Wednesday, 19 December 2012

IBAN Mempunyai Reputasi Menakutkan Sebagai Puak yang Kuat




Masyarakat Iban merupakan satu cabang bangsa Dayak Borneo. Nenek moyang asal orang Iban berasal dari wilayah Yunnan China di mana mereka berhijrah ke Taiwan dan ke Filipina dan Indonesia. Di Malaysia, kebanyakan Iban yang terletak di Sarawak, sebahagian kecil di Sabah dan beberapa di barat Malaysia. Mereka dahulunya dikenali semasa zaman penjajahan oleh British sebagai etnik Dayak Laut. Iban terkenal untuk mengamalkan pengembangan memburu kepala (atau dalam bahasa iban Ngayau) dan puak wilayah dan mempunyai reputasi menakutkan sebagai puak yang kuat dan berjaya berperang pada zaman purba.


Semenjak kedatangan orang Eropah dan penjajahan yang berikutnya kawasan tersebut, pemburuan kepala secara beransur-ansur pudar daripada amalan walaupun banyak adat puak, amalan dan bahasa diteruskan. Penduduknya dari kaum Iban tertumpu di Sarawak, Brunei, dan di rantau Kalimantan Barat Indonesia. Mereka tinggal di rumah panjang dipanggil Rumah Panjai.Namun Kebanyakan rumah-rumah panjang Iban pada masa sekarang dilengkapi dengan kemudahan moden seperti bekalan elektrik dan air dan kemudahan lain seperti (tar) jalan raya, talian telefon dan internet. masyarakat Iban muda merupakan kebanyakannya ditemui di kawasan bandar dan melawat kampung halaman mereka semasa cuti. Masyarakat Iban hari ini menjadi semakin perbandaran sementara mengekalkan kebanyakan warisan dan budaya tradisional mereka.



Amalan memburu kepala adalah amalan mengambil dan memelihara kepala seseorang selepas membunuh mereka. Amalan memburu kepala telah diamalkan pada zaman bersejarah di bahagian Australia, China, India, Nigeria, Nuristan, Bangladesh, Myanmar, Borneo, Indonesia, Filipina, Taiwan, Jepun, Micronesia, Melanesia, New Zealand, Mesoamerika, Southwestern Amerika Syarikat dan Amazon Basin , serta di kalangan puak-puak tertentu orang Celt, di Barat Jerman, Norse dan Scythian Eropah purba. Ia berlaku di Eropah sehingga awal abad ke-20 di Semenanjung Balkan dan akhir Zaman Pertengahan di Ireland dan sempadan kawasan Anglo-Scotland.

Sebagai satu amalan, memburu kepala telah menjadi subjek perbincangan sengit dalam masyarakat antropologi tentang peranan mungkin sosial, fungsi, dan motivasi. Tema yang timbul dalam penulisan antropologi tentang pemburuan kepala termasuk hinaan saingan, keganasan upacara, keseimbangan kosmologi, paparan kelelakian, kanibalisme, prestij, dan sebagai satu cara untuk mendapatkan perkhidmatan mangsa sebagai hamba di akhirat nanti.  Ulama kontemporari umumnya bersetuju bahawa fungsi utamanya adalah istiadat dan bahawa ia adalah sebahagian daripada proses penstrukturan, memperkukuh dan mempertahankan hubungan hierarki antara masyarakat dan individu. Sesetengah pakar teori bahawa amalan berpunca daripada kepercayaan bahawa kepala yang mengandungi "perkara jiwa" atau tenaga kehidupan, yang boleh dimanfaatkan melalui penawanan.

