peperangan rahsia penyelidikan biologi dan kimia dan unit pembangunan Tentera Imperial Jepun yang menjalankan eksperimen ke atas manusia yang membawa maut semasa Perang China-Jepun Kedua (1937-1945) dan Perang Dunia II. Unit tersebut bertanggungjawab untuk beberapa jenayah perang yang paling terkenal yang dijalankan oleh kakitangan Jepun. Lokasi Unit 731 terletak di daerah Pingfang Harbin, bandar terbesar di negeri boneka Jepun Manchukuo (sekarang Timur Laut China).Ia secara rasminya dikenali sebagai Pencegahan Wabak dan Jabatan Air Tentera Kwantung ( Kantōgun Bōeki Kyūsuibu Honbu?). Asalnya ditubuhkan oleh polis Kempeitai tentera Empayar Jepun, Unit 731 yang diambil alih dan diperintahkan sehingga akhir perang oleh Jeneral Shiro Ishii, seorang pegawai dalam Tentera Kwantung.

Satu projek khas dinamakan Maruta menggunakan manusia sebagai eksperimen. Subjek ujian telah dikumpulkan daripada penduduk di sekitarnya dan dirujuk kepada euphemistically sebagai "log" (丸 太 maruta?).Beberapa ujian telah dipilih untuk memberi keratan rentas yang luas daripada penduduk dan termasuk penjenayah biasa, penyamun ditangkap dan partisan anti-Jepun, tahanan politik, dan juga orang ramai yang dihimpunkan oleh Kempetai untuk "aktiviti yang mencurigakan" yang didakwa. Mereka termasuklah bayi, orang tua, dan wanita hamil.Tawanan perang yang terdedah kepada pembedahan tanpa sebarang bius.Vivisections telah dilakukan ke atas banduan selepas menjangkiti mereka dengan pelbagai penyakit.Saintis melakukan pembedahan invasif pada banduan, membuang organ untuk mengkaji kesan penyakit pada tubuh manusia. Eksperimen tersebut dijalankan manakala pesakit masih bernyawa kerana ia dikhuatiri membawa proses penguraian akan menjejaskan keputusan. Tawanan dijangkiti termasuk lelaki, wanita, kanak-kanak, dan bayi.Banduan mempunyai anggota badan yang dipotong dalam usaha untuk mengkaji kehilangan darah. Anggota  badan yang telah dikeluarkan dicantumkan semula kepada sisi bertentangan. Manakala beberapa anggota badan banduan 'dibekukan dan dipotong, manakala yang lain anggota badan dibekukan kemudian dicairkan untuk mengkaji kesan gangren paduan tidak dirawat dan reput.Beberapa banduan pula telah dikeluarkan perut mereka dibuang melalui pembedahan dan esofagus reattached untuk usus. Bahagian otak, paru-paru, hati, dan lain-lain juga dikeluarkan dari beberapa banduan.


Antara 3,000 dan 12,000 lelaki, wanita, dan kanak-kanak yang daripadanya sekitar 600 setiap tahun telah disediakan oleh Kempeitai telah dibunuh semasa eksperimen manusia yang dijalankan oleh Unit 731 di kem berpusat diyang Pingfang dan tidak termasuk mangsa dari laman eksperimen perubatan lain. Hampir 70% daripada mangsa yang meninggal dunia di kem Pingfang Cina, termasuk kedua-dua orang awam dan tentera dan  30% daripada mangsa adalah bangsa Rusia kesemua mangsa adalah tawanan perang.

Ramai para saintis yang terlibat dalam Unit 731 dan mempunyai kerjayaan yang menonjol selepas perang politik antaranya ahli akademik, perniagaan, dan perubatan.Sebahagian dari mereka ditangkap oleh tentera Soviet dan dibicarakan pada Perbicaraan Jenayah Perang manakala yang lain diserahkan kepada Angkatan Amerika.

 Kerajaan Jepun telah berkali-kali memohon maaf bagi perilaku praperang secara umum dan tanggung rugi tertentu ditentukan berdasarkan penentuan dua hala bahawa berlakunya jenayah, yang memerlukan satu standard yang tinggi iaitu Bukti. Unit 731 memaparkan satu masalah khas, kerana berbeza dengan eksperimen manusia yang amat baik didokumenkan, aktiviti Unit 731 hanya diketahui dari keterangan bekas anggota unit, dan kesaksian tidak boleh digunakan untuk menentukan indemniti.
Berikut merupakan kekejaman Unit 731,jika anda ingin menonton video tersebut sila fikir untuk kedua kali.


p/s kejam

0 comments:

Post a Comment

Setiap Manusia mempuyai Kesilapan, Aku memperbaiki Kesilapan itu Dari Komen Anda walau sepedas manapun..........!