Dalam bahasa Iban (jako Iban) dituturkan oleh orang Iban, satu cabang kumpulan etnik Dayak yang dahulunya dikenali sebagai "Dayak Laut" yang tinggal di Sarawak, wilayah Kalimantan Barat Indonesia dan di Brunei. Ia tergolong kepada cawangan Malayo-Polynesian keluarga bahasa Austronesia, dan yang berkaitan dengan Melayu, lebih rapat dengan Melayu Sarawak.dalam bahasa Iban juga merupakan subjek yang diuji dalam PMR dan SPM, peperiksaan awam di Malaysia selama 3 dan Tingkatan 5. para pelajar mengulas bahawa soalan-soalan dari peperiksaan ini kebanyakannya meliputi bahasa Iban klasik, menjadikan mereka satu tugas yang mudah untuk ramai yang lebih fasih dalam lidah kontemporari. Bahasa kebanyakannya diajar kepada pelajar-pelajar di kawasan luar bandar dengan majoriti penduduk Iban, termasuk Baleh (Kapit), Betong, Saratok, Lubok Antu dan Pelagus (Kapit).Iban mempunyai pelbagai kumpulan etnik yang berbeza. Setiap daripada mereka bercakap dalam dialek yang berbeza. Dialek yang paling formal, pertengahan dan bekerja adalah Saribas (terutamanya Betong dan Saratok), lain seperti Remun, Balau, Sebuyau, Ulu Ai, atau Rejang, mereka masih boleh memahami antara satu sama lain. Tetapi ia akan menjadi keras jika mereka bercakap dengan dialek lain di Kalimantan seperti Bugau, Seberuang, Mualang, Chengkang, Sebaruk, Dau dan lain-lain.

[Dialek antara Sarawak masyarakat Iban dan Mualang]
EnglishBalau(Sarawak)Mualang(Kalimantan)
RoosterManokRenyau
SmellNyiumLulum
StupidTuyu, bangaMawa
TwinssapitRakup
WindowPenyinga/jenilaTelingu'
FatherApaiMpai
FeelAsaiAsa'
AndEnggauAba'
AnimalJeluIbun
ArrangeTusunTunsun, tipan
BreatheSeputPenyuan
[Antara ayat atau tulisan lama dalam bahasa Iban]



Seperti mana-mana negeri atau negara Iban juga mempunyai pahlawan nya sendiri iaitu RENTAP.Rentap merupakan Seorang Pahlawan Dayak (Iban) terkenal dalam Sejarah Sarawak. Dia merupakan salah Seorang Pemimpin Penentang kepada Pemerintahan Raja Putih Brooke.

 Pada tahun 1853 Rentap telah mengetuai pasukan orang Iban yang menyerang pasukan British di Skrang yang diketuai oleh William Brereton. Rentap adalah seorang panglima perang orang Iban yang tinggal di ulu Sungai Sekrang. Rentap yang menjadi ketua orang Iban telah menentang pemerintahan Brooke kerana Brooke merancang membanteras amalan kutipan cukai oleh ketua-ketua tempatan yang dianggap lanun olehnya, sedangkan ia merupakan sumber pendapatan tradisi ketua-ketua tempatan. Brooke turut juga mengganggu cara hidup tradisional orang Iban yang mengamalkan kegiatan memotong kepala dengan beberapa pembaharuan. Justeru itu pada tahun 1853, Rentap bersama pasukannya menyerang kubu-kubu di Sungai Skrang. Pihak British telah diserang hendap oleh orang-orang Rentap. Berlakulah pertempuran yang sengit di antara kedua-dua pihak. akibat pertempuran itu seorang menantu Rentap bernama Layang telah membunuh Alan Lee dengan lembingnya. Rentap dengan segera membawa pasukannya pulang ke ulu Sungai Sekrang.

Dalam pertempuran itu pihak British berundur ke pangkalan Merak dan ini menyebabkan Rentap semakin dihormati oleh pengikutnya. Walau bagaimanapun pengikut Brooke telah membinasa dan membakar 20 buah rumah panjang tempat kediaman Rentap. Dengan itu Rentap terpaksa berundur dan membina tempat kediaman di sungai Lang iaitu di ulu Sungai Skrang. Namun angkatan Brooke berjaya menyerang rumah panjang Rentap dan ia dengan sebilangan pengikut berundur dan membina kubu di sebuah bukit bernama Bukit Sadok. Kubu Bukit Sadok ini sukar untuk ditakluki kerana diperkuatkan oleh sebatang merian yang dikenali sebagai "Bujang Timpang Berang". Mulai dari tahun 1875, kerajaan Brooke telah membuat tiga percubaan untuk menangkap Rentap. Namun pada tahun 1861 barulah mereka berjaya menguasai Bukit Sadok setelah membawa beberapa buah meriam yang dikenali sebagai "Bujang Sadok".

Kubu-kubu dan rumah-rumah tempat kediaman Rentap dan orang-orangnya habis dibakar oleh kerajaan Brooke pada 20 oktober 1861. Rentap kemudian berundur ke Ulu Entabai. Kemudian Rentap dan pengikutnya berpindah ke Bukit Sibau iaitu kawasan yang terletak di Ulu Wak, Pakan. Beberapa tahun kemudian, Rentap meninggal dunia di situ pada usia lebih kurang 70 tahun. Rentap merupakan pejuang sejati kerana beliau tidak pernah untuk tunduk kepada pemerintahan Brooke sehingga ke akhir hayatnya. Sehingga ke hari ini makam pahlawan Rentap telah di baik pulih oleh kerajaan negeri Sarawak bagi mengenang jasanya.





43 comments:

  1. Tak membanggakan langsung.. research la betul2 wei...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami urang iban sigi enda kala bejaikka bangsa bukai.amai pan bisi semina siku dua aja.utai nya nyadi pan ketegal bansa bukai ti dulu ngepun.kami iban sigi enda mungkal enti urang enda nanjal.urang bansa nuan tu semina jaku kering lebuh nyulik talipun.Enti betemu jari enggau jari dipelabakka aku nuan mih mensia ti dulu ngali lubang pendam kediri empu.Enti empai ngelala adat bansa iban enggau manah tau jait dulu mulut nuan.enggaika nuan enda sempat minta ampun enggau petara nuan empu.kami bansa iban dipeda nuan enda bemunyi,urang ngemelik tang agi nyabar ati,kebuah iya kami bansa iban kering ati.diatu engka empai maya nimbal.Tang enti ila nama utai udah balat ngemedis ati bansa kami,manah mih kita nyediakka diri dulu.sebedau semengat bansa kita digelam bansa kami siku2.semua urang ti diau di menua sarawak tu sigi seruran besatup ati.enda ngira bansa nama.ketegal kami bansa dayak.dayak ukai semina bansa iban.enggaika penemu nuan agi dibaruh kaki diri,kami dayak bisi ari dayak melayu sarawak(dayak muslim,melayu sumatera),bidayuh(biatah,bukar,jagoi,selakau),melanau(mukah,dalat,oya,matu-daro-rejang,ba'ie,balingian,miri,igan),iban(remun,balau,saribas,sebuyau,ulu ai,undup,rajang),urang ulu(kayan,kenyah,kajang,kejaman,punan,ukit,penan,lun bawang,lun dayeh,murut,berawan,kelabit)bisaya,kedayan.ukai semina bansa dayak aja.tang ati kami besatup ngau bansa cina mega.disemakka jaku kami udah teleba makai sepinggai.jarang bisi laya besai enggau pangan diri.nyema nuan siku entara bansa ti dirintaika aku ba atas nya,tarit pulai baru mih jaku nuan.laban penatai kitai ari siti bansa sereta lama udah segulai sejalai di menua kenyalang tu.enti kitai kala bisi laya lama,badu ingatkka nya.laban kemaya ari tu bansa ari menua mayuh begedikka bansa dayak.bisi kebuah iya sida bakanya.

      Delete
  2. sabar akan ada sambungannya nanti....!

    ReplyDelete
  3. tulis kat atas tu tulisan iban asal ka...mana jencruell dapat tu..pls emailkan ke saya...igates83@yahoo.com

    ReplyDelete
  4. Tulisan tersebut anda bleh cari di google dan skang nie tulisan tersebut sudah dikaji dan di ajar kepada mereka yg ingin mendalami tulisan tersebut......

    ReplyDelete
  5. Bngga jdi org borneo..agi idup agi ngelaban..pengayau 4ever..pumpung pala!!

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. rentap ka nda sekula tau pintar agik untak ari org kitai ka diato ka bc sekula...reti ya,diato kitai iban maioh udah sekula tang ulih dikemelik ka org...di indik org baka ke diato...

    ReplyDelete
  8. Kapaku nduli nya! Nda banggaku nyadi bnsa iban.maluku psl aku nda pengirup ngau maksiat ngau ank bini urg.bnsa paling belik ngau gila aba dunya tu bnsa iban aja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Whre is your brain, moron? Stupidity. Dont talking nonsense with your own race, if you think like that, just kill youself. Bullshit.

      Delete
    2. that is not Iban..first when his write kapaku nduli nya..when true iban writing like this kapa aku gagau utai baka nya..second iban never ever used maksiat..third aba mean father who can used this word to tell somebody in this world..

      Delete
    3. tau berenti nn nyadi mensia

      Delete
    4. tau berenti nn nyadi mensia

      Delete
    5. Melayu pun bisi ngirup & maksiat. Yg bodoh diri nuan kediri nda paham kitai tu mensia, salah seorang dua nda melambang kn kaum.

      Delete
    6. nemu aku nuan ukai iban. jaku iban agi tunggang langgang. nda ulih dikemeli ke dek kami wai fulan bin fulan.�������� lawak dek tu.

      Delete
    7. Butuh apai d arr..d nyk mhe belik..kmy ngae bai d belik..klalu balat nginsap gam nyk ea palui knyk

      Delete
    8. Butuh apai d arr..d nyk mhe belik..kmy ngae bai d belik..klalu balat nginsap gam nyk ea palui knyk

      Delete
    9. Paloi mensia nya. Sengapa tai sebut.kami iban budi basa tinggi gik ari kitak nya.sebarang bejaku
      Berupai ukai iban.

      Delete
  9. boleh bagi secara detail tak pasal bangsa Iban ini kerana saya nak mengkaji pasal kedatangan kaum Iban di Sarawak...=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://journals.plos.org/plosone/article/figure?id=10.1371/journal.pone.0016338.g001

      Delete
  10. saya bangga jadi orang Iban kerana kaum Iban mempunyai pelbagai tradisi

    ReplyDelete
  11. Anonymous (15 march 2014) nyak lap paloi bejaku....tampar pala dek legi

    ReplyDelete
  12. Sapa ye bangsa iban nyak anang skali ndak ingt ari ni penatai kitai...nyadi org putih ka,cina ka,india ka,melayu ka,apa2 ka....tetap bsik drah iban...yg penting pengidup dirik empu jaga manah2,ulah ti jaik anang d titih,te manah kitai ngumbai nyak jadi tunjuk ajar agai kitai ti bedau ngelala reti dunya,bala ke rebak baru nyak..anang kelalu jelik ngau budaya ti bukai...tenggau amai2 pengidup dirik kitai sbedau nenggau urang bukai...yg penting...kitai idup aman.....

    ReplyDelete
  13. Proud as part of iban family @ anang nda ingat asal usul diri mpu.bjalai btungkat Ke adat,tinduk bpanggal Ke pengingat.

    ReplyDelete
  14. Ang ka nyaik ke bnsa iban. Ndai bnsa ti sempurna ba dunya tok. Urg ke madah bansa dirik empu belik nyak ke banga. Where is your brain? Thinking positive. No body is perfect in this world even you, friend. Stop talking nonsense.

    ReplyDelete
  15. Ia ke komen dadak enggau tai tai nya ukai iban.. Tang bansa bukai ke enggai meda kitai iban.. Bangga enggau bansa diri lbn maioh adat enggau main asl.. Ngek org pinjau magang..

    ReplyDelete
  16. bansa bukai sigi kepapas penemu sereta bingking ati meda pengaya sereta pengelebih ti bisi ba bansa kitai,mina bansa kitai tu kelalu milih bulu ti dlm nama nama pengawa...nya kebuah kitai enda nemu nama reti jaku serakup.......tegal nya tadi meh bansa bukai ngindik kitai laban ari ulah kitai empu.............tang ingat,nadai utai patut dikemalu ka pasal bansa diri empu...WE ARE THE PREDATORS.......HEADHUNTERS......

    ReplyDelete
  17. bansa bukai bejai bansa kitai laban sida ia nadai utai ke misi,dlm jaku tinggi sida bedau tentu sida ia bisi ngembuan tanah atas nama diri.................

    ReplyDelete
  18. ngumbai diri semak enggau petara,taja ia tungging tungging 5 kali seari pan bedau tentu ia meruan dlm pengidup,dlm pengawa urang nya td mina landik bejaku aja tang gawa nadai penemu lalu......pengujung ia sida ia ke empu nama

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nadai tuju bansa orang nya,cak..amat nya,wai

      Delete
    2. Nadai tuju bansa orang nya,cak..amat nya,wai

      Delete
  19. Please email to me at lynniemanja@gmail.com about all the information of iban as soon as possible because i had given to do an assignment or we call it as mini tesis in form 6..i myself also from iban but i quit confuse of the information at google..so please send to me the right informatuon..thank you again :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Enti nuan iban,jako iban meh,anang ninggal ka adat bansa diri empu..kin nuan ka rumah panjai ba Saribas kin enti ka nemu

      Delete
    2. Enti nuan iban,jako iban meh,anang ninggal ka adat bansa diri empu..kin nuan ka rumah panjai ba Saribas kin enti ka nemu

      Delete
  20. Ukai rentap kala bekubu ba lanjak entimau ka?

    ReplyDelete
  21. Ukai rentap kala bekubu ba lanjak entimau ka?

    ReplyDelete
  22. Iban Ada adat kepercayaan sendiri oleh itu SEMUA BANGSA IBAN YANG MASUK AGAMA ISLAM DI SARAWAK ADALAH SANGAT BODOH.

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf....tapi kalau kami reti hormat kepercayaan anda.kanapa tidak anda hormat kepercayaan kami?mereka bodoh atau anda?maaf lagi skali KALAU tersalah ckp.

      :-t

      pedas x?klau x tak tahulah.bye

      Delete
  23. aku bangga a nyadi anak iban..kitak ka nemu..laban kaum kitai ka bajik ka sigat dipeda uhang..bahasa kitai paling senang dipelajau ka bangsa uhang bukai..kitai iban mayuh jenis tedempa ka nyamai ngau bisi unik ya empu..aa nemu ngaga pua kumbu..ukai ngena mesin tang ngena dua piak tangan ngaga nya..baju sidak bala laki laki ngau indu indu..baju kena ngepan lawa2 magang..bajik magang..handsome magang..amat kitai iban..tang mayuh iban a..nitih ka menua..ukai nitih siti adat tang nitih adat ba tempat sidak ya empu..laban deh ya ahi penatai asal sidak ka ngaga penempatan siti2 tempat agi kelia munya suba..kita bisi pantang larang empu..nama ka tau..nama ka nda tau ko uhang tuai..jako org tuai sigi bisa..nya patut kitai bangga bisi etika ya empu dlm kaum iban tk..bisi perayan ya empu..gawai burung..gawai batu..gawai lelabi..kala kitak ninga..nadai kala kan..kala kitak ninga tang kitak nda cuba menyelidik ngau lebih silik agi..bakani susur galur keturunan kaum iban..kitai tu betusut ngau sapa..nya aku sigi sayau kaum ku empu iban..dari segi cara sidak ya bekawin..bakani pengerami uhang nya kahwin..nama adat ka dikena..nama te di adu sidak ya masa uhang benung bekahwin..nama budaya keluarga sidak ya..budaya persaudaraan kaum iban tk..ya memang menarik..nama agama yang mayuh diserap dalam kaum iban tk..kitai nu bisi agama ga diatu awak ka kitai hidup dlm harmoni..and then..the most part aku suka pasal sejarah bangsa kitai iban empu..ahi nni penatai kitai..keni tau bisi kelompok iban..keni tau bisi ba sarawak..ba malaysia..pasal nya aku memang suka ninga ti uhang tuai benung cerita...auk..sejarah sidak ya benung besusah susah suba..awak ka generasi iban kitai nda kala ambis..mayuh bebelama..nda kala pupus..aku memang bangga jadi anak iban..laban aku sigi iban tulen..apai ngau indai ku sigi iban amai..iban tulen..sememangnya iban tulen memang asli..kaum iban tk sama ga baka kaum bukai..bisi penti ya..bisi adat ya..kepercayaan karut nda tau nda nya bisi..laban ya ka karut nya la ka sigi amai2 berlaku alam hidup kitai..nyadi ka sapa2 merendahkn kaum iban..tepuk dada tanya selera meh..everyone has their own unique and abilities..aku mayuh kawan nda kira bangsa nama..kaum nama..aku okay ja..yang penting kitai nemu bebasa ngau sapa kitai bekaban..ngau sapa kitai bebakih..nya ka pemaie kitai nyadi kaum ka betamadun..sentiasa bebasa ka uhg nda kiha dini2 endur dk bisi..aku komen ba ditu laban aku sebagai anak iban..and then diatu aku benung ngaga assignment pasal iban culture..so sapa2 ka underestimate kaum iban..dont judge book by its cover..selagi dek nda nyelak bup nya..kitak nda kn nemu nama isi dalam buku nya..renung2kan lah..

    ReplyDelete
  24. HARI GINI SUSAH CARI GAME ONLINE / WEB TERPERCAYA? ANDA BISA KUNJUNGI WEB KAMI DI http://bit.ly/1QULFBI
    DI JAMIN AMAN DAN TERPERCAYA DEHH. ANDA JANGAN KHAWATIR BERMAIN DI SITUS GAME MONOPOLY ONLINE KAMI
    PROSES DEPOSIT & WITHDRAW HANYA 2MENIT. DAN ANDA SUDAH BISA MENCARI GAME KAMI DI PLAY STORE.
    DENGAN MENGGUNAKAN KEYWORD MONOPOLY INDONESIA NANTI SUDAH MUNCUL GAME KAMI DENGAN JUDUL "INDOMONOPOLY"
    ANDA SUDAH BISA LANGSUNG INSTAL GAME KAMI GANN. BURUAN KUNJUGI WEB KAMI : http://bit.ly/1QULFBI
    UNTUK KETERAGAN LEBIH LANJUT BISA HUBUGI TIM LIVECHAT KAMI YANG SANGAT RAMAH MELAYANIN ANDA.
    BBM Pin : 5649B320

    contact us : LINE : hermilyrostan

    cara bermain game INDOMONOPOLY di pc http://bit.ly/1R1fOPQ

    petunjuk unduh game INDOMONOPOLY di android http://bit.ly/1SoikP4

    TERSEDIA JUGA DI PLAYSTORE KHUSUS DI ANDROID ANDA http://bit.ly/22ESOcV

    cara daftar userid di INDOMONOPOLY http://bit.ly/1mldTZz

    Tutorial cara bermain dan sistem potongan pada permain : http://bit.ly/1RFLt4X

    ReplyDelete

Setiap Manusia mempuyai Kesilapan, Aku memperbaiki Kesilapan itu Dari Komen Anda walau sepedas manapun..........